Brno se představí na výstavě EXPO 2015

11.05.2015 19:42

Jihomoravský kraj a město Brno se jako první v pořadí z regionů České republiky představí od 17. do 31. května 2015 v pavilonu České republiky ve výstavním areálu EXPO 2015 v italském Miláně.

Brno se představí na výstavě EXPO 2015
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Společná expozice jižní Moravy a Brna v pavilonu ČR

Stěžejním tématem společné prezentace Jihomoravského kraje a města Brna v Miláně je genetika. V letošním roce si připomínáme 150 let od přednesení slavných přednášek „Otce genetiky“ Gregora Johanna Mendela, v nichž poprvé prezentoval výsledky svého výzkumu na hrachu a dalších rostlinách, které po několik let prováděl v zahradě Augustiniánského opatství na Starém Brně. Genetika se návštěvníkům EXPO přiblíží například hravou formou prostřednictvím dotykových panelů. Jako malý dárek si návštěvníci odnesou i pytlík hrášku.

Expozice se dále zabývá elektronovou mikroskopií a technologiemi pro úspory a čištění vody. Virtuální mikrosvět se zde setkává s reálným makrosvětem. Expozice zahrnuje projekční plochy, virtuální pracoviště i reálné živé organismy ve vodním prostředí. Pomocí speciální aplikace mohou návštěvníci pozorovat svět tak, jak jej zachycuje elektronový mikroskop. Další výjevy z mikrosvěta budou ke zhlédnutí prostřednictvím speciálních digitálních okulárů.

Důležitou součástí expozice je bioreaktor. Jedná se o moderní zařízení pro pěstování řas a sinic. Tyto organismy rostou za řízených podmínek jako je teplota, světlo apod. a lze je využít k produkci potravin, léků, snížení obsahu CO2 v ovzduší, dočištění odpadních vod nebo jako barvivo pro kosmetický průmysl.

Jihomoravský kraj se tak s městem Brnem na Světové výstavě EXPO prezentuje nejen jako turisticky zajímavá lokalita a tradiční vinařský region, ale především jako silný region vědy, výzkumu, inovací a nejpokročilejších technologií. Právě těsná spolupráce mezi městem Brnem, Jihomoravským krajem, univerzitami, vědeckými pracovišti a místními firmami přináší dlouhodobé zvýšení konkurenceschopnosti celého regionu.

„Jihomoravský kraj se na EXPO představí již potřetí – po Aiči v roce 2005 a Šanghaji v roce 2010, tentokrát v metropoli Lombardie, se kterou jižní Morava spolupracuje už od znovuobnovení krajské samosprávy před patnácti lety. Jedním z pilířů účasti České republiky na EXPO 2015 je aplikace nejnovějších vědeckých objevů a pokročilých technologií s environmentálním dosahem. Jihomoravský kraj jako centrum vědy a inovací v oblasti nanotechnologií, biotechnologií, genetiky, elektronové mikroskopie, hi-tech a softwarových aplikací má v tomto směru čím zaujmout,“ říká Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje.

„Účast města Brna na výstavě EXPO v Miláně považuji za stěžejní. V rámci České republiky má již Brno jako město veletrhů, ale zejména univerzit, vědy a výzkumu pevné místo, což dokazují četné projekty a výstavby vědeckých center. Toto poselství zde zasel již G. J. Mendel, světová osobnost genetiky. V rámci prezentace města dojde ale i k setkání předních evropských podnikatelů a lidí z businessu, kterým budeme představovat moderní Brno a jeho rozvoj a nabízet jako možnost k dalšímu podnikání a rozvíjení mezinárodní spolupráce,“ uvedl Petr Vokřál, primátor města Brna.

Ústředním mottem EXPO 2015 je „Potraviny pro planetu, energie pro život“, na což navazuje i expozice jižní Moravy a Brna. Pro expozice krajů je vyčleněna část 1. patra pavilonu ČR nazvaná „Země fantazie“. Prezentace krajů budou rotační (po 14 dnech) na ploše 80 m2. Autorem expozice je architektonické studio Chybik+Kristof Associated Architects, které stojí i za vítězným návrhem pavilonu České republiky.

Doprovodný program před pavilonem ČR s jihomoravským folklórem i zábavnou science show

V rámci regionálních dnů Jihomoravského kraje a města Brna se náš region představí 17., 23. a 24. května 2015 na pódiu u pavilonu České republiky také svou bohatou kulturou i vědou v zábavném pojetí. V neděli 17. května vystoupí Vojenský umělecký soubor Ondráš s cimbálovou hudbou i tanečníky a formace hudebníků Shadow Quartet hrající klasickou hudbu v netradičních úpravách. O víkendu 23. a 24. května vystoupí na milánském výstavišti cimbálová muzika Strážničan, která se bude střídat s vědeckým divadlem a science show Vysokého učení technického v Brně, Masarykovy univerzity Brno a VIDA! Science Centrum Brno. Programem bude po všechny tři dny provázet v italštině a angličtině Zuzana Gamboa.

Prezentaci v Miláně doprovodí i setkání s místními podnikateli a municipalitou

Součástí zahraniční účasti Jihomoravského kraje a města Brna bude v pondělí 18. května setkání s italskými podnikateli a představiteli místní samosprávy v Českém centru v Miláně. Prezentace bude podobně jako regionální expozice na výstavišti EXPO zaměřena na představení našeho regionu jako středoevropského vědeckého, výzkumného a technologického centra.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…