Když se postaví, rozum se zastaví, shrnul letošní rok Kubera. Koskuba navrhl zase repete Zemanova projevu

28.12.2013 10:03

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU I poslední týden roku 2013 se utkávají v názorové aréně komentářů uplynulých dnů dva muži opačného politického spektra - senátor ODS Jaroslav Kubera a poslanec ČSSD Jiří Koskuba. A jelikož končí týden ve znamení svátků - téma je jediné: vánoční projev prezidenta republiky.

Když se postaví, rozum se zastaví, shrnul letošní rok Kubera. Koskuba navrhl zase repete Zemanova projevu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Prezident Miloš Zeman se rozhodl nenavazovat na tradici prezidentských novoročních projevů. Místo toho proto pronesl 26. prosince vánoční poselství ze zámku v Lánech. Jak prozradil několik týdnů předem, chce tím tak navázat na zvyk z první republiky, kdy podobné projevy měl československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Údajně ho sledovalo přes 700 tisíc Čechů.

Poté, co zhruba jedenáctiminutová promluva k národu zazněla, dle očekávání začalo přicházet z mnoha stran její hodnocení. Jako bilanční a nekonfliktní projev ji ohodnotili v médiích někteří politici. Ne všichni však hovořili v superlativech – chyběl jim prý například pohled do budoucnosti. Mediální odborníci se pak nechali i v hodnocení pro ParlamentníListy.cz slyšet, že Zemanův projev lze považovat za sebestředný. A jak na něj nahlížejí oba politici – senátor Jaroslav Kubera z ODS a poslanec ČSSD Jiří Koskuba?

Není příliš vkusné kazit Vánoce politikou, míní Koskuba

„V rámci upřímnosti přiznávám, že jsem projev pana prezidenta v tomto čase sledoval toliko z povinnosti. Vánoce mám nesmírně rád a nepřipadá mi vkusné kazit si je zrovna politikou. Odvolávání se na tradici TGM, ve vší úctě, proto moc neberu. Jistě bychom našli pro zemi a demokracii řadu mnohem důležitějších činností, kdy stejně tu ‚dobrou‘ tradici první republiky pošlapáváme. Změna termínu svátečního vystoupení hlavy státu to bezpochyby nezachrání,“ uvedl nejprve ve svém pravidelném komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

A co říká na projev samotný? „Pan prezident mi musí prominout, nic moc. Tohle nebylo žádné vánoční poselství. Šlo jen o pouhé subjektivní roční zúčtování, které právě nevhodně zvolená sváteční doba ještě deklasovala. A byť to pan prezident zase přednesl z hlavy, postrádal jsem jakýkoliv výhled vpřed. A to mi k němu samotnému, zvláště pak za právě probíhajícího slepování naprosto nesourodé vládní koalice, vůbec nesedí,“ konstatoval dál poslanec sociální demokracie.

Hodilo by se "repete" se státničtějším projevem?

A dodal, že na místě pana prezidenta by proto asi doporučil repete. „V tradičním čase na Nový rok vše zachránit druhým státničtějším projevem. To je však toliko skromný názor pouhého prostého parlamentního pěšáka - takového ‚neznámého vojína‘. Rozhodně bych si nedovolil hlavu státu poučovat… Vím, jak moc to nemá rád. A navíc kritiku neodpouští,“ poznamenal ještě Jiří Koskuba.

Další komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery čtěte ZDE.

Závěrem popřál všem čtenářům a lidem dobré vůle mnoho štěstí v roce 2014. „Nebude to asi vůbec žádná sranda…“ uzavřel nepříliš optimisticky komentář tohoto týdne poslanec.

Kubera: Vánočním projevem si prezident spíše uškodil

Senátora Jaroslava Kuberu vánoční projev prezidenta prý ani nepřekvapil, ani nezaskočil. "Miloše Zemana znám dlouho, a tak bylo vcelku jasné, co lze od projevu očekávat. Nic zásadního ani zlomového neřekl, v podstatě pochválil Rusnokovu vládu, kterou sám jmenoval. Neřekl nic o obecném vývoji, takže vlastně ani nemám potřebu to nijak komentovat. Byť mě překvapuje, kolik lidí tuto potřebu díky virtuálnímu světu a jím vytvářené realitě má. Bohužel ten virtuální svět si začíná žít svým životem a mění nám svět k horšímu, což si ne každý možná uvědomuje," podotkl Kubera.

Podle něj je třeba brát s rezervou zřejmě i počet lidí (788 tisíc), který údajně projev hlavy státu sledoval. "Je možné, že lidé měli zapnutou televizi, tak jako ve většině domácností, ale že by každý z nich se zatajeným dechem čekal na to, co prezident řekne, tomu moc nevěřím,. Myslím, že zvolený čas projevu - Vánoce - spíš prezidentovi uškodil, než pomohl. Lidé mají politiky za celý rok plné zuby, většina z nich se chce alespoň o Vánocích věnovat normálním běžným rodinným záležitostem. Projev proto dle mého sledovali jen nejzarytější skalní příznivci a pak takoví blázni, jako jsem třeba já," konstatoval Kubera v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Stojíme na počátku etapy, jejíž konec neznáme

Jak dodal, ještě před tím, než popřál i on všem čtenářům šťastný vstup do dalšího roku, je důležité si uvědomit to, že Česko zřejmě stojí na počátku určité etapy, jejíž konec dohlédnout je velmi těžké. A tak je důležitté se snažit o to, aby nepřinesla jen velké zklamání.

Na závěr však dodal, v duchu jemu vlastním, poněkud košilaté shrnutí roku, který právě končí.

"Když se postaví, rozum se zastaví - to je známé pořekadlo. A jak jsme měli možnost se přesvědčit - platí beze zbytku i u nás a dokonce i v nejvyšší politice. Jsem přesvědčen, že tím netvoříme nějakou zvláštní výjimku a že se tak děje i jinde v světě. Ovšem že by kvůli tomu padaly vlády, v tom asi fakt držíme jednu z předních pozic," zakončil poslední komentář uplynulých dnů v tomto roce Kubera.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…