Proces se žháři z Vítkova? Jako padesátá léta, míní Hájek

06.10.2010 23:05

Česká televize již druhý den vysílá v přímém přenosu soudní přelíčení se žháři z Vítkova, jejichž obětí se podle obžaloby stala romská dívka Natálka. ParlamentníListy.cz se dotázaly vicekancléře prezidenta republiky Petra Hájka, zdali ČT plní svůj veřejnoprávní úkol a zdali vysílat několik dnů prakticky nepřetržitě celý proces není již příliš.

Proces se žháři z Vítkova? Jako padesátá léta, míní Hájek

„Ten celý případ žhářského útoku je samozřejmě hrůzný a nijak nechci obhajovat obžalované, ale hysterické informování o kauze je nepřijatelné. Podle mého názoru se jedná o nátlak a snahu narušit nezávislost soudu. Každý má právo na spravedlivý proces a soudci by neměli být takto vystavováni mediálnímu tlaku. Je na soudu, aby spravedlivě rozhodl. Na základě důkazů, ne mediálního tlaku. Ale forma informování o této kauze mi připomíná mediální lynč jako v případě petice proti Heleně Vondráčkové či informování o procesech v padesátých letech," řekl serveru ParlamentníListy.cz Petr Hájek.

Česká televize považuje vysílání za svou povinnost

Mluvčí České televize Ladislav Šticha nechtěl přímo komentovat vyjádření Petra Hájka. „Soud se týká tak zásadního a průlomového tématu, které trápí nejen českou společnost, ale celou Evropu, že Česká televize považuje za svou absolutní povinnost informovat o tom procesu, informovat jaké jsou argumenty, jak vystupují zástupci státu, jak vystupují obhájci, jak vystupují ti obžalovaní. Je to věc, která může pro tuto společnost do značné míry precedentní a povinností České televize je u takto zásadních událostí být," řekl redakci Ladislav Šticha.

Právě obhájce jednoho z obžalovaných, Davida Vaculíka, Petr Kausta ve své závěrečné řeči označil soud za nezákonný a protiústavní, a to mimo jiné proto, že z jeho průběhu běží přímý přenos v televizi, rozhlasu a na internetu a že tento fakt soud obhajobě nesdělil. Zmocněnec popálené Natálie Pavel Uhl se naopak domnívá, že soud je veřejný a informace ze soudní síně je možné šířit všemi možnými mediálními prostředky.

Čtěte také:

Žalobkyně navrhne pro útočníky na Vítkově přísné tresty. Chtěli prý vraždit

Hájek: Havel je neomarxista a ČT prototypem svazáctví

U Hájka hrdě vlaje vlajka jižanské konfederace
FOTOGALERIE: Na chalupě u Petra Hájka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…