Mladý Klaus bude nový předseda ODS. A Zeman ty volby vyhraje. Ale ono je to jedno, Schulzové a Junckerové stejně stáhnou Evropu do pekla a války. Ještě že už jsem tak starý, oceňuje senátor Kubera

12.03.2017 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Po šestnácté uslyšíme o Alexandru Novákovi, znovu se připomene David Rath,“ nastiňuje, jak podle něj bude vypadat situace před poslaneckými volbami, senátor Jaroslav Kubera. ParlamentnímListům.cz mimo jiné prozradil, že je přesvědčen, že Václav Klaus mladší bude novým předsedou ODS. Řekl také, co si myslí o kandidatuře Miloše Zemana. „Podle mé teorie bude zvolen, ale nedokončí to období,“ překvapuje senátor.

Mladý Klaus bude nový předseda ODS. A Zeman ty volby vyhraje. Ale ono je to jedno, Schulzové a Junckerové stejně stáhnou Evropu do pekla a války. Ještě že už jsem tak starý, oceňuje senátor Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Jak vidíte současnou situaci v ODS?

Současná situace v ODS je stabilizovaná, ale nedostatečná k tomu, abychom dosáhli nějakého zásadnějšího vítězství. Uspokojí nás v podstatě, když bude dvojciferné. Ale příliš mnoho se s tím nedá dělat, protože ta ztráta důvěry, která předcházela, je strašně složitá. Je velmi obtížné přesvědčit, že je všechno jinak.

Do jaké míry se podle vás dokáže předseda ODS Fiala prosadit na politické scéně s programem ODS mezi ostatními stranami? Jak ho vidíte jako lídra?

Tak určitě se prosadí. Ale zase – bude to úměrné stavu společnosti, kdy se ta kampaň bude vést neskutečně sprostá. Viz to, co se stalo v té prezidentské. Jeden z kandidátů, který říkal, že nebude dělat takzvanou prasáckou kampaň, ale seriózní, že bude přesvědčovat veřejnost o svých kvalitách, tak ve chvíli, kdy druhý kandidát oznámil kandidaturu, tak řekl, že by se občané měli zajímat o jeho játra. Což je tedy takový symptom, jak to asi bude vypadat a jakou to asi bude mít úroveň. To je naprosto děsivé.

A podobné to bude i s těmi volbami do Poslanecké sněmovny. Začnou se objevovat kauzy. Po šestnácté uslyšíme o Alexandru Novákovi a podobných kauzách. Prostě to tak je... Znovu se připomene David Rath. ANO zatím těch kauz má málo, ale také už se nějaké objeví a k nějakým ještě může dojít do voleb. Takže v podstatě jen komunisti, kteří nemají přístup k moci – kromě v některých krajích –, tak ti budou vypadat jako ti nejčistější.

Hodně se mluví o Václavu Klausovi mladším, jak vy ho vidíte? A mohl by být novým předsedou ODS?

Tak já jsem o tom pevně přesvědčen, že k tomu dojde, protože on je velmi ambiciozní a já musím říct, že s některými jeho myšlenkami souzním. Protože tak jak čtu směrnice a nařízení z Evropské unie, tak se velmi začínám přiklánět k „czexitu“. Veřejnost řadu věcí netuší, protože se je dozvídá až zprostředkovaně, že najednou něco musí, co předtím nemusela. Stojí nás to neuvěřitelné peníze. Takové to povídání, jak jsme nadšeni tím čerpáním dotací, tak je potřeba proti tomu – má dáti, dal – postavit tu položku, co nás ta legraci stojí. Všechny ty EII TEI, nařízení, paty, maty, různá školení a podobně, to stojí všechno obrovské peníze. Takže je vůbec otázka, jestli je to alespoň fifty-fifty. Ono na první pohled vypadá, že ano. Kromě toho, ty první projekty už v podstatě neexistují. V podstatě už se všechno soustřeďuje na různá školení o lidských právech a podobných věcech. A ty materiální věci, které ta západní Evropa už má vybudované, jako jsou komunikace, rychlovlaky a podobně, tam už to s těmi dotacemi tak slavné není.

Premiér Sobotka na sjezdu ČSSD promluvil o údajných „námluvách“ mezi ODS a ANO. Vlastně varoval před tím, aby tady zase byla pravicová vláda.

To je předvolební hra, kdy se pomocí médií někdo snaží vnutit myšlenku, že ODS se jaksi tajně už domlouvá s ANO. To samozřejmě je nesmysl. Jiná věc je, pokud ANO získá takový potenciál, že jí bude stačit jeden partner, tak je to úplně jedno, koho osloví, a ten s ním půjde. A vždycky to bude okořeněno tím, že přece musíme zabránit, aby nešel do vlády s komunisty. To už jsou staré triky. Zažili jsme je na krajích. Jak správně komentátor Pečínka poznamenal – pokud by se ODS snížila k tomu, aby šla s ANO do koalice, tak je to její konec definitivní.

Takže vy tam vůbec takovouto spolupráci nepřipouštíte? Protože, ono se o tom začalo hodně mluvit právě i po rozhovoru Václava Klause mladšího pro Seznam.cz. I když on to tam vlastně ani takto neřekl. Ale titulek měl takový význam...

Já mám možnost na jedné velké obrazovce vidět v podstatě všechny servery najednou, takže vidím ty posuny titulků... Viz fotografování Chovancovy vily, aby se poté ukázalo, že šlo úplně o něco jiného. Ty titulky a články byly už skoro jasné, že to tak bylo. Už jakoby znali výsledek nějakého vyšetřování. Ale to je ten mediální svět. A ani to není úplná vina médií, jak se jim často přikládá, ale prostě takový je ten náš virtuální svět.

Já jsem stále ještě nerozchodil jeden obrovský hoax, který se týkal bývalého protokoláře Forejta a jakési platební karty, na kterou má údajně denní limit 160 tisíc. Taková karta existuje v Senátu, ve Sněmovně,  na pražském Hradě... Ale je to služební karta, na kterou si nemůže koupit ani colu. Ale ty články byly podány tak, že takhle to je, takoví jsou ti papaláši. A proto pak vzniká ta nenávist vůči politikům vůbec.

Když jsme se bavili o ANO, jak bude podle vás vypadat vláda tohoto hnutí? A jak v současné chvíli vidíte Andreje Babiše?

Tak Andrej Babiš je určitě fenomén. Je to charismatický člověk. Ale ta jeho představa, že politika se dá řídit jako firma a nejlépe, kdyby Poslanecká sněmovna měla za každou stranu jenom jednoho poslance, to by bylo ideální, to by ta debata trvala jenom chvilku... Ta představa je naivní. Taková politika není. To, co se vystřeluje před volbami, ať to jsou daňové nápady obou stran, ať ANO nebo sociálních demokratů, to má k realitě velmi daleko. Nebo povídky o tom, jak zrušíme Senát, snížíme počet poslanců... Na to všechno je potřeba ústavní většina. I kdyby ji získal v jedné parlamentní komoře, tak ji nezíská v druhé komoře. Takže to jsou takové předvolební triky...

A co postoj Andreje Babiše vůči živnostníkům? Nejdříve EET, teď nejnovější snížení hranic pro použití výdajových paušálů na polovinu. Proč to podle vás dělá, souhlasíte s ním?

Souhlasit s tím nemusím, ale to je tak všechno, co s tím mohu udělat. A naopak, můžu jenom tu jeho politiku v tomto smyslu ocenit. Pokud nebudu supermoralista, tak ta politika je velmi efektivní. A dokonce Andrejovi prochází to, že jeden den řekne A a druhý den řekne opak-A a ono se nic nestane. On toho umně využívá, takže nechá vyhrotit situaci třeba s řidiči autobusů. A pokud k dohodě nedojde, tak to bude zase on, kdo tu situaci zachrání, protože hrábne kamsi na dno státní kasy a vytáhne tam peníze pro řidiče.

Ale ono to nejde donekonečna tímto způsobem hospodařit. Když se podíváme na to, že zadlužení státu je bilion tuším 840 miliard, tak ono to nejde donekonečna. Ale to není fenomén České republiky. Takto je zadlužený celý svět. A to je to, co mě kromě záporných úroků přivádí k myšlence, že to nemůže dobře skončit. A nechci ani predikovat, jak by to mohlo skončit. Tuším to, jak to skončí, jsem rád, že jsem tak starý, že už mi to nebude tak strašně vadit.

Jak to podle vás skončí?

Světovou válkou to skončí. Ta Evropa se vůbec nepoučila. Například reakce na brexit je absolutně neadekvátní. Brexit je vlastně Andrej Babiš v Evropě. Andrej Babiš správně řekl – vy jste si mě upekli, tak si mě i snězte. Protože on vznikl díky tomu, jak se chovaly ty tradiční politické strany – a brexit vznikl díky tomu, jak se chovala Evropská unie. A teď jí hrozí, že to nebude jen brexit, ale další až do totálního rozpadu. Pokud ta Evropa nepochopí, že takovýma „Junckerama“ a  „Schulzema“, že to jde všechno do pekla...

A dokonce to vypadá tak, že tenhle Schulz válcuje Merkelovou a dochází k velmi paradoxní situaci, kdy kritici Merkelové budou se modlit, aby ji neporazil. To jsou takové paradoxy politiky. Nenáviděná Angela nakonec získá podporu i zvenku, jenom proto, aby se tam nedostal tento šílený člověk. A to je Německo – a hrozí Holandsko a Francie. Jak správně někdo tomu jejich prezidentovi vrazil – co ty nám tady budeš vyprávět, když tam budeš ještě 14 dní? A on tady rozhoduje o tom, jaká bude Evropa za deset let? Ten už by měl zalézt a vůbec nic neříkat, zrovna tenhle Hollande!

Miloš Zeman tento týden oznámil, že bude znovu kandidovat na prezidenta. Čekal jste to? Co to podle vás pro Českou republiku znamená?

Tak, že jsem to čekal, to je jasné. Jeho protikandidáti nečekali, to co on řekl... Jestli to úplně doslova udělá. Ale asi to nebude mít zapotřebí, protože si zajistil na televizi Barrandov každotýdenní tuším hodinku, kde bude prezentovat své názory, aniž by musel oponovat protinázoru. Miloš je stratég, na kterého ne každý má, nebo skoro nikdo nemá. Všechny jeho věty, i provokativní, jsou promyšlené. Není to plácnutí, že ho to na místě napadne. On všechno dělá systémově. Tak jako šachista přemýšlí čtyři, pět nebo šest tahů dopředu – to je přesně ta jeho hra. Podle mé teorie bude zvolen, ale nedokončí to období. V jisté chvíli, netuším kdy, to položí. Z různých důvodů. Důvody nevím, ale ty jsou úplně lhostejné. Můžou být zdravotní i fiktivní zdravotní, to je úplně jedno. A s potěšením se bude dívat na to, jak ti zbylí kandidáti v nových volbách budou tu ohlodanou kost, co jim nechá, ohlodávat.

A vy tedy si myslíte, že od prezidenta Zemana je to vlastně taková „hra“, jestli vás chápu správně?

Samozřejmě, tak on zatím nemá splněné úkoly. Ve svém funkčním období si ještě užije sestavování vlády. To bude pro něj obzvlášť zajímavý moment, kdy bude moci zasahovat do toho, až se povedou ta koaliční jednání. Potom si ještě vychutná Bohuslava Sobotku po prohraných volbách do Poslanecké sněmovny a pak už bude mít v podstatě všechno splněno. Ta motivace už bude klesající. Samozřejmě to jeho okolí ho bude držet nad vodou, ať to nedělá, protože čímpak by se potom zabývali? Ale on zase jim seriozně dává možnost si zatím najít nějakou jinou práci, takže je neopouští. Protože je logické, že kdyby nekandidoval, tak všichni v podstatě na Hradě končí. No a to je vždycky nepříjemné, něco nového si hledat.

Když se od Miloše Zemana podíváme přímo na vás, neinspirovalo vás jeho oznámení kandidatury? Nepotvrdíte také kandidaturu?

Mně za prvé má žena velmi rezolutně říká, že už toho bylo dost – i když na druhou stranu se bojí, co se bude dít, až budu doma. No ale dobrá… Ale chce splatit ten dluh a má pravdu. Ten dluh je 25 let a to je obrovský dluh vůči rodině – neskutečný. A já si taky myslím, že už mám právo na to si trošku užívat. Zejména poznat Českou republiku, kterou znám velmi málo, protože na to nemám čas. Dokonce nemám čas ani utrácet peníze, protože nechodím už 15 let ani na obědy. Ale to je dobře, alespoň nejsem tlustý.

A za druhé, mě skoro definitivně rozdrtilo to, jak ten jeden kandidát řekl, že by nám Miloš Zeman měl říct, jak je to s jeho játry. Tak to jestli se kampaň povede tímto způsobem... A shodou okolností, zrovna to byl potenciální kandidát, který se chlubil tím, jak on bude pozitivní, že vůbec nebude mluvit o soupeřích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…