Státní zástupci žalují Dohnala. Kvůli auditu

12.05.2011 17:04

AKTUALIZOVÁNO Státní zástupci podali obžalobu na šéfa NKÚ Františka Dohnala kvůli tomu, že nevydal kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ.

Státní zástupci žalují Dohnala. Kvůli auditu

Šéf NKÚ čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby, v případě pravomocného odsouzení mu hrozí dva roky až deset let vězení. V pátek to uvedla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Soud řešil Dohnala už dříve

Obvodní soud pro Prahu 7 již v minulosti obžalobu Dohnala řešil. V březnu šéfa NKÚ nepravomocně osvobodil v případu, v němž ho žalobci viní z využívání údajně nepřiměřeně luxusních bytů.

Policisté se tím, že Dohnal opakovaně nevydal kontrolnímu výboru dokumenty a materiály k auditu, zabývali již loni. V prosinci případ odložili.

Kvůli pokutě obviněn být nemohl

Podle detektivů se sice šéf NKÚ dopustil trestného činu, výbor mu za to ovšem již dříve uložil pokutu 50 000 korun, a tak jej policie nemohla obvinit. Podle právní zásady ne bis in idem, tedy ne dvakrát o tomtéž, totiž nemůže být znovu postižen za totéž jednání. Šéf NKÚ však po odložení kauzy opět odmítl podklady kontrolnímu orgánu dát. Jeden ze členů výboru tak na Dohnala podal nové trestní oznámení, v březnu pak přišlo obvinění.

Dohnalův advokát Václav Vlk tehdy uvedl, že jeho klient nechce materiály poslancům dát, protože "je to Nejvyšší kontrolní úřad, a ne Druhý nejvyšší kontrolní úřad". NKÚ již podal správní žalobu kvůli tomu, aby soud určil, jaké jsou kompetence sněmovny. Za to je podle právníka Dohnal nyní trestně stíhán.

Více čtěte:

Rozpočet NKÚ je nekvalitní, řekli poslanci Dohnalovi a rozpočet mu vrátili

Šéf NKÚ Dohnal odmítl kontrolu poslanců, prý je protiústavní

Foto: nku.cz

reklama

autor: jas, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie obvinila 5 zaměstnanců ROP Severozápad včetně Šulce

14:38 Policie obvinila 5 zaměstnanců ROP Severozápad včetně Šulce

Policie obvinila z porušování povinností při správě cizího majetku pět bývalých a současných zaměstn…