Katastrofa přijde z Německa. Juncker si dá panáka a řekne, že má řešení. Jen tak dál, takhle tu čtvrtou říši vážně rozbijete, vítá Merkelovou senátor Kubera

25.08.2016 4:49

ROZHOVOR „Jestli přijde nějaká katastrofa, tak z Německa, protože Němci jsou daleko více náchylnější k agresivitě a poslušnosti. Pokud se tam objeví nějaký novodobý ‚Dolfík‘…,“ varuje senátor Jaroslav Kubera (ODS) před stranami, které „vylezou“ v momentě, kdy bude veřejnost dostatečně naštvaná. A že by mohla návštěva z Německa pohnout názory prezidenta? „Znám Miloše Zemana asi 25 let a na něj by nezapůsobil ani Obama, ba ani Trump, natož paní kancléřka Merkelová. Jeho nepřesvědčí.“ K výrokům, které zní z Bruselu, pak Kubera zmínil: „Politici mají jen kecy. Juncker si dá panáka a říká, že má řešení, přitom žádné nemá.“

Katastrofa přijde z Německa. Juncker si dá panáka a řekne, že má řešení. Jen tak dál, takhle tu čtvrtou říši vážně rozbijete, vítá Merkelovou senátor Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Do Prahy po letech zamířila Angela Merkelová. Co od návštěvy očekávat? Jaké závěry může přinést její setkání s premiérem Sobotkou a především s prezidentem Zemanem, který ji kvůli migrační krizi opakovaně kritizoval?

Zajímavé bude setkání s panem prezidentem, na rozdíl od jednání s premiérem, který bude hrát obecnou hru způsobem: „My bychom kvóty chtěli, ale jsou tady někteří, kterým se to nelíbí. Ale já to teď nemohu nahlas říkat, protože je před volbami, tak se musím zavděčit veřejnému mínění a říkat, že je nechceme. Ale nebojte se, až bude po volbách, tak je zase budeme chtít.“ Taková bude pozice pana premiéra Sobotky. Paní kancléřka ho bude přesvědčovat o tom, jak je to bezvadné, jak se dají krásně imigranti integrovat do naší společnosti.

Anketa

Máte rádi Angelu Merkelovou?

4%
96%
hlasovalo: 18104 lidí

Hlavně asi budou mluvit o společné evropské armádě, což je naprostý nesmysl. Jsou to řeči ze zoufalství, protože jde o rovnici, která nemá řešení. Paní kancléřka by také mohla přesvědčit pana premiéra, aby se i Češi zabezpečili nejméně na deset dní vodou, různými potravinami, aby případné blackouty a přírodní nebo válečné katastrofy přežili alespoň několik dní. V Německu se situace mění z hodiny na hodinu, i když naše média to příliš nezaznamenávají, protože se jim to nehodí do krámu, ale je to velmi nebezpečné. Konvička je opravdu jen Konvička, ale v Německu to nebude Konvička, ale „Konev“, a jestli přijde nějaká katastrofa, tak z Německa, protože Němci jsou daleko náchylnější k agresivitě a poslušnosti. Pokud se tam objeví nějaký novodobý „Dolfík“, který bude slušně oblečený, velmi šikovný a distingovaný, bude schopný německou společnost znovu zbláznit. Uvidíme.

Samozřejmě kancléřka Merkelová se nemusí bát, protože české demonstrace nejsou italské. Přijde padesát konvičkovců a padesát těch ostatních. Nebude to žádné velké drama.

A co se týká pana prezidenta? Na rozdíl od pana premiéra jí řekne to, co si myslí. A to ona ráda neuslyší. Pan prezident si zase udělá trochu píárko, protože veřejnosti se jeho vyjádření bude líbit. Řekne ho veřejně, a když ne on, tak „Ovčák“. Prezident na návštěvě neprodělá. Podle mě je to chyba premiéra, že si paní kancléřku před volbami pozval, protože z toho žádné dobré píárko nemůže získat.          

Vyslovil jste poněkud kontroverzní myšlenku v souvislosti s Německem a případným nárůstem extremistických sil. Narážíte na Pegidu nebo AfD?

Ne, to ne. Pegida nebo AfD, ty mají velmi daleko k extremismu. To jen z našeho pohledu vypadá extrémně pravicově. Strany, o kterých já mluvím, teprve vylezou v momentě, kdy bude veřejnost v Německu dostatečně naštvaná, aby jim na jejich program skočila. Ale už teď nastávají takové drobnosti. Například zkrachovalo několik sportovních oddílů, protože v jejich tělocvičně jsou stále neintegrovaní imigranti. Děti jdou za pár dní do školy a nebudou mít tělocvičny, protože jsou obsazené. To jsou věci, které naštvou, i když to tak nevypadá. Jenže vybudí velmi negativní reakce.

Paní kancléřka vždycky říká, že všechno zvládnou, udělají, ale nějak se nedaří. Celý problém migrační vlny ale není v principu, je v nezvladatelném množství. Politici mají jen kecy. Juncker si dá panáka a říká, že má řešení, přitom žádné nemá. Oettinger si dá panáka a přijde na to, že budeme platit za každého imigranta, kterého nepřijmeme, a podobné nesmysly. Komentoval jsem to už výrokem, že ty jeho nápady jsou výborné, protože povedou k rychlému zániku čtvrté říše zvané Evropská unie. 

Pojďme zpět ke dnešní návštěvě kancléřky. Podle novináře Teodora Marjanoviče je Německo kotvou, která drží Česko na Západě. Se Zemanem se prý sejde jen proto, že ho nelze obejít. Jinak se podle novináře prezident přesunul svými názory na samý okraj evropské debaty. Návštěva Merkelové podle Marjanoviče zasadí ránu úsilí o přesměrování naší země na východ i ruské propagandě. Bude v podstatě pár hodin trvající návštěva kancléřky natolik zásadní?

To je směšný komentář. Znám Miloše Zemana asi 25 let a na něj by nezapůsobil ani Obama, ba ani Trump, natož paní kancléřka Merkelová. Jeho nepřesvědčí. Pohled na něj je veden nenávistí. Je to podobné jako u Václava Klause, kdy je jakákoli soudnost mimo. Přitom s Milošem Zemanem máme společného snad jen to kouření, jinak jsme názorově na jiném konci politického spektra. Nicméně vyčítat mu, že se snaží udržovat dobré obchodní vztahy s Čínou, je směšné, protože paní Merkelová tam byla asi třináctkrát. Je to podobné, jako když jsme jako idioti přestávali dodávat zbraně a uvolnili trh Němcům a Francouzům a dalším zemím, které si obsadily trhy, na něž už se nedostaneme. I Klause přece obviňovali z rusofilství, ale Klaus není rusofil…

Zeman je levičák, má třeba blíž k levičákům. Možná přehání obchodní stránku věci, protože vidí velkou příležitost, kterou Čína dává. Jenže Číňané zatím dělají politiku skupování. Nakupují sportovní oddíly, nemovitosti. Znám u nás jedinou továrnu na čínské konzervy, která, tuším, snad zkrachovala. Oni tu nepůsobí jako silní investoři.

Je potřeba to diverzifikovat, protože krize přijde. Byl bych rád, kdyby se to stalo za této vlády, abychom se konečně dozvěděli, že není tak slavná a že nezabezpečila nic. Hospodářský boom není zásluha vlády, ale toho, že se nacházíme na horní amplitudě sinusovky. Zrovna tak se můžeme dostat dolů a pak jsem zvědavý, co bude tato vláda vykládat. Uplácí miliardami, za erární peníze si dělají volební kampaň, viz zastropování důchodů. Mimochodem, máme teď na programu několik naprosto neskutečných zákonů a nikdo, ani média, se nad tím nepozastavuje. Vždyť největší pozornost médií ve středu vyvolala tiskovka na téma chlastu pro cyklisty. Vždyť tomu všichni rozumějí, protože všichni rádi chlastají. Takže za chvíli schválíme 0,8 pro cyklisty, a až bude první smrtelná nehoda opilého cyklisty, zase nastane šílená mediální kampaň o tom, co to bylo za blbost tohle schválit.

K příjezdu německé kancléřky se podrobněji rozepsal profesor Martin C. Putna, podle něhož je Merkelová jediným symbolem, který Evropě zbyl. Merkelová prý symbolizuje zlatou éru Unie a grandiózní úspěch ve vnějším i vnitřním sjednocení EU. Co vy na to?

Je správné, že máme názory typu pana Putny i pana Konvičky. Často jsme z toho vyděšení, ale to, že mají lidé různé názory, je součástí demokracie. Můžeme s nimi nesouhlasit, a to je tak vše, co s tím můžeme dělat. Kriminalizovat někoho… Vedou se debaty o tom, zda vyhodí úředníka, který povolil ten happening (inscenovaný „útok Islámského státu“ na Staroměstském náměstí, organizovaný Iniciativou Martina Konvičky, pozn. redakce), to jsou žabomyší války, které k ničemu nevedou.

Tuším, že kandiduje snad 83 subjektů do krajských voleb. Je vidět, jak je česká společnost neskutečně atomizovaná. Představa, kterou měl kdysi Václav Klaus, že bychom fungovali jako Britové nebo Američané, kteří mají dvě silné strany, to není v České republice možné. Vznikne strana, pak se rozštěpí a na její místo nastoupí tři nové. Pak je ve společnosti hrozně těžké něco prosadit. Je hezké, že je senát složený z jednotlivců. Ale… Uvedu příklad. Nemám vůbec nic proti panu Harapesovi, ale o jeho názorech netuším vůbec nic. Vím, že byl výborný tanečník a možná je to hodný člověk. To samé pan Váňa. Vůbec to nemyslím nějak proti nim. Paní Drábová, které si vážím, když řekne veřejně do médií, že kandiduje jen proto, aby pomohla Starostům, a pak že se okamžitě vzdá mandátu ve prospěch náhradníka, to je něco naprosto neslýchaného. Možná by jí to měl někdo vysvětlit. Odbočil jsem od evropského problému, jenže tohle všechno s tím souvisí.
 
Připomněl jste akci konvičkovců, zajímal by mě váš názor. Co vy si myslíte o tom, že na Staroměstské náměstí konvičkovci přijeli s velbloudem a mávali vlajkou Islámského státu?

Kdybych byl přímo na místě, bylo by mi to jasné. Takto můžeme uvažovat stále ve dvou variantách. Ta první je, že to bylo zoufalé, turisté skákali, padali přes židle a utíkali do restaurací. Druhá, že si dělali selfíčka a fotili si velblouda. Obě varianty jsem viděl na videu nebo na fotkách. Obě jsou pravdivé, jen jejich váha může být různá. Bylo těch turistů, kteří utíkali, padesát, nebo dva? To je typický dnešní mediální svět, kdy televize dokáže z padesáti odborářů udělat desetitisícový dav a naopak. Já jako spotřebitel, pokud jsem u toho nebyl, nemám skoro žádnou šanci znát realitu. Typický je příběh teplických pacientů z arabských zemí, kdy úplně jinak vnímá situaci místní člověk, který tam žije a kasíruje od nich dvě stě eur za noc, od člověka z Pardubic, který přijede do lázní. Pak se staví Okamura s čoklama. Řada lidí si myslí, že jsou to uprchlíci, ale jsou to lidé, kteří přijeli na léčení, přijedou a zase odjedou. Když pak dorazí člověk z Hradce Králové, který netuší, tak nejdřív v Teplicích uvidí prostitutky, které nikdy neviděl, a pak dámy v černých dlouhých šatech, které také nikdy neviděl, a je to pro něj velké překvapení.

Na závěr, jak odhadujete, že se na kancléřku Merkelovou bude vzpomínat tak za 20 nebo 30 let?

Když posloucháte projevy nad zesnulými, většinou jsou velmi milé, i když ten člověk za života úplně milý nebyl. Václav Havel se teprve po smrti vlastně dočkal nějakého uznání. Budou ji hodnotit i podle toho, co se ještě stane. Ještě není konec. Ona je, myslím, z rodiny faráře a v kombinaci s pocitem Němců odpovědnosti za holocaust, který v nich zanechal trauma… Paradoxně se může stát, že se bude holocaust opakovat ve vztahu k imigrantům. To nemůže Merkelová ovlivnit a ani se toho nemusí dožít. Teď spekulovat? Záleží na tom, jak všechno dopadne. Některá rozhodnutí se nedají vrátit. Hovoří se o tom, že ekonomické emigranty všechny vrátíme. Ale já jsem už říkal i v senátu: „To byste jim museli dát padáky a někde je vysadit. Abyste je mohli vrátit, musíte mít kam. Nemáte je kam vrátit!“ To jsou politický kecy, které nemají žádný praktický význam podobně jako řeč pana premiéra o společné evropské armádě. Bludy, které mají odloudit pozornost, aby to vypadalo, že Unie něco dělá. Naopak, nedělá vůbec nic.

Mimochodem, když se vedou diskuse o tom, že do Evropské unie dáváme míň, než dostáváme, je to veliký klam. Jen plnění evropských směrnic a nařízení nás nestojí miliardy, ale biliony. Rozpočet by se měl očistit od evropských dotací, protože ho strašně zkreslují. Pan ministr se chlubí, že získal miliardy pro pana ministra vnitra, protože je lepší obsluha státního dluhu. Jenže my jsme se dostali do absolutní absurdity, kde existují záporné úroky. Bance půjčíte peníze a ona vám vrátí méně, než jste jí dali. To hlava nebere a nemůže to dobře dopadnout. Jednoduchá otázka, kdy se dostanou všechny státy světa k zaplacení dluhů? Nikdy. Bohužel neexistuje žádný ekonomický způsob, který by byl schopen situaci vyrovnat, aby nebylo věřitelů a dlužníků. Bohužel jediným řešením je válka, protože pak nejsou dlužníci ani věřitelé, zmizí a začíná se od nuly. Toho se bojím mnohem víc než imigrační vlny. A kdo začne a kdy? To je opravdu to nejmenší. Stačí se podívat do historie. 
 

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…