Šťastný (ODS): Garantované platy lékařům - návrat do hlubokého komunismu

24.02.2012 21:36

Lékaři v krajských nemocnicích se vinou špatného hospodaření sociálnědemokratických hejtmanů v krajích vyšších platů nedočkali a odbory vymýšlí další způsoby, jak jim je zajistit. Nově přišly s možností platů garantovaných zákonem.

Šťastný (ODS): Garantované platy lékařům - návrat do hlubokého komunismu

Návrh, který podporují opoziční politici a Věci veřejné, ostře odmítl předseda sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný (ODS). „Tento návrh je návratem do hlubokého komunismu ještě před perestrojkou,“ vyjádřil se Boris Šťastný.

„Lékaři nemohou takovou garanci dostat, neboť privátní lékaři by se museli vrátit do státního sektoru a všechny profese by musely mít dány platy ze zákona, to je naprostá šílenost,“ vysvětlil Šťastný. Dodal, že pokud návrh projde, může následovat už jen totální zestátnění českého zdravotnictví a návrat ambulantních lékařů do státních poliklinik, dříve OÚNZ, samozřejmě také za pevné platy.
 
Předseda sněmovního zdravotnického výboru se zastal ministra zdravotnictví Leoše Hegera, že udělal vše pro to, aby lékaři dostali přidáno. „Ministerstvo slíbilo, že bude garantovat jasné podmínky umožňující navýšení platů. Samo platy navýšilo tam, kde mohlo, tedy v jimi přímo řízených nemocnicích a ústavech. Zbytek je na krajích a dalších vlastnících,“ řekl Šťastný.
 
Podle Šťastného byla do mechanizmu úhrad nemocnicím implementována metodika DRG. Tento systém zakládá platby nemocnicím za konkrétní pacienty podle toho, jakou nemoc pacientům léčí. Platba od zdravotní pojišťovny tedy jde za pacientem a dostane ji ta nemocnice, kterou si pacient pro svou léčbu vybere. Tím se zvyšuje konkurence v systému. Tato metodika je vstřícná právě k menším nemocnicím, které nově dostávají více peněz, než velké nemocnice. Krajské nemocnice nejenže si v drtivé většině polepší, ale navíc i o poznání více než fakultní nemocnice.
 
„Většina krajských zařízení si oproti loňsku polepšila o více než čtyři procenta a existují dokonce takové nemocnice, které dostaly o téměř deset procent prostředků více. Kraje musí šetřit, nevyhazovat peníze, dobře hospodařit, rozumně investovat a z toho, co zbyde, dát více peněz na platy lékařů,“ uvedl Šťastný a dodal, že v krajských nemocnicích panuje chaos, probíhají zde neprůhledné transakce a losovačky a hejtmani se to snaží před volbami zakrýt. Aktuální požadavek odborů na plošné zvyšování platů lékařů a opětovné vydírání vlády v době, kdy si většina populace utahuje opasky, označil Boris Šťastný za krajně nemorální.

MUDr. Boris Šťastný
 místopředseda oblastního sdružení
 předseda regionálního sdružení
 zastupitel
 zastupitel statutárního města
 poslanec PČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…