Být naším spojencem se rovná polibku smrti. Pirát promluvil o zahraniční politice a vzpomněl si na Karla IV.

16.08.2014 16:01

ROZHOVOR Být světová velmoc, vyvaroval bych se spojenectví s ČR. Je to polibek smrti. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl kandidát Pirátů do Senátu Libor Špaček. Podle něj posledním naším státníkem, který rozuměl zahraniční politice a dokázal si stát ryze za prospěchem své země a inteligentně ho prosazovat, byl Karel IV. Řeč byla také o komunismu, který prý byl jen dočasný prostředek pro ruský imperialismus.

Být naším spojencem se rovná polibku smrti. Pirát promluvil o zahraniční politice a vzpomněl si na Karla IV.
Foto: Archiv LŠ
Popisek: Libor Špaček

Anketa

Který z následujících státníků minulosti je vám nejbližší?

hlasovalo: 15297 lidí

Proč jste se rozhodl kandidovat v senátních volbách?

Ani nevím. Zdálo se mi, že bych mohl třeba pomoci občasnou radou, zkušenostmi a tak.

Budete se muset prosadit proti senátorovi ČSSD Miroslavu Nenutilovi, řediteli chebského gymnázia Jaroslavu Kočvarovi, který kandiduje za ODS, či proti dlouholetému poslanci KSČM Pavlu Hojdovi. V čem si myslíte, že je Vaše přednost ve srovnání s těmito kandidáty?

Naopak neúčast na politice ČR, když se dělaly chyby. Dlouhodobý pobyt v zahraničí, schopnost přispět novým úhlem pohledu. Víte, jenom proto, že se zde dělaly věci určitým způsobem, vždy neznamená, že je to zrovna ten nejlepší způsob.

Jak bude vypadat Vaše kampaň a jaké jsou Vaše priority? Co chcete v případě svého zvolení změnit?

Moje kampaň vypukne naostro až v září. Počítám s návštěvou všech větších měst Chebska a Tachovska a pořádáním akcí a veřejných přednášek. Jedna akce bude motorkářská jízda Stříbro - Tachov, které se osobně zúčastním (jsem také motorkář). Bude to takové symbolické spojení tohoto rozděleného volebního okrsku. Moje priority jsou: 1. Svoboda fyzických osob, informací a internetu. 2. Decentralizace a ekonomická soběstačnost. 3. Přímá demokracie

Realisticky neočekávám, že by Piráti získali většinu v Senátu, a tak se v případě svého zvolení, a rovněž tak nezvolení, budu soustřeďovat na vzdělávání a přesvědčování lidí o užitečnosti těchto třech bodů. Vlastně kandiduji hlavně proto, že zvolení by mi trochu pomohlo s tím přesvědčováním.

Jste zastáncem přímé demokracie a decentralizace švýcarského typu. Jak hodnotíte snahy opozičního Úsvitu v tomto směru?

Piráti přišli s přímou demokracií na programu u nás první. Nicméně mně nejde o partajní politikaření. Mám spíš radost z každého, kdo začne sdílet a propagovat naše myšlenky a přímou demokracii v první řadě. Až nás bude víc, třeba společně dosáhneme nezbytné změny v politické kultuře.

Na svém profilu jste uvedl, že naši lidé nikdy opravdový svobodný trh a jeho výhody nezažili. Kde vidíte příčiny?

Svobodný trh je založen na předpokladu rovné soutěže mezi vícero producenty a spotřebiteli. Ta pluralita je velmi důležitá, nejen na straně spotřeby, ale hlavně na straně produkce. Jenže v situaci, kdy je předem daná nerovnost prostředků, podmínek a příležitostí mezi zavedenými monopolisty a občanem, který by třeba s nimi chtěl soutěžit, to už potom nefunguje. Bohužel se mi zdá, že náš stát, místo aby dával příležitosti těm menším a začínajícím, dělá většinou pravý opak.

Kandidujete za Piráty. Podaří se novému vedení stmelit názorově odlišné proudy uvnitř strany – aktivistický a politický?

U Pirátů je „názorově odlišných proudů” vícero, a to se mi právě líbí. Tyhle dva jsou jenom celkem bezvýznamné nálepky a já je ani nevidím v protikladu. Až zavedeme přímou demokracii, tak ta správná politika bude vlastně ryzí aktivismus.

Jste spokojený se současnou českou vládou a prezidentem? Jak hodnotíte jejich dosavadní působení?

Nerad bych vyzdvihoval právě současnou vládu a prezidenta pro obzvláštní kritiku. Myslím si, že v ničem nevyčnívají nad své mnohé předchůdce. Bohužel, Karel IV. byl náš poslední politik, který rozuměl zahraniční politice a dokázal si stát ryze za prospěchem své země a inteligentně ho prosazovat.

Poslední měsíce svět znepokojuje dění na Ukrajině nebo v Iráku. Myslíte si, že hrozí mezinárodní konflikt, který by mohl zasáhnout i Česko?

Předpovědi jsou obtížné, obzvlášť pokud se jedná o budoucnost. Ano, konflikt hrozí. Se znepokojením sleduji progresivní destabilizaci světa od počátku tohoto století. Jednu věc, kterou jsem měl na mysli v předchozí odpovědi, byla až zázračná „schopnost” našich nejvyšších představitelů se vždy chytat těch, kteří se řítí do propasti. Ať už to byla Třetí Říše, Sovětský svaz nebo teď zase USA. Být světová velmoc, moc bych se vyvaroval spojenectví s ČR, je to polibek smrti.

Obáváte se v souvislosti s ukrajinskou krizí návratu Ruska jako jakéhosi zlého a destabilizujícího faktoru?

Z hlediska toho, co jsem už psal, pro nás zajisté není dobré být vzdáleným vazalem jakéhokoliv impéria. Komunismus byl jenom dočasný prostředek pro ruský imperialismus. Velmoci se vždy chovají špatně. Proč? Protože mohou a protože jim to vynáší. Proto jsem z principu proti centralizaci.

V jakém stavu je dnešní Evropa a Západ?

Špatném. Stačí se podívat na zadlužení. Nikdo už se ani nesnaží o vyvážený rozpočet. Jedině Švýcarsko nemá deficit, protože tam je to jednoduše protiústavní a správně tak. Občan či obchodní společnost by taky dopadli špatně, kdyby se donekonečna zadlužovali.

Do jaké míry je projednávání smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a USA (TTIP) podle vás utajováno? Co bychom o tom měli vědět a nedozvídáme se to?

Právě jsem četl „State of Play of TTIP negotiations after the 6th round, 29 July 2014”. Zjišťuji, že kromě hlav článků, v jakých oblastech má docházet k harmonizaci ,tam naprosto chybí jakékoliv detaily a konkrétní návrhy. Čili je to všechno za nás pečeno za zavřenými dveřmi nezvolenou Evropskou komisí. To je typický příklad demokratického deficitu EU. Problém je, že za této situace není možné diskutovat o impaktu jednotlivých opatření na náš život a podrobit je nějakému demokratickému procesu či rozhodnutí. Obávám se, že je to tak záměrně, aby se předem vyhnuli očekávané opozici.

Libor Špaček (* 1952, Brno) vychodil gymnázium v Brně. Po maturitě v roce 1970 emigroval do Anglie, kde se zpočátku živil jako nezávislý programátor a učitel meditace. Poté vystudoval matematiku v Londýně. Dále získal titul MSc s vyznamenáním v umělé inteligenci na University of Essex a posléze tamtéž i PhD v počítačovém vidění. Přednášel na univerzitě v Anglii až do svého návratu do ČR v roce 2008. Nyní žije na venkově jižně od Stříbra. Libor všestranně hájí svobodu vyjadřování a rovnoprávnost fyzických osob ve stycích s právnickými osobami a státní mocí. Je přesvědčeným zastáncem a propagátorem přímé demokracie (dle Švýcarského vzoru). Angažuje se v aktivitách souvisejících se svobodným internetem, informacemi a softwarem. Je autorem Pirátského programového dokumentu Svoboda Internetu a zastával v Pirátské straně různé funkce, jako například Garant mezinárodních vztahů a zvolený člen Republikového výboru. Libor je ženatý, má dvě dcery a jednoho syna. Jeho zájmy jsou: věda, řeči, historie, politika, klasická hudba, cestování, meditace, fotografovaní, zahrádkářství, jízda na motorce. V podzimních senátních volbách bude kandidovat ve volebním okrsku č.3 , Chebsko a Tachovsko. (Zdroj: www.pirati.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…