Kandidát do senátu: Svého rozhodnutí vstoupit do politiky nelituji, i když…

15.09.2016 14:24

Hnutí ANO celkem dobře zvládá přechod od politického nováčka k zavedenému politickému hnutí, je přesvědčen náměstek ostravského primátora Radim Babinec (ANO). Jako právník se vyjádřil také k žalobě, kterou hnutí zvažuje jako protest proti přijetí zákona o střetu zájmů, a zamýšlí se nad tím, do jaké míry se formuje koalice „Antibabiš“ i na regionální úrovni. Svou kandidaturu do senátu vnímá jako výzvu. Jaké jsou ale jeho priority? Nejen s tím se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Kandidát do senátu: Svého rozhodnutí vstoupit do politiky nelituji, i když…
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Náměstek ostravského primátora Radim Babinec (ANO)

V komunálních volbách 2014 jste kandidoval jako lídr kandidátky hnutí ANO ve Slezské Ostravě a také jako kandidát do zastupitelstva Statutárního města Ostravy. Do obou zastupitelstev jste byl zvolen a následně jste se stal i náměstkem primátora Ostravy. Jaké zkušenosti vám přinesla práce na magistrátě a jak je budete chtít zúročit v celostátní politice?

Práce na pozici náměstka ostravského primátora je opravdu zajímavá. Do mé působnosti spadají majetek města Ostravy, veřejné zakázky, kapitálové účasti a sdružené nákupy, což jsou poměrně rozsáhlé oblasti, obzvlášť ve třetím největším městě v ČR. Jako právník jsem se už v korporátní sféře se všemi těmito oblastmi setkal, nicméně na pozici náměstka primátora se zároveň musím pohybovat ve sféře veřejné správy a samosprávy, ale také ve sféře politiky. Moje původní představa o rychlém prosazení některých potřebných změn tak vzala rychle zasvé, nicméně postupně se mi i přesto podařilo prosadit v rámci zvýšení transparentnosti fungování města, např. zveřejňování smluv, zvýšení počtu oslovovaných firem v rámci veřejných zakázek nebo rušení zbytečných městských firem.     

Proč právě senát? Přece jen již za rok nás čekají sněmovní volby. Neláká vás více práce ve sněmovně?

Horní komora parlamentu je pro mě opravdová výzva. Můžeme samozřejmě široce diskutovat o smysluplnosti senátu, ale pokud už tady senát máme a pokud má fungovat jako jakási pojistka řádného zákonodárného procesu, musí v něm podle mého názoru zasednout odborníci na legislativu, nikoliv odložení politici. Jakýmsi vyšším cílem pak pro mě je, aby v České republice byly přijímány jasné a srozumitelné zákony bez zbytečných přílepků a složitostí.   

Do jaké míry odpovídá práce v politice vaší původní představě o této práci? Nelitujete někdy svého rozhodnutí? 

Moje představa o fungování politiky byla samozřejmě původně trošku naivní, nicméně díky účasti na povolebním vyjednávání hned po komunálních volbách jsem poměrně rychle poznal tvrdou realitu. Svého rozhodnutí vstoupit do politiky však nelituji, i když při některých vystoupeních politiků v zastupitelstvu, kdy forma prezentace a zbytečné politikaření dostávají přednost před smysluplným obsahem, dostává moje pragmatická povaha pořádně zabrat.  

Kde je podle vás příčina nízké důvěry občanů v politiky a jak byste chtěl přispět ke zlepšení politické kultury vy sám?

Jelikož doufám, že slušnost je nakažlivá, rád bych šel příkladem. Opravdu nemám rád zbytečné politikaření, a pokud někdo přichází se smysluplným návrhem, je mi jedno, ze které politické strany pochází. Jsem z korporátní sféry zvyklý, že na konci každého jednání by měl být nějaký výsledek. Právě zdlouhavé žvanění bez jasného výsledku je podle mého názoru to, co občanům na politicích opravdu vadí.

Co považujete z programu hnutí ANO za nejdůležitější?

Nechci tady vypíchnout konkrétní bod programu hnutí ANO. Mě na hnutí ANO osobně pořád baví ta podle mě upřímná snaha dělat věci správně a opravdu transparentně a smysluplně nakládat s veřejnými prostředky, a to od výběru daní až po jejich zapojení do rozpočtu státu či obce.

Čemu byste se chtěl v senátu věnovat, co vás zajímá či takzvaně pálí nejvíce?

Rád bych se v rámci zákonodárného orgánu například zamyslel nad další změnou zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní, tak aby došlo ke zvýšení příjmů obcí. Ze svého působení na pozici náměstka ostravského primátora totiž vím, že právě komunální politici dokážou veřejné prostředky smysluplně využít na konkrétní potřeby obcí, a tedy i jednotlivých občanů.     

Zdejší obyvatele negativně ovlivnila restrukturalizace těžkého průmyslu a ukončení těžební činnosti, vysoká míra nezaměstnanosti a vyšší kriminalita. Jak se jako senátor budete snažit zasadit o zvýšení životní úrovně v regionu?

Kandiduji v senátním obvodu č. 70 Ostrava-město, kde je skutečně jedním z hlavních problémů dlouhodobě nezaměstnanost, ale i celkové vylidňování Ostravska. Rád bych se tedy obecně zaměřil na podporu tohoto regionu a jeho zatraktivnění pro investory. Konkrétně bych pak chtěl prosadit přemístění některé státní instituce či úřadu právě do Ostravy. Jako člen vládního hnutí mám v tomto směru určitě větší šanci něco prosadit. 

Palčivým problémem je také začleňování menšin. Jaký přístup k řešení preferujete?

Snaha o postupné začleňování existujících menšin je podle mého názoru správnou cestou. V případě současných menšin, které zde žijí po několik generací, podle mě neexistuje jiná cesta než podpora integrace těchto skupin, a to již od předškolního věku. Na druhou stranu je ale třeba se zaměřit na správné přerozdělování sociálních dávek a na zamezení jejich zneužívání.  

Nové strany rostou jako houby po dešti. Na rozdíl od ostatních stran se ale hnutí ANO těší stále vysoké popularitě a v průzkumech figuruje jako favorit voleb. Čím to, že ANO nepotkal stejný osud jako třeba VV, ale i Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, které se chvíli po volbách rozpadly?

Podle mého názoru hnutí ANO celkem dobře zvládá přechod od politického nováčka k zavedenému politickému hnutí. Samozřejmě se to neobešlo bez chyb a především na komunální úrovni se nám ne vždy podařilo vybrat ty správné zástupce, což se projevilo rozpadem některých koalic i místních organizací. Nicméně si myslím, že ta naše opravdová snaha dělat věci správně, nás posune dál.    

Pokud projde zákaz podnikání členů vlády, obrátíme se na Ústavní soud, hrozí slovy Jaroslava Faltýnka hnutí ANO. Sněmovna ve středu zákon schválila. Vy jste původní profesí právník. Měla by podle vás žaloba šanci na úspěch? Přece jen v řadě zemí je již nyní toto opatření běžné.

Vlastnické právo je nezbytnou podmínkou existence a fungování svobodného trhu a tržního hospodářství a jde o přirozené právo chráněné mezinárodními smlouvami o lidských právech a především Listinou základních práv a svobod. Nevím tedy, proč by právě člen vlády měl být omezován ve svých základních právech.

Vedení hnutí si také stěžuje na sílící koalici Antibabiš. Vnímáte to i jako regionální politik stejně?

Na komunální úrovni podle mého názoru působení koalice Antibabiš není tak silné, nicméně například ve vztahu ke kraji určitou tenzi cítíme – přece jen názor ministra financí Babiše na působení moravskoslezského hejtmana Nováka je poměrně mediálně známý.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…