Milan Štěch zavzpomínal: Pan Gazdík se kdysi snažil vecpat do ČSSD. To má Kalousek sestavu...

27.07.2013 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Nejsledovanější politickou stranou v minulém týdnu byla docela určitě ČSSD. Ostré výměny názorů přes média, spekulace o schopnostech předsedy Bohuslava Sobotky a vztah strany k prezidentu Miloši Zemanovi byly rozebírány ze všech stran. Co na to všechno říká ústavně nejvýše postavený sociální demokrat, předseda Senátu Milan Štěch?

Milan Štěch zavzpomínal: Pan Gazdík se kdysi snažil vecpat do ČSSD. To má Kalousek sestavu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch v půlnočním rozhovoru

Pane předsedo, náš rozhovor vyjde o půlnoci ze soboty na neděli. Co touto dobou obvykle děláte?

Z 99 procent budu spát, ale tentokrát možná půjdu spát trochu déle, protože budeme slavit trochu opožděně narozeniny mojí manželky.

Letos máme pořádně horké léto, a to nejen teplotně, ale i politicky. Dostane se letos, kdy se takřka každý den děje něco nového, vůbec politik na dovolenou?

Samozřejmě, že i politici si budou brát dovolenou. Výjimkou asi budou ti, kteří právě nastoupili do vlády. Co se týká Senátu, tak mi na tom v tomto směru spíše „vyděláváme“, protože sněmovna poslední dva měsíce nepracuje tak jako obvykle, takže i množství předloh, které nám přišly do Senátu, poněkud kleslo. Na druhou stranu nás čeká schůze 21. srpna, a před tím se ještě musí sejít výbory.  

V souvislosti s dovolenými se mluvilo o Vašem předsedovi Bohuslavu Sobotkovi, který na počátku července odjel na dovolenou, ačkoliv se v politice zrovna děly dost zásadní události. Jak jste to vnímal?

Já to beru tak, že naším prvořadým úkolem na tomto světě je postarat se o svou rodinu a  své děti. Pokud se politikovi rozpadne rodina, tak je to značný handicap, který pak ovlivní i jeho práci. Pan Sobotka má ženu a děti, takže chápu, že když si naplánuje rodinnou dovolenou, tak nechce své děti zklamat. Tohle nevyčítám nikdy žádnému politikovi. Pokud si to zorganizuje tak, že fungují jeho zástupci, tak je to v pořádku. Jen špatný manažer nedokáže svou práci přenést na jiné.

V posledním týdnu se odehrávají celkem bouřlivé věci v ČSSD, kde si někteří členové veřejně přes média vyměňují invektivy. Jak se jako člen ČSSD díváte na to, že se vnitrostranické spory takto ventilují?

Je třeba říct, že jsou to pouze jednotlivci, tohle rozhodně není přístup většiny sociálních demokratů. Ve straně jsme se dohodli, že o podpoře Rusnokově vládě budeme rozhodovat na jednání 6. srpna, tam se určí definitivní názor. Také jsme si řekli, že do té doby se nebudeme k těmto věcem vyjadřovat. Někteří členové se však chovají jako srabové, kteří nejsou schopni akceptovat, co si strana odhlasovala. Možná mají obavu, že se na ně bude zlobit členstvo a veřejnost, jiní si zase prostřednictvím médií chtějí zvyšovat popularitu. Toto chování se mi rozhodně nelíbí. Jsou to zkrátka srabové, kteří nedrží slovo. Naštěstí jich není mnoho.

Vnímáte to tedy jen jako excesy jednotlivců?

Ano. Podle mě je to dáno hlavně jejich nezkušeností, ve které se obávají, že když nebudou slyšet, tak jim ujede vlak. Já chápu, že lidé žádají jasné slovo, ale musí také pochopit, že my máme zodpovědnost, a to rozhodnutí, které učiníme, bude zásadní.

Mluvilo se o tom, že by v některém z dalších pokusů mohla dostat šanci sestavit vládu ČSSD. Myslíte si, že by byla schopna sestavit vládu a získat s ní důvěru sněmovny?

Tohle je právě jedna z otázek, o kterých budeme na tom uzavřeném jednání diskutovat. Takže se omlouvám, ale nevyjádřím se, protože bych tím de facto popřel to, co jsem řekl před chvílí.

V souvislosti s děním v ČSSD se mluví i o obecnější otázce vztahu ČSSD k prezidentu Zemanovi. Jaký by podle vás ten vztah měl být?

Miloš Zeman dává najevo, že nejbližší stranou je mu SPOZ. Bylo to vidět naposledy v tomto týdnu, když podepisoval jejich petici za majetková přiznání. Ta přitom prosazují všechny levicové strany, takže to možná bylo i trochu nešťastné. Kdyby to SPOZ prostřednictvím některých zákonodárců předložila jako návrh zákona, určitě bychom se na tom shodli, byť bychom možná diskutovali o podobě toho návrhu.

Obecně se Miloš Zeman prezentuje jako levicový politik, který se nebojí dát najevo své názory. Bohužel přitom občas zajde až na hranu toho, kam prezident může jít. Já s ním mám korektní, přátelské vztahy, scházíme se pravidelně, diskutujeme různé otázky, takže já si na něj nemůžu stěžovat.

Když jsme u těch vztahů na levici - jak na vás zatím působí Rusnokova vláda?

Zatím mi vadí jedna věc, o které věřím, že bude rychle napravena - že se pan Rusnok ještě nesešel s předsedou nejsilnější parlamentní strany. Schází se s řadou lidí, ale s předsedou ČSSD zatím nikoliv. Určitě by se s ním sejít měl, protože pokud chce od ČSSD podporu, tak by nás to nejspíš hodně ovlivnilo v názoru na tuto vládu.

Jinak bych zatím ministry nechtěl hodnotit, i když jsem zaznamenal, že třeba ministr financí se snaží vyjít vstříc krajům. Asi také cítí, že má určitý handicap, takže se zřejmě snaží napravit dojem, ale je fakt, že tam, kde se Kalousek snažil kraje vyhladovět, tam on se snaží hledat řešení. Ostatní ministři zatím nic moc nenavrhli a já chápu, že to budou mít těžké, protože vláda i s důvěrou nebude mít ve sněmovně přirozenou většinu.

Jak se díváte na to, když předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg paušálně označuje Vaši stranu za rozdělenou a dokonce říká, že kvůli tomu nebudete schopni bránit demokracii, takže to zůstane na jeho TOP 09?

V té první části je určitě přání otcem myšlenky. On samozřejmě vidí, že ČSSD má dneska velkou podporu a je to pevně etablovaná strana s obrovskou historií a v dnešní době nejsilnější kádrovou základnou ze všech, takže zkouší přes spřátelená média přesvědčovat alespoň o tom, že nezvládáme své vnitřní procesy, což samozřejmě není pravda.

Jeho strana se musí opírat o spolek, který zneužívá dobrého jména všech starostů. Já si vzpomínám, že asi před šesti lety, když jsem byl ještě šéfem odborů, se tam dostavil pan Gazdík, dnešní předseda těchto Starostů, a vnucoval nám spolupráci. Bylo na něm vidět, že se snaží proniknout do struktur ČSSD. Pak asi zjistil, že pan Kalousek má víc peněz, tak se dal k TOP 09.

Takže pokud se Schwarzenberg a Kalousek opírají o takto nahodilou sestavu, tak je samozřejmě štve, že ČSSD je normálně fungující, silná strana.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…