S mužem TOP 09 o tom, proč smutní Kalousek i Schwarzenberg. Nejen o tom...

12.07.2013 20:50

ROZHOVOR Úsměvů není nikdy dost. Neusmát se za celý den na nikoho je zločin – to je heslo, které razí strana TOP 09. Ne vždy je ale asi jejím členům do smíchu. Možná i v těchto týdnech. I proto si ParlamentníListy.cz popovídaly s Jaroslavem Poláčkem, zástupcem generálního sekretáře a volebním manažerem této strany. Třeba o tom, jaké léto TOP 09 očekává, co plánuje…

S mužem TOP 09 o tom, proč smutní Kalousek i Schwarzenberg. Nejen o tom...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Ve středu tento týden předala vláda Petra Nečase „vládnutí“ Jiřímu Rusnokovi. TOP 09 byla členem koalice, znamená to například, že v sídle "topky" teď tedy panuje klid a prázdninová sezóna? Nebo je to spíše naopak?
Spíše naopak, provoz je určitě poznamenán plánovanými dovolenými. Na druhou stranu, jelikož jsme zapojeni do programu studentských stáží, ten letošní se nám daří realizovat s historicky největším počtem účastníků. Nudit se tedy určitě nebudeme. Předpokládám, že do konce září projdou celostátní kanceláří TOP 09 a Poslaneckým klubem TOP 09 a Starostů téměř tři desítky studentů z nejrůznějších českých univerzit.

Ke studentským stážím se ještě dostaneme později. Asi mi odpustíte, když ještě zůstaneme u aktuálních záležitostí. Měl jste možnost pozorovat to, jak poslední napjaté týdny zvládali veřejnosti známí představitelé TOP 09 - tedy Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg. Myslíte, že se dá o nich říci, že se jim výměnou vlády teď třeba ulevilo?
Neřekl bych, že by bylo možné na nich pozorovat nějakou výraznou změnu. Oba dva pánové jsou profesionálové, kteří již prošli řadou krizových situací. Vnímají je jako běžnou součást své práce. Byť je samozřejmě musí mrzet, že nemohli dokončit práci, kterou na ministerstvech poctivě započali.

Co plánujete vy jako volební manažer na příští období? Tedy prozraďte, prosím, alespoň něco...
Profesionální příprava volební kampaně má svůj ustálený rytmus, to není nic tajného. Nyní jsme ve fázi, kdy expertní týmy TOP 09 intenzivně pracují na volebním programu. Máme hotová zadání na první předvolební výzkumy. Uvažujeme již dnes například také o tom, jaké dárkové předměty v kampani budeme používat, protože doba od objednání až po dodání patří mezi ty delší, zejména pokud požadujete dobrou cenu a kvalitní výrobek. A ty požadujeme, protože si nemůžeme dovolit vyhazovat peníze.

Proslýchá se, že strana TOP 09 začíná cílit na mladé lidi. Nevím, zda je přesný onen výraz začíná. Každopádně, v čem všem se to třeba bude projevovat?
Je pravda, že mladší lidé vždy pozitivněji reagovali na TOP 09, nicméně v cílení našich kampaní jsme pokaždé měli důležitější kritérium. Cílíme na lidi, kteří cítí odpovědnost, ať už vůči sobě nebo svému okolí. Není pak tak důležité, zda takovému člověku je 18 či 60 let. Odpovědnost má TOP 09 v názvu, stejně jako tradici či prosperitu. Na druhou stranu jsme moderní politickou stranou, která využívá všech nových komunikačních kanálů, ať už to jsou sociální sítě nebo jednotlivé projekty na internetu. Ty byly konečně naposledy oceněny například v rámci České ceny za public relations. Naše role, zejména na sociálních sítích, proto bude dominantní i v následující volební kampani a snad mohu prozradit, že vedle postupných změn na portálu pro naše uživatele MY.TOP 09 připravujeme i vstup na geolokalizační síť Foursquare.

Tím jsme se dostali ke studentům, kteří i letos v létě u vás absolvují stáž. Když se zeptám ryze laicky, ti, co k vám nastoupili a nastoupí, si vybrali za místo své stáže TOP 09 nebo jste si mezi studenty vybírali vy? Pokud ano, jaká jste měli například kritéria?

Program stáží běží již třetím rokem. Dlouhodobě spolupracujeme s Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity a Univerzitou Palackého v Olomouci, kde jsme účastníky projektu Young Power. Zatímco v loňském roce se stáže zúčastnila zhruba desítka studentů, letos očekáváme až trojnásobné množství, což je mimo jiné zapříčiněno i tím, že jsme poprvé využili nabídky portálu Unijobs.cz, na kterém jsme program stáže zveřejnili. Před stáží samozřejmě žadatelé absolvují vstupní pohovor, abychom navzájem neměli mylná očekávání. K nepřijetí na stáž dochází jen ve velmi výjimečných případech. Naše další spolupráce se odvíjí od toho, jak samotná stáž proběhne, ale už letos s námi spolupracují lidé, kteří tímto způsobem zahajovali svou spolupráci s TOP 09 už loni. Osobně je pro mě tento program důležitý, protože boří mýtus o temných stranických sekretariátech. Jedno z hodnocení studentů stáže u nás najdete níže.

Jak dlouho stáž u vás trvá? A není to také taktika, jak přitáhnout další nové členy do strany?
Standardní délka stáže je čtyřtýdenní, nicméně mnozí studenti následně žádají o její prodloužení. Někteří pak zůstávají s námi v kontaktu a spolupracují na nejrůznějších projektech i v následujících letech. Nemyslím si, že by šlo o náborovou kampaň, ale spíš o to ukázat, jaká je práce v politické straně.

Kolik mladých lidí celkově - dejme tomu do 30 let - je v současnosti členy TOP 09? Jaké procento to v členské základně představuje?
V současné době máme 3599 členů a z nich je 555 mladších 30 let. To přepočteno znamená, že  mladších 30 let je našich členů asi 15 procent. A mezi podporovateli TOP 09 jde zhruba o 12 procent.

Jak popsal svoji stáž v TOP 09 jeden ze studentů, David Hrubý?

Mé čtyři týdny se stranou TOP 09

Jestliže člověk začínal stáž v poslaneckém klubu a celostátní kanceláři TOP 09 pragmaticky bez jakéhokoliv očekávání, nemohl ji po měsíci končit bez nadšení a příjemného překvapení. Během celé doby nám členové strany nedali šanci mít pocit vykonávání podřadné práce bez smyslu, a tak poslední čtyři týdny nelze hodnotit jinak než pozitivně.

Pro studenta politologie není snad užitečnější a cennější zkušenost, než si teorii prožít v praxi, tedy poznat ji i z druhé strany. Po čtyřech semestrech získávání teoretických znalostí o fungování politické strany, její administrativě a fungování v rámci politického systému, jsem měl možnost poznat reálný život v TOP 09. Měl jsem šanci stát se na dva týdny součástí poslaneckého klubu, a tak prožívat například vypjaté situace spojené s pádem vlády a následným jmenováním vlády nové přímo uvnitř Poslanecké sněmovny. Velký dík patří konkrétně i panu poslanci Janu Husákovi, který nám věnoval nemalou část svého času a ukázal nám mimo jiné činnost Ústavně-právního výboru Senátu, provedl nás Poslaneckou sněmovnou a vyprávěl o svých zkušenostech z pozice poslance. Za přínosné považuji také dva týdny strávené v celostátní kanceláři TOP 09, kde jsem získal obrázek o činnosti týkající se volebních kampaní, jejich příprav i průběhu. Zejména bych zmínil vypracovávání manuálu pro tvorbu volebních brožur a plakátů či mapování spolků, organizací a kulturních akcí Středočeského kraje v rámci předvolebních příprav paní poslankyně Heleny Langšádlové. Přestože se jednalo o „mravenčí práci“, neztratil jsem pocit, že jde o práci užitečnou, a že tedy spolu s kolegy a kolegyněmi neděláme něco zbytečně.

Celkově hodnotím pobyt jak v poslaneckém klubu, tak i v celostátní kanceláři velmi kladně. Kromě zajímavosti vyplývající z osobních setkání s politiky či členy kanceláře a již zmíněné práce si velice vážím šance poznat reálný chod strany, což zahrnuje spektrum aktivit od rezervování reklamních ploch pro volby, přes koordinaci jednotlivých krajských kanceláří, až po domlouvání se na scénáři poslanců pro tisková prohlášení.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…