Oběti našich vojáků v Afghánistánu jsou naprosto zbytečné, pokud... Mladá poslankyně od Okamury tvrdě vypálila proti Rijádu

27.10.2018 14:16

ROZHOVOR „Pro boj s terorismem není třeba okupovat cizí země. Oběti našich vojáků v Afghánistánu jsou v tomto ohledu naprosto zbytečné, jestliže současně fakticky a reálně podporujeme terorismus tím, že dodáváme zbraně tomu, kdo terorismus po celém světě šíří a přímo financuje a jinak podporuje vrahy našich vojáků. To, že dodávkami zbraní ČR podporuje také prokazatelné válečné zločiny Saúdů v Jemenu, je další zásadní fakt pro naše rozhodování,“ uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslankyně hnutí SPD a jeho ústecká krajská předsedkyně Tereza Hyťhová. Věnuje se také výroku ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana o obrazech s prezidentem Zemanem zahrabaných do kompostu.

Oběti našich vojáků v Afghánistánu jsou naprosto zbytečné, pokud... Mladá poslankyně od Okamury tvrdě vypálila proti Rijádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna řešila novelu zákona o důchodovém pojištění. Důchodci nad 85 let by měli dostat přidánu tisícovku

Ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman se nechvalně proslavil výrokem, že by obrazy s prezidentem Zemanem zahrabal do kompostu. Vy jste se vůči tomuto výroku ohradila. Jak ho hodnotíte?

Tady nejde o pana prezidenta Zemana... Připomeňme nejprve vyjádření ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana, že „nechal Zemanovy portréty, které visely na stěnách tříd, zahrabat do kompostu“. Gymnázium je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje, takže je ředitel i inventář školy placen z peněz všech daňových poplatníků. A jsem přesvědčena, stejně jako náš předseda Tomio Okamura, že je zcela nepřijatelné, aby ředitel školy, kterou platí všichni občané ze svých daní, zneužíval své pozice k propagaci svého soukromého politického názoru před žáky školy – a jak ukázaly nedávné senátní volby, pro tyto názory dokonce ani nemá pan ředitel na Teplicku většinovou podporu občanů, jelikož ve volbách neuspěl. Zdůrazňuji, že vůbec teď nehodnotím, zda jde o názory na prezidenta nebo o propagaci migrace nebo o propagaci politiky EU či jiných politických názorů. Což říkám vzhledem k tomu, že pan ředitel kandidoval za subjekt, který vede senátor Václav Láska, jenž je v Senátu za Stranu zelených, která je otevřeně proimigrační, probruselská a protinárodní.

Pokrytectvím zavání dlouholetý vztah celého Západu k Saúdské Arábii, které se jako našemu spojenci promíjelo skoro všechno, zatímco jsme kritizovali jiné za daleko menší prohřešky. Po brutální vraždě saúdskoarabského novináře na konzulátu se možná někdo probudil, i když netřeba si dělat iluze... Zaslouží si podle vás  tento režim izolaci od mezinárodního společenství?

Anketa

Jste pro stažení našich vojsk z Afghánistánu?

93%
7%
hlasovalo: 15512 lidí
SPD se tento týden podařilo zařadit na program schůze Sněmovny mimořádný bod s názvem „Projednání sankcí vůči Saúdskoarabskému království“. SPD odsuzuje neslýchaně brutální vraždu saúdského opozičního novináře Džamála Chášakdžího v prostorách konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu v Turecku. Považujeme za nutné projednat tyto zločiny saúdského režimu a navrhujeme, aby ČR uplatnila proti Saúdské Arábii sankční režim. Saúdské království je totalitní stát podporující šíření islámské ideologie a islámský terorismus. Je nepřijatelné, aby Česká republika byla dodavatelem zbraní a podporovatelem tohoto režimu. Prosazujeme, aby se Poslanecká sněmovna připojila k iniciativě německé vlády, která zastavuje dodávky zbraní Saúdskoarabskému království, a současně prosazujeme výzvu naší vládě, aby iniciovala uvalení ekonomických sankcí na Saúdskou Arábii ze strany celého společenství EU, a to nejen pro jednotlivý zločin saúdskoarabské vlády v souvislosti s vraždou novináře, ale z důvodu dlouhodobé podpory terorismu, pro státem dlouhodobě organizované a prokázané zločiny mučení, pro bestiální středověké vraždění, pro nedodržování lidských práv definovaných ve Všeobecné deklaraci lidských práv schválené Valným shromážděním Organizace spojených národů.

Saúdská Arábie je naším údajným spojencem a je důležité zdůraznit, v současnosti také jedním z největších odběratelů zbraní z ČR. Současně je také jednou z nejzvrhlejších a nejnebezpečnějších diktatur na této planetě, podporuje terorismus na celém světě a je prokázané, že krom jiného financuje i jinak podporuje Tálibán, který vraždí naše vojáky. Podle výroční zprávy Amnesty International za rok 2016 až 2017, cituji: „Orgány Saúdské Arábie na základě nejasného obvinění vážně omezily práva na svobodu projevu, sdružování a shromažďování, zadržovaly a uvězňovaly kritiky současné vlády, obránce lidských práv, aktivisty za práva menšin. Praktiky mučení a jiného špatného zacházení se zadrženými jsou stále velmi časté zejména během výslechů. Ženy čelily diskriminaci jak v právu, tak v praxi a byly nedostatečně chráněny před sexuálním a jiným násilím. Soudy rozhodly o mnoha rozsudcích smrti, včetně nenásilných trestných činů, a také proti mladistvým pachatelům, což vedlo k desítkám poprav. Koaliční síly vedené Saúdskou Arábií se v Jemenu dopustily vážného porušování mezinárodního práva včetně válečných zločinů.“ Konec citátu z výroční zprávy Amnesty International za rok 2016/2017.

V říjnu 2016 požádal výbor OSN pro práva dítěte vládu Saúdské Arábie, aby okamžitě zastavila výkon rozsudku trestu smrti těch, kteří v době údajného spáchání trestného činu byli nezletilí. Výbor dále požadoval okamžitě propustit všechny děti odsouzené k trestu smrti po nespravedlivých procesech a zmírnit tresty ostatním odsouzeným. Amnesty International dále informuje, že, cituji: „V rámci dostupných zdrojů je nepopíratelné, že Saúdská Arábie podporuje svými jednotkami mnohé milice a skupiny operující v oblastech konfliktů na Blízkém východě, jako je Irák, Sýrie nebo Jemen.“

Anketa

Litujete, že u nás nemáme americký radar, jak se plánovalo za vlády Mirka Topolánka?

7%
93%
hlasovalo: 11060 lidí
Od doby vypuknutí občanské války v Iráku v roce 2011 se tato podpora postupně rozšiřovala na ostatní oblasti – Tunisko, Libye, Bahrajn, Libanon, Maroko – ve kterých vypukly konflikty mezi šíity a sunnity. Čím dál více se objevují různé zdroje informací o tom, že Saúdská Arábie se podílí na podporování extremismu a terorismu v Evropě a na jiných kontinentech světa. V roce 2014 do světa pronikly informace z kanceláře americké prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, bývalé ministryně zahraničních věci USA, které uvádějí, cituji: „Saúdská Arábie představuje klíčovou finanční podporu pro Al-Káidu, Tálibán a teroristickou organizaci Laškar-e-Taíba v Pákistánu.“ Doplňme, že sluníčková Hillary si samozřejmě přála, aby Saúdi s podporou terorismu nepřestávali. Úřad pro boj proti terorismu ministerstva zahraničí USA v loňské zprávě už oficiálně uvádí, že za posledních dvacet pět let Saúdská Arábie podpořila desítkami miliard amerických dolarů financování extremistických skupin po celém světě.

Pro boj s terorismem není třeba okupovat cizí země. Oběti našich vojáků v Afghánistánů jsou v tomto ohledu naprosto zbytečné, jestliže současně fakticky a reálně podporujeme terorismus tím, že dodáváme zbraně tomu, kdo terorismus po celém světě šíří a přímo financuje a jinak podporuje vrahy našich vojáků. To, že dodávkami zbraní ČR podporuje také prokazatelné válečné zločiny Saúdů v Jemenu, je další zásadní fakt pro naše rozhodování.

A jménem SPD jsme ve Sněmovně navrhli toto usnesení, o kterém bude Sněmovna hlasovat: 

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu a premiéra České republiky, aby prostřednictvím příslušných orgánů Evropské unie navrhli a podpořili projednání a schválení ekonomických sankcí vůči Království Saúdské Arábie, jejichž zrušení by bylo podmíněno ukončením podpory terorismu a teroristických ideologií a dodržováním Všeobecné deklarace lidských práv OSN.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá Ministerstvo průmyslu a obchodu, aby připravilo návrh zákona, který zakazuje přímý či nepřímý prodej, dodávky, převod nebo vývoz zbraní a souvisejícího materiálu všeho druhu, včetně zbraní, střeliva a vojenského vybavení z České republiky do Království Saúdské Arábie.

Na ParlamentníchListech.cz vyšel nedávno rozhovor s bývalým členem SPD z Ústeckého kraje Ivo Stanislavem Ladenbergerem. Můžete se k němu vyjádřit?

Již jsme předali advokátovi a lži tohoto pána budou řešeny právní cestou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…