Pavel Šafr: Mám radost. Neviděl jsem jediného odpůrce konvoje USA!

30.03.2015 15:03

ROZHOVOR „Hrozila mezinárodní ostuda, ale Češi vzali věci do svých rukou a ukázali, že jsme normální zdravý národ,“ hodnotí dosavadní reakce veřejnosti na průjezd amerického konvoje Pavel Šafr, editor Svobodného fóra a předseda sdružení Free Czech Media, který také s několika přáteli spustil iniciativu Hi Friends! Na základě výhrůžek odpůrců se totiž obával, že vyšleme do světa falešný vzkaz. „Neměli bychom připustit, aby do světa přišel obrázek, jak Češi útočí na americký konvoj,“ uvedl také Šafr v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Pavel Šafr: Mám radost. Neviděl jsem jediného odpůrce konvoje USA!
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Americký konvoj se pohybuje na našem území druhý den a zatím byli vidět hlavně příznivci. Jak Vy hodnotíte reakce veřejnosti?

Domnívám se, že většina české společnosti se zachovala velmi dobře a projevila americkým vojákům vstřícnost, která je na místě. Jsem velmi rád. Výhrůžky od některých organizací, například mladých komunistů z Brna, nebo od různých extremistů jako je pan Bartoš, působily opravdu velmi dramaticky. Když jsem minulý týden zjistil, jaké všechny akce připravují, tak mnoho lidí dospělo k závěru, že hrozí mezinárodní ostuda. Většina Čechů, kteří se přišli podívat na přijíždějící vojáky, ukázala, že jsme normální a zdravý národ. Přispěla k tomu celá řada občanských aktivit, například Podhradí, Klub na obranu demokracie, Vraťte nám stát, motorkáři, skupina kolem Václava Marhoula. Lidé z Opony vedení Davidem Gajdečkou ještě připravují koncert pro americké vojáky. Nerad bych na někoho zapomenul… Stojí za tím práce široké sítě občanských aktivistů a lidí, kterým v tu chvíli nebyl lhostejný náš veřejný profil. Moc se mi líbil vklad Martina Přikryla, který s kreativcem Lukášem Franzem vytvořili slogan a grafické provedení „HI FRIENDS!“. Úžasné bylo nasazení Jakuba Pitrona, který předával informace do regionů. A také mých kolegů ve Svobodném fóru, kteří spolu s Petrem Sudou organizovali sobotní shromáždění na Náměstí Míru.

Když jste zjistil, že odpůrců evidentně tolik není, vedlo Vás toto zjištění ke změně názoru na českou veřejnost?

Ne, já jsem neměl špatný názor na českou veřejnost. Nedomníval jsem se, že by měla česká veřejnost nějak selhat. Obával jsem se toho, že budou vidět jen odpůrci a tím bude možné manipulovat s vyzněním této události. Ve skutečnosti je průjezd konvoje normální věc. Kdyby neexistovaly výhrůžky ze strany odpůrců, nenapadlo by mě jít vítat armádu. Za normálních okolností mě obrněný transportér nezvedne ze židle, natož abych ho šel vítat. Takto zřejmě uvažuje většina lidí. A priori jsem neměl nedůvěru k Čechům, jen jsem se obával, že vyklidíme ulice pro odpůrce a tím vznikne před televizními kamerami falešný obraz situace. Proto bylo nutné začít vyjadřovat občanský postoj, že patříme na Západ. Obával jsem se toho, že vyšleme do světa pokřivený signál o tom, že je Česká republika proti Americe a tím i na straně ruské mocenské politiky. Mimochodem, zjistil jsem až přímo při akci, že mi už nejde jen o můj prozápadní postoj, ale že mi jsou navíc ti vojáci sympatičtí. Nakonec jsem ani neměl pocit, že bych vítal armádu, ale spíš přátele, kteří navštívili naši zemi, když cestují od našich přátel k našim přátelům. To je můj pohled na konvoj.

Kde jste se s nimi setkal?

Sledoval jsem průjezd v Hradci Králové a Pardubicích. Atmosféra byla vynikající. Nevím, jestli mi bude pan Vyvadil věřit, ale neviděl jsem jediného odpůrce. Projel jsem asi 40 kilometrů úseku cesty konvoje a byl jsem ve dvou velkých městech. Průjezd sledovala spousta lidí i s našim heslem HI FRIENDS! Mám z toho radost.

Armáda bude na našem území do středy, jaké aktivity chystáte dál?

Domnívám se, že je i nadále potřeba, abychom monitorovali situaci. Když bude někde shluk odpůrců konvoje, tak je tam třeba být také. Ne kvůli konfliktu. Ale jen proto, aby nevznikl falešný obraz situace v médiích o vztahu Čechů k Američanům. Včerejšek byl skvělý. Dnes ale opět něco plánují, takže musíme ukázat, že tu nejsou sami. Neměli bychom připustit, aby do světa přišel obrázek, jak Češi útočí na americký konvoj.

K průjezdu konvoje se vyjádřila řada politiků. Překvapil Vás postoj někoho ať už z pravice nebo levice?

Postoj pravice považuji za normální. Překvapila mě podpora od některých členů Strany zelených. Zjistil jsem také, že existuje podpora od moderně myslících sympatizantů sociální demokracie, a to bych rád zdůraznil. Pozitivní je, že na naší zahraničně-politické orientaci se dokáže shodnout poměrně široká platforma, lidé z různých stran a myšlenkových proudů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…