Útokem na Irák jsme rozpoutali třetí světovou válku. Teroristé rychle skončí, až je přestanou podporovat USA. Drsná slova místopředsedy Pirátů

25.09.2016 20:14

ROZHOVOR Na válku v Sýrii se ParlamentníListy.cz ptaly místopředsedy Pirátské strany Ivo Vašíčka, především jestli je naděje na její ukončení. „Pokud se podaří odříznout teroristy od podpory USA a jejich spojenců, vypořádá se s nimi Sýrie velice rychle,“ domnívá se. „Hlavním investorem teroristů na celém světě je Saúdská Arábie, své teroristy má v Sýrii i Turecko, kteří vraždí syrské Kurdy,“ vysvětluje. Vojenská agrese proti Iráku se dá s určitým nadhledem podle něj považovat za počátek třetí světové války.

Útokem na Irák jsme rozpoutali třetí světovou válku. Teroristé rychle skončí, až je přestanou podporovat USA. Drsná slova místopředsedy Pirátů
Foto: Archiv I. Vašíčka
Popisek: Místopředseda Pirátů Ivo Vašíček

Svět s hrůzou hledí na válku v Sýrii a Iráku. Je prvopočátkem této tragédie rok 2003 a napadení Iráku USA pod vedením George Bushe a několika spojenců (ale zároveň za protestu jiných spojenců – tedy velký rozdíl oproti operaci Pouštní bouře v roce 1991) odůvodněným vylhanými argumenty o přítomnosti chemických zbraní, což se neprokázalo?

V Sýrii USA použily stejnou strategii jako v Afghánistánu v roce 1979. Od roku 2006 začaly USA vědomě podporovat islamistické skupiny v Sýrii. Důkazem jsou dokumenty zveřejněné na WikiLeaks a také události, které se od té doby v Sýrii odehrávají. Vojenská agrese vůči Iráku destabilizovala celý region a s určitým nadhledem lze tuto agresi označit za zahájení III. světové války, která v podstatě od té doby probíhá. V napadených zemích už byly v důsledku konfliktu zabity statisíce lidí. Na straně agresorů jsou ztráty nepatrné (řádově stovky zabitých), protože se napadení zatím brání jen pomocí zoufalých teroristických útoků.

Další nešťastné místo, které má významný podíl na spuštění migrační vlny, je rozvrat severoafrické Libye. Máme tady i my jako Západ podíl na této tragédii? Soudím, že řeknete, že ano, neboť jsem si našel váš text na blogu, kde k tomu píšete: „Když francouzští piloti sypali v roce 2011 bomby nad Libyií, zemřely tam tisíce lidí. Nikdo se nad tím nepohoršoval. Hillary Clintonová tehdy nekrývala radost na brutálním zavražděním Kaddáfího. I ve Francii se radovali, že nemusejí platit dluhy, které vůči Libyi měli... 

Ano, myslím si však také, že silnou motivací k napadení Libye byl projev Muammara Kaddáfího, který přednesl v roce 2009 v OSN. V projevu zcela otevřeně popsal geopolitickou situaci. 

Islám je mnohými považován za příčinu terorismu. Respektive za radikalizaci některých muslimů, z nichž se pak stávají teroristé. Nejsou ale jedním z důvodů, který zažehl jejich nenávist v srdci vůči Západu, právě některé neuvážené agresivní akce, jako byla ta v Iráku 2003 nebo o několik let později v Libyi?

Islám se stal ideologickou platformou odporu proti agresi velice snadno. Výklad islámu není nijak centrálně řízen, a proto může být různě modifikován. Nyní se stává integrující platformou odpůrců nadvlády Západu nad zeměmi Středního východu.

Na Facebooku máte sdílený text z iDnes ze 20. září s titulkem: „Rusové s Asadem bombardovali humanitární pomoc.“ Vy k tomu máte připsáno, že správný titulek by měl znít: „USA poslaly konvoj na smrt, aby odvrátily pozornost od své agrese v Sýrii.“ K tomu jste pak patrně na základě nových informací připsal: „Tak už je zřejmé, že žádné bombardování konvoje nebylo, zničili ho teroristé podporovaní USA.“ Z toho jsem, řečeno slovy majora Terazkyho, „volaaký zmetěný“. Kdo tedy na ten konvoj zaútočil?

Na Facebooku dávám úmyslně provokativní hlášky, často i s nadsázkou a neberu sebe ani ostatní na této platformě příliš vážně. Nevím, co se odehrálo na předměstí Aleppa, ale s jistou vím, že naše média, v tomto případě iDnes.cz, zcela úmyslně manipulují se čtenáři. Titulek „Rusové s Asadem bombardovali humanitární pomoc“ je v rozporu s obsahem článku. Reagoval jsem primárně na ten vylhaný nadpis. S odstupem času a jak vylézají další informace, je však už zřejmé, že Rusko ani Sýrie na humanitární konvoj nezaútočily.

V Sýrii se to, zdá se, hemží teroristy. Ví se hlavně o těch z Islámského státu. Kdo jsou podle vás ti američtí?

Já si myslím, že rozdíl je zanedbatelný a už pár měsíců ten rozdíl marně hledají i USA, protože nejsou schopny jednoznačně určit, kdo jsou ti tzv. umírnění. Teroristé tam zřejmě vystupují pod různými „značkami“ podle toho, jak se jim hodí.

Ještě se zastavím u vašich slov o americké agresi. Tady se zdá, že těch agresí na tomto území bude asi mnohem více. Kdo všechno se podle vás podílí na nešťastné válce v Sýrii, která je možná nejhorší od konce druhé světové války?

Hlavním investorem teroristů na celém světě je Saúdská Arábie, která v otevřené agresi napadla sousední Jemen. Svůj podíl mají i další sunnitské despocie jako například Katar. Své teroristy má v Sýrii i Turecko, které zatím vraždí jen syrské Kurdy.

Vidíte nějaké světélko ve tmě pro Sýrii, že tento krvavý nekonečný konflikt končí?

Pokud se podaří odříznout teroristy od podpory USA a jejich spojenců, vypořádá se s nimi Sýrie velice rychle. Problémem však zůstanou Golanské výšiny, které okupuje Izrael. Tam však nemusejí být boje, ale jen trvale napjatá vojenská situace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…