Výprask od europoslankyně Konečné: Evropská komise selhala. Není možné, aby za současnou situaci v EU nenesl nikdo odpovědnost! Juncker musí uvolnit místo, jinak...

29.06.2016 18:05

ROZHOVOR „Není možné, aby za současnou situaci nenesl v EU nikdo zodpovědnost. Komise selhala a odmítá si to přiznat. Za těchto okolností není možné přistoupit k reformě EU,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) na vrub toho, co se momentálně děje uvnitř Unie. Podle ní nepochybně Jean-Claude Juncker musí uvolnit svoje místo, jinak budeme svědkem dezintegrace EU. Není to však pouze o tomto jednom muži...

Výprask od europoslankyně Konečné: Evropská komise selhala. Není možné, aby za současnou situaci v EU nenesl nikdo odpovědnost! Juncker musí uvolnit místo, jinak...
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Jaký je váš osobní názor na Brexit? Když se v pátek ráno postupně vyjevoval konečný výsledek hlasování, čekala jste, že by to vůbec mohlo takhle dopadnout?

Přiznám se, že tento výsledek jsem nečekala. Obávala jsem se, že přesvědčivě nezvítězí ani jedna strana, ale zejména po smrti Jo Coxové jsem se domnívala, že Britové v EU zůstanou. Osobně si myslím, že kampaň byla vedena příliš emocionálně a fakty se nikdo moc nezabýval. Sám Nigele Farage přiznal, že jeden z hlavních sloganů jeho kampaně byl mírně řečeno zavádějící a další lidé z jeho týmu projevili překvapení nad tím, že lidé jejich propagandě uvěřili. Takovéto manipulace a projev násilí jsem u jedné z nejstarších demokracií nečekala. Zklamal mě citát pana premiéra Sobotky, který řekl, že úroveň veřejné debaty o Brexitu odrážela závažnost otázky. Nevím, jestli bych to takto formulovala, když docházelo k tak závažným lžím a rasistickým výrokům proti lidem ze střední a východní Evropy. Britové až po skončení hlasování na Googlu zjišťovali, co odchod vlastně znamená, a mnozí se přiznali, že volili pro odchod, protože se domnívali, že výsledek bude opačný, anebo si prý mysleli, že jejich hlas nebude platit.

Jak na vás působí dosavadní vyjádření představitelů EU a některých evropských politiků? Žádná nostalgie, odchod Britů z EU by měl začít co nejdřív, myslí si zakládající šestka Unie...

Vyjádření představitelů EU a některých evropských politiků je odrazem krize, ve které se EU nachází. Žádná reflexe, či uznání pochybení. To, že odchod Britů by měl započít co nejdříve, však považuji za logické. Britové - tedy zejména Angličané a Velšané - rozhodli jasně a nejistota ohledně Brexitu jen zbytečně zvětšuje napětí v EU.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Na druhé straně se ale volá po odchodu šéfa EK Jean-Claude Junckera. Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by nyní Juncker měl odstoupit a sama EU by se měla tázat na to, kde tkví příčiny odchodu Británie z EU a zda EU za to nenese svou odpovědnost a nedělá něco špatně. Souhlasíte s ním? Jen připomínám, že fungování celé Evropské unie a Evropské komise sepsul také český premiér Bohuslav Sobotka, který řekl, že je potřeba toto změnit. O čem to svědčí?

Pan ministr to řekl zcela přesně. Není možné, aby za současnou situaci nenesl v EU nikdo zodpovědnost. Komise selhala a odmítá si to přiznat. Za těchto okolností není možné přistoupit k reformě EU. Svědčí to o tom, že EK je zcela odtržená od reality. Namísto období klidu produkuje další a další kontroverzní návrhy. Komisi, zdá se, chybí naprosto elementární logika a politický cit. Je čas na změnu, jinak budou Velkou Británii následovat další země. EU v tuto chvíli nemá silnou osobnost. Tváří tvář šoku z Brexitu se EU ocitá bez lídra, který by byl schopný řešit její problémy. Juncker musí uvolnit svoje místo, jinak budeme svědkem dezintegrace EU. Není to však pouze o jednom člověku. Odpovědná by měla být i celá Evropská komise, která teď dělá mrtvého brouka a ani nemá politickou odvahu nechat si od Evropského parlamentu potvrdit mandát. Považuji to za projev politické zbabělosti. Přitom by komise, která, ač je odchodem Velké Británie do značné míry vina a bude vyjednávat podmínky “rozvodu“, jistě uvítala nový a silný mandát pro tato vyjednávání. Já osobně jsem pro tuto komisi nehlasovala, ale jsem si jistá, že kolegové z ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a ANO by uvítali možnost se k její práci veřejně přihlásit v novém hlasování o důvěře.

Anketa

Velká Británie odchází z Evropské unie. Co se teď stane s EU?

hlasovalo: 19710 lidí

Brexit je rozbřesk nad Evropou a teď je potřeba dobrat se zásadních změn ve fungování Evropské unie,“ míní i bývalý prezident Václav Klaus, který ovšem zase nesouhlasí s tím, že je Juncker ta hlavní žába na prameni. „Myšlenka a koncept Evropy je ta žába na prameni. Koncept a ideologie, která ovládla naši dobu, je stejně zhoubná jako ideologie, která nás ovládala v minulosti,“ řekl Klaus pro deník Blesk s tím, že podle něj referendum ve VB prospělo demokracii v Evropě. Jak jeho slova vnímáte?

Pan Klaus by rád viděl EU ovládanou zájmy korporací a lobbistů a vůbec si neuvědomuje, že jeho sen se dávno splnil. Já mám problém naopak s tím, že EU jedná za zavřenými dveřmi s lidmi, se kterými by vůbec jednat neměla, a nevěnuje se zájmům občanů. Klaus chce Evropu pro korporace a já chci Evropu pro občany. On je své vizi Evropy rozhodně blíže.

Exprezident Klaus také popřel ekonomické důsledky odchodu Velké Británie z EU. Podle něj naopak Británii pomůže, když teď nebude sešněrovávána Bruselem a volný obchod v Evropě dál může fungovat, jako nadále, budou-li ale jednání s Británií o rozchodu konstruktivní a přátelská. Co se podle vás nyní z toho spíše bude dít?

Václav Klaus může popírat, že se londýnská burza propadla nejvíc v historii, libra ztratila stejně tolik, jako kolik Británie zaplatila za posledních 24 let do rozpočtu EU a vůči dolaru spadla nejníže za posledních více než třicet let, ale to všechno se stalo jen pár hodin po vyhlášení výsledků. Myšlenka, že Velká Británie opustí EU, ale stále s ní bude obchodovat, jakoby se nic nestalo, je mírně řečeno naivní. Pokud bude Británie obchod s EU chtít, tak se stejně bude muset podvolit regulacím evropského trhu a finančně přispívat na chod jednotného trhu. Argument uvolnění sešněrování ze strany Bruselu je tak zcela mimo realitu.

Bude mít Brexit nějaký vliv na ostatní země Evropy? Posílí třeba Německo svou roli hegemona, lídra?

Dá se očekávat, že Německo bude v EU hrát ještě silnější roli. Posílit rozhodně zkusí i Francie a bylo by to záhodno, pokud si nepřeje vládu Národní fronty. Obecně se však obávám zvyšování napětí v EU, vícerychlostní integrace a rozkolů mezi Východem a Západem a mezi starými a novými zeměmi EU. Zmínila jste schůzku zakládajících členů evropského společenství, kde šest zástupců rokovalo o osudu společenství dvaceti sedmi zemí. Jenže takhle prostě není možné nadále fungovat.

Měly by se podle vás otevřít některé smlouvy o fungování EU? Třeba Lisabonská smlouva?

To je debata, která nás v současnosti čeká. Evropská unie se musí změnit a evropští představitelé musí převzít zodpovědnost za současný stav věcí. Pravda je někdy prostá, ale všichni víme, že cesta bude mimořádně složitá. Teď nastala chvíle, kdy všichni hovoříme stejným hlasem. Mluvíme o změně a nutnosti návratu k zájmům občanů. Mluvíme o tom, kterak musíme začít naslouchat jejich potřebám a přáním, protože už mají dost prázdných prohlášení a planých řečí. Záleží jenom na tom, kdo své slovo dodrží a kdo nakonec vlastně preferuje současný status quo. Až k revizi smluv dojde, očekávám, že Evropský parlament, jakožto jediný přímo volený orgán EU, dostane zákonodárnou iniciativu a bude moci více zasahovat do činnosti komise, která se již skutečně vymkla kontrole. Budu požadovat, aby česká vláda šla do těchto jednání s jasnými vizemi, kterak chce zajistit silnější pozici v rámci evropských struktur. Prosazovat by se měla také úplná transparentnost rozhodovacího procesu, institucionální reforma, posílení evropských občanských iniciativ a obecně práv občanů a jejich možnosti se k činnosti EU závazně vyjadřovat, povinný registr lobbistů, který obsahuje jména klientů, jejich odměňování a záznam schůzek s úředníky či volenými zástupci. Já se těchto změn nebojím a ti, kdo skutečně hájí zájmy Evropanů, by se jich neměli bát rovněž. EU musí být pro občany čitelnější, jinak se bude pocit frustrace zvětšovat.

S Británií zůstáváme přáteli, prohlásil dnes prý na zasedání Evropského parlamentu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Média jej ale zachytila v přátelském objetí s britským euroskeptikem Nigelem Faragem. O čem to svědčí?

Svědčí to o tom, že Jean-Claude Juncker se rád objímá s každým, kdo je mu poblíž. Nic bych z toho neusuzovala. O své "přítulné" povaze nás informoval již na jednání o stavu Unie. Více mě zarazilo, že v projevu o výsledcích referenda ve Velké Británii mluví o tom, že ho mrzí, že je vnímán jako technokrat a robot a že je z výsledku hlasování velmi smutný. Skutečný projev sebereflexe velkého státníka. Domnívám se, že ale již ho není možné brát vážně.

Jak hodnotíte v celé záležitosti roli odstupujícího britského premiéra Davida Camerona? Byl podle vás dobrým, či špatným ministerským předsedou Spojeného království VB?

Souhlasím s mnoha britskými komentátory, kteří se domnívají, že David Cameron byl nejhorším britským premiérem za posledních sto let. Byl to nezodpovědný politický hazardér, kterému ležela na srdci primárně jeho strana a nikoliv jednota jeho země. Smyslem referenda bylo zastavit UKIP, sjednotit Konzervativní stranu a nastavit nové podmínky soužití v EU. Nic z toho se nepovedlo a jako "bonus" uvažují Skoti ještě o druhém referendu o nezávislosti, můžeme očekávat rozpoutání dalších vášní v severním Irsku a v Anglii dochází k rasistickým útokům proti polskému obyvatelstvu. Cameron hrál nebezpečnou hru a prohrál na celé čáře. Nyní odejde do politického důchodu a nechá Británii a EU v krizi, do které jí významně pomohl.

Jak vidíte případný odchod Česka z EU, takzvaný czexit?

Stačí se zeptat vládní koalice a podívat se do českého parlamentu. EU takřka bez výhrad podporuje ANO, ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09. Více k šancím na czexitu není třeba dodat. Pouze bych podotkla, že KSČM již několik desetiletí prosazuje zákon o obecném referendu a naše návrhy nikdy nebyly přijaty. Je třeba toto téma řešit i s dalšími stranami v českém Parlamentu. My jsme se referend nikdy nebáli a nebojíme se jich ani teď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…