Kdy přepadnout Rusko? Generál Blaško pověděl vtip, který moc nepobaví generála Pavla

01.09.2016 12:47

ROZHOVOR Pokud je cílem současného mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2016 provokovat potenciálního protivníka, tak to není v pořádku, a je to naopak v přímém rozporu s deklarovaným charakterem Severoatlantické aliance. Generálmajor v záloze Hynek Blaško se pro Parlamentní listy vyjádřil k mnoha ožehavým otázkám současnosti a navíc dal k dobrému vtip o napadení Ruska.

Kdy přepadnout Rusko? Generál Blaško pověděl vtip, který moc nepobaví generála Pavla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generálmajor v záloze Hynek Blaško

Co říkáte na to, že jsou v Německu lidé vyzýváni, aby si udělali zásoby jídla a pitné vody pro případ katastrofy, tedy i války?

Výzva může mít dva důvody. Ten první může být, že je situace uvnitř státu v důsledku migrace již tak napjatá, že hrozí zhroucení zásobování a možné akce obyvatelstva vůči migrantům. Ten druhý důvod může být, že plánování konfliktu s Ruskem je již tak daleko, že je nutné obyvatelstvo vyzvat, aby se zaopatřilo pro případ války. Snad by mohl připadat v úvahu třetí důvod, kterým je vyvolání strachu u mas, a tím pádem jejich snadnější ovladatelnost a odvedení pozornosti od palčivých problémů současnosti.

V Polsku a Maďarsku proběhly podobné alarmy. Proč u nás stále nic?

Snad je to tím, že naši politici jsou poněkud „rozumnější“ a znalí českého naturelu, který ukazuje, že by tato výzva měla nedozírné konsekvence. Navíc české hospodyňky zocelené situací v obchodech sedmdesátých a osmdesátých let vytvářejí zásoby automaticky i bez výzev.

Jak vnímáte mezinárodní letecké cvičení Ample Strike 2016, které probíhá nad střední Evropou?

Pokud je hlavním cílem cvičit a koordinovat činnost sil v různých situacích možného napadení některého z členských států NATO, pak je vše v pořádku. Pokud však je cílem provokovat potenciálního protivníka, tak to už v pořádku není, a je to naopak v přímém rozporu z deklarovaným charakterem Severoatlantické aliance.

Všechno to vypadá, že se zbraně NATO, i ty hromadného ničení, přibližují k hranicím Ruska. Jeden čtenář Parlamentních listů se na to konto redakce otázal, jestli se má bát nejhoršího, tedy konfliktu NATO versus Rusko...

Po internetu koluje takovýto vtip: „Obama a jeho generálové vedou v Pentagonu diskuzi a nemůžou se shodnout, jaká je nejvhodnější doba pro přepadení Ruska. Nakonec se rozhodnou zeptat Francouzů: Kdy je nejlepší přepadnout Rusko? Francouzi odpovídají: Nevíme, ale rozhodně ne v zimě, to špatně dopadne. Bude tedy asi lepší zeptat se Němců: Kdy je nejlepší přepadnout Rusko? Němci odpovídají: Nevíme, ale rozhodně by to nemělo být v létě. To už jsme zkusili... Co s tím? Někdo navrhuje zeptat se Číny, ta je progresivní a vždy přijde s nějakým novým nápadem. Zeptají se tedy Číňanů, kdy je nejlepší přepadnout Rusko? Číňané odpoví: Hned teď! Rusko začalo stavět ‚Sílu Sibiře‘, ‚Turecký potok‘, kosmodrom ‚Vostočný‘, most na Krym, v nejbližší době chtějí modernizovat Bajkalsko-amurskou magistrálu, staví nové sportovní komplexy pro mistrovství světa ve fotbale a v atletice, plánují těžbu v Arktidě... Zrovna teď by se jim hodilo hodně zajatců!“

Do jaké míry je myšlenkově rozdělena česká armáda? Když se podíváme na bývalé velitele Generálního štábu, tak například Miroslav Kostelka je v hodnocení Ruska velmi střízlivý, Petr Pavel vůči němu až vyostřený a tak dále. Jde o šablonu i pro nižší stupně velení, alespoň podle toho, co víte od svých v armádě stále aktivních přátel a známých?

O žádnou šablonu nejde, ale mí přátelé nad výkony bývalého náčelníka Generálního štábu kroutí hlavami. Ostatně, k němu jsem se vyjádřil v posledním rozhovoru. Doporučuji položit otázku našim čelným představitelům, zda jsou připraveni nést tíhu toho, co chce generál Pavel.

Ptám se, protože mám neodbytnou představu, že kdyby nyní nastala konvenční válka s Ruskem, mohlo by nastat to, co v první světové. Tedy mnoho zběhů, založení takzvaných legií a tak dále. Anebo se mýlím a v profesionální armádě nejde o ideje, názory, kritické myšlení, svobodomyslnost, ale jde o plat?

Odpovím citátem z díla Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka: „S okresním hejtmanem jsme vždy říkali: ‚Patriotismus, věrnost k povinnosti, sebepřekonání, to jsou ty pravé zbraně ve válce!‘ Připomínám si to zejména dnes, kdy naše vojska v dohledné době překročí hranice.“

Je vůbec možné, aby atomová válka byla lokální?

A je vůbec možné, aby si v jednadvacátém století někdo zahrával s myšlenkou použít nejšílenější nástroj zmaru všeho – jadernou zbraň?  

Jaký prezidentský kandidát USA je podle vás pro uklidnění mezinárodní situace vhodnější?

Nejsem občanem USA a v té zemi nežiji, takže mohu pouze těžit z toho, co mi poskytují „mainstreamová“ média, a vychází mi Donald Trump. Navíc, dovedete si představit ženu v čele nejmocnějšího státu světa po zkušenostech s nejmocnější ženou Evropy?


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…