Vážný výstup k válce. Generál Macko: Bohužel se zdá, že dojde na poslední zoufalou možnost Rusů

29.03.2022 21:01 | Rozhovor

Generál Pavel Macko, do roku 2018 zástupce náčelníka Generálního štábu Armády Slovenské republiky, dosud nejvýše postavený slovenský voják ve strukturách NATO, komentuje události na Ukrajině a další možný vývoj konfliktu i alternativu brzkého ukončení války formou mírových jednání.

Vážný výstup k válce. Generál Macko: Bohužel se zdá, že dojde na poslední zoufalou možnost Rusů
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Ruský ministr obrany Šojgu uvedl: „Obecně jsou hlavní úkoly první etapy operace splněny. Bojový potenciál ukrajinských ozbrojených sil se výrazně snížil, což umožňuje soustředit hlavní pozornost a hlavní úsilí na dosažení hlavního cíle – osvobození Donbasu,“ řekl Šojgu po poradě s vedením armády. Dá se skutečně hovořit o ruské ofenzivě a ukrajinském neúspěchu?

Spíše o další snaze, jak vysvětlit a ospravedlnit ruský vpád na Ukrajinu, i když je pravda, že i sami Ukrajinci uvádějí určité ztráty v oblasti Donbasu, jež utrpěli. Z části jde samozřejmě také o propagandu. Rusko se zkrátka může zaměřit na ovládnutí Donbasu a vykládat to za splnění cílů operace. Vlastně by šlo o způsob, jak si zachovat tvář před světem a hlavně před vlastním národem.

Přesto ruské ministerstvo obrany uvádí, že proruští separatisté kontrolují 93 procent Luhanské oblasti a 54 procent oblasti Doněcké.

Ty zprávy mohou být reálné, ale spíše nadhodnocené, momentálně je však nelze přesně ověřit.

Ruští vyjednavači svým ukrajinským protějškům na úterní schůzce v tureckém Istanbulu přislíbili omezení vojenské aktivity v oblasti Kyjeva a Černihivu. Co můžeme od mírových jednání očekávat?

Zatím bych byl opatrný. Dokud a pokud Putin nebude mít pod kontrolou dostatečnou část koridoru a území Donbasu, tak se pravděpodobně nestáhne, protože by tím přiznal prohru.

Dokážete vůbec říct, co vlastně Vladimir Putin momentálně chce? Území, nebo především strategické průmyslové závody a podniky?

To se postupem času mění. Nejdříve mu šlo zcela jednoznačně o území, počítal s tím, že se mu podaří dobýt celou Ukrajinu a obsadí hlavní město Kyjev. Nasvědčovaly tomu operace okolo letiště Hostomeľ a rychlý průnik do Kyjeva, který však Ukrajinci zlikvidovali.

Putin evidentně chtěl vytvořit silnou nátlakovou operací situaci, kdy by mohl rychle dosadil svoji vládu a tím definitivně zlomit ukrajinský odpor. Ale to se nepodařilo. A proto mu teoreticky zbyly už jen dvě možnosti.

Jedna možnost byla pokusit se o územní zisky v pozemním koridoru alespoň po Mariupol a Krym, ale tomu dosavadní ztráty neodpovídají, přestože tam nasadil své nejlepší jednotky, které ale narazily na organizovaný odpor z ukrajinské strany. Takže se bohužel zdá, že dojde na tu poslední zoufalou možnost - a to je zlá zpráva pro obě strany, že bude muset odtáhnout zpět s nepořízenou, protože v takovém případě rozbije, co se jen dá a může po sobě zanechat mnoho neštěstí a velké škody.

A pokud jde o ty důležité průmyslové podniky?

To není zase taková novinka, už od začátku bylo jasné, že chce taky útočit na vojensko průmyslové komplexy. Ty podniky jsou pro něj důležité a získat je, respektive v tuto chvíli ochromit výrobu v nich, určitě chce a pokud se mu nebude opravdu dařit nic jiného, tak na jejich zničení soustředí veškerou sílu. Nezapomínejme, že ukrajinský průmysl byl klíčový i v rámci bývalého Sovětského svazu.

Na čem Rusové v této válce zatím přesně ztroskotali?

Rusy zbrzdily nejenom problémy se zásobováním, ale i obrana Ukrajinců. Rusům se nepodařilo způsobit v zemi chaos, obsadit administrativní a politická centra, zlomit ten odpor, demoralizovat Ukrajinu a dosáhnout bleskového vítězství, nebo si připravit alespoň vhodné podmínky pro masivnější invazi a rychle pak zvítězit ve větších operacích.

To ruská armáda jednoduše nezvládla.

Domníváte se, že jako součást NATO jsou státy jako Česko, Slovensko či Polsko v současné době mimo nebezpečí?

Já si myslím, že ano, je dost nepravděpodobné, že bychom měli zažít nějaký okamžitý konflikt, a ani USA, ani Rusko o této verzi nepřemýšlejí. Rusko navíc nemá sílu na další ofenzívu.

NATO ovšem jako ryze obranný pakt Ukrajině přímo pomoci nemůže. Je to tak?

To je pravda a potvrdil to i americký prezident Joe Biden, aliance nemůže provést jakýkoliv neuvážený útok bez souhlasu všech svých členů a odpoví pouze v případě nutnosti obrany území některého ze svých členů, který bude v přímém ohrožení. Zbývá však materiální pomoc a ekonomické sankce, kterými země NATO Ukrajině pomáhají a zároveň vyčerpávají ruského protivníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…