Tohle není Miloš Zeman, naznačuje temně Tomáš Zdechovský. Ten se vrátil z Bílého domu a sděluje nové informace. Ať radši nečte Petr Mach

30.05.2017 4:47

ROZHOVOR „Není to běžný Miloš Zeman. Poslední měsíce ho nepoznávám. Přišlo mi, že hodně sešel. Asi na tom není zdravotně příliš dobře. Viděl jsem jeho chůzi, jak ho museli dovézt na vozíku na focení v Číně. Něco je prostě špatně. Jeho nejbližší okolí by se mělo vážně zabývat jeho zhoršeným zdravotním stavem a nehnat ho do dalších voleb. Bojím se, že dalších pět let by nebyl schopen zastávat svoji funkci,“ domnívá se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Tohle není Miloš Zeman, naznačuje temně Tomáš Zdechovský. Ten se vrátil z Bílého domu a sděluje nové informace. Ať radši nečte Petr Mach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Na začátek se nelze nezeptat na celostátní sněm lidovců, který potvrdil dosavadní linii spolupráce se Starosty. Není toto spojenectví riskantní a vaše ambice příliš sebevědomé? Radko Kubičko na Českém rozhlase má komentář Starostové a lidovci chtějí více, než můžou... Uvádí, že jste tradiční strana s dlouhou historií, a přitom nejen u nás je teď trend směřující ke stranám netradičním, jste klidná síla v době neklidné...

Dívám se na to pozitivně a jsem za to rád. Lidovci nechtějí být pětiprocentní stranou. V takové straně bych nechtěl být dlouhodobě. Chci stranu, která bude hrát o medaile a která se bude snažit něco změnit. Lidovci nikdy neměli velké skandály. Máme spoustu komunálních a krajských politiků, kteří výborně dělají svoji práci. Třeba Roman Línek. Na té celostátní úrovni jsme to však nedokázali prosadit. Teď je doba buď, anebo. Máme tu krizi pravicových stran. ODS se nevzpamatovala ze svých korupčních skandálů v letech 2007 až 2013. TOP 09 v současné době nenabízí žádnou alternativu. Jsou tam lidé, kteří mi přijdou jako překroucení liberálové, a přitom si hrají na konzervativní stranu. Tohle spojení může nabídnout to co CDU a CSU v Německu a být alternativou pro středopravicové voliče, kteří nemíní volit ani socialisty, ani liberály a chtějí, aby v České republice byla stabilita. Proto tohle spojení podporuji. Může se stát, že to nevyjde. Je to prostě risk. My lidovci to nebereme špatně, ale s tím, že to musíme odmakat. Na našem sjezdu nebyla žádná kontroverze. Byl to už třetí sjezd lidovců, kde potvrzujeme, že KDU-ČSL chce dlouhodobě být stabilní silou bez hádek, konfliktů, vnitřních pnutí. Což může voliče oslovit.

V České republice proběhla v posledních týdnech vládní krize. Nakonec z vlády odešel Andrej Babiš, hnutí ANO v ní však zůstalo. Co je ale asi podstatnější, ANO vládní krizí příliš neutrpělo. Naopak ČSSD podle průzkumů ztrácí. Jak je to podle vás možné?

Sám jsem několik let pracoval v průzkumech veřejného mínění. Pracuje se s tím, koho byste volil, kdybyste šel k volbám, koho byste volil jako druhou volbu. Pokud by se průzkumy dělaly jen u tvrdého jádra, u lidí, kteří stoprocentně vědí, koho budou volit a k volbám určitě půjdou, tak čísla budou jiná. Než když tam jsou lidé, kteří možná či jen pravděpodobně půjdou volit. Myslím, že nakonec to bude jiné. Teď přes léto lidé pojedou na dovolené a teprve po nich budou důležité preference.

Klíčové bude tedy září?

Určitě. Klíčové bude září. A také zpracování těch kauz Andrejem Babišem poté, co už není ministrem financí. 

Přece jen ale ANO něco ztratilo, ČSSD také. Může touto krizí získat právě koalice KDU-ČSL a STAN?

Myslím, že ano. Například zájem o náš sjezd byl obrovský. Což ukazuje na naši dlouhodobou práci. Když budeme jako KDU-ČSL držet u sebe, nehádat se a se STAN se podporovat, volič to určitě ocení. Můžeme sáhnout i na voliče, kteří lidovce klasicky nevolí, ale tohle jim přijde jako dobrá alternativa k současným politickým stranám.

Návštěva Donalda Trumpa v Evropě, zdá se, příliš hrany neotupila. Kancléřka Merkelová dokonce mluví o tom, že Evropa se musí bránit sama. Je to dobrý nápad uvažovat o jakési evropské armádě, když už tu máme Severoatlantickou alianci? Byl jsem na debatě s generálem Šedivým a ten preferoval NATO...

Myslím, že ano. To, o čem mluví Juncker, není evropská armáda. Ale že bychom měli vytvořit síly rychlé reakce a nabídnout je do NATO. Ty dvě věci se nevylučují. Znamená to například, že budeme společně dělat na zbrojních zakázkách. Že se budou vytvářet společné podniky. Ne že se bude ve dvaceti státech vyvíjet dvacet dronů, ale že to bude dělat jeden stát a ostatní mu budou pomáhat. Třeba gripen je užíván několika státy Evropské unie, ale většímu rozšíření brání, že tu máme výrobce ve Francii, ve Velké Británii, v Německu. Není tu spolupráce. Preferujme dva tři výrobce a spolupracujme na technologiích. Výroba jedné technologie je šíleně drahá. Tímto směrem je dobré jít.

Říkám si ale, jestli tyhle úvahy nejsou vyjádřením nedůvěry k Američanům?

Není to tak. Byl jsem minulý týden ve Washingtonu. Navštívili jsme i Bílý dům, administrativu Donalda Trumpa. Chce víc peněz na zbrojení, ale více na posílení vnitřní stability a bezpečnosti Spojených států. Je důležité, aby Evropa brala jako důležitý signál, že Amerika nechce žít na dluh. Chce snížit deficit rozpočtu. Do roku 2026 chce plusový rozpočet. Je potřeba, aby Evropa s tím začala počítat a přemýšlet o tom, kolik dá peněz na zbrojení, aby posílila své schopnosti. Amerika říká, že do roku 2026 změní svůj rozpočet i priority. Takže Evropa musí do roku 2026 najít dvě procenta rozpočtu i za co je smysluplně utratit. Tak aby Evropa byla schopná se postarat sama o sebe.

Běžný člověk si ale řekne, proč dávat více peněz na armádu, když třeba v boji proti teroristickým útokům osamělých vlků či proti naloďování migrantů v Libyi se nijak významně nepodílí?

Armáda může pomoci vnitřní bezpečnosti Evropy tím, že se bude snažit zlikvidovat nepřátele za našimi hranicemi. Třeba náletem na výcvikový tábor v Libyi či Afghánistánu. Tam už to směřuje. Či zaměřením satelitů na migrační vlnu, koordinaci lodí, spolupráci s Frontexem. Armáda se tímto způsobem vydává.

Češi jsou velmi skeptičtí k přijetí eura. Čím to je?

Neměli jsme žádné politiky, kteří by ho vysvětlovali a prosazovali. Euro má výhody i nevýhody. Je třeba je lidem ukázat na misce vah a vést seriózní debatu. Ne vykřiky typu Macha, že nás přijetí eura ožebračí. Musí to být opravdu logické a smysluplné. Německo, Rakousko či Nizozemí nezchudly přijetím eura. Je potřeba vést debatu tak, aby lidé viděli, co to má za pozitiva a co za negativa.

Když jste zmínil europoslance Petra Macha. Četl jsem váš blog, v němž padaly od vás na jeho adresu opravdu ostrá slova ve smyslu, že svým počínáním pomáhá nepřátelům Izraele, či dokonce ISIS. Čím vás tak naštval?

Petr Mach neskutečně lže. Když si přečtete jeho poslední prohlášení, tak on řekne, že hlasuje proti prohlášení o Sýrii. Což je něco, co je nezávazné. Ve kterém nejsou závazné žádné kvóty. A on řekne, že ten, kdo pro něj hlasoval, hlasuje pro přijímání všech. A nerozlišuje mezi uprchlíky a migranty. Poté, co mi napsalo několik lidí, že mě zabijou nebo rozbijou držku mně i mé rodině, jsem si uvědomil, že je potřeba, aby někdo řekl, co Petr Mach v Evropském parlamentu dělá. A je třeba říci, že tam nedělá vůbec nic. Rezoluce nezná, Evropské unii nerozumí. Je to intelektuál, který žije s obrovským platem, ale nejsou za ním žádné výsledky. Je úplně odtržený od reality. Takovéto nekolegiální špinící výstupy jsou absolutně za rámec, který já budu u něj tolerovat. Když tvrdí, že jsem hlasoval tak a tak. Na rozdíl od něj si ty rezoluce čtu a nevymýšlím si blbosti. O Evropské unii neví zhola nic, ale vystupuje suverénně. Vysvětluje, že on se snaží bojovat za české zájmy. Ale nebojuje. Když nevyřešíme situaci v Sýrii, neodsoudíme zločiny ISIS, tak budeme pořád pod migrační vlnou a nepomůžeme potřebným. Já se snažím, aby se rodiny křesťanských uprchlíků sem dostaly a mohly navštívit své příbuzné. Vždyť co ty syrské křesťanské rodiny Machovi udělaly? Všichni se učí česky, děti chodí do školy. Jsou to jedničkáři. A Mach mi bude říkat, že tihle lidé sem nemohou cestovat? Že nemáme pomáhat křesťanům v Sýrii?

Miloš Zeman se zdál být při posledních návštěvách unavený. Preference mu mírně poklesly. Zhoršuje svůj výkon? Nebo je to běžný Miloš Zeman?

Není to běžný Miloš Zeman. Poslední měsíce ho nepoznávám. Přišlo mi, že hodně sešel. Asi na tom není zdravotně příliš dobře. Viděl jsem jeho chůzi, jak ho museli dovézt na vozíku na focení v Číně. Něco je prostě špatně. Jeho nejbližší okolí by se mělo vážně zabývat jeho zhoršeným zdravotním stavem a nehnat ho do dalších voleb. Bojím se, že dalších pět let by nebyl schopen zastávat svoji funkci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…