České Budějovice: Pokuta za týrání zvířat může být až půl milionu

29.05.2011 14:30

Každoročně v letních měsících řeší pracovníci odboru ochrany životního prostředí českobudějovického magistrátu úmrtí psů v autech.

České Budějovice: Pokuta za týrání zvířat může být až půl milionu

„Lidé jsou nepoučitelní a neuvědomují si základní věci. Když nechají svého psa v zaparkovaném autě je to stejné, jako by jej dali do sauny, ovšem bez možnosti úniku. Teplota ve vozidle se totiž během krátké chvíle vyšplhá na šedesát až sedmdesát stupňů. Pes se potí téměř výhradně pouze na tlapách a ochlazuje se dýcháním. To znamená, že v autě potřebuje spíše průvan a přikrytí těla mokrým ručníkem. Rozhodně mu nestačí pootevřené okénko a miska s vodou. Navíc jeho opuštění musí být pouze velmi krátkodobé, jinak strašně trpí, zkolabuje a zemře," konstatuje vedoucí odboru Svatopluk Mika.

Mika vzpomíná na otřesný případ, kdy majitel nechal v autě své dva psy celé tři hodiny. Jeden zemřel a druhého před jistou smrtí zachránil mladík, když vyrazil okénko a psa vyprostil. Ztrátu svého čtyřnohého přítele pak jeho pán při sepisování protokolu oplakal.

Dne 30. června 2010 vstoupila v platnost novela zákona na ochranu zvířat, která hranici postihu posunula z původních padesáti tisíc až na půl milionu korun. „Důrazná žádost majitelům psů, aby je nenechávali v rozpálených autech, se bohužel stává letním evergreenem. A vždycky se najde člověk, který nerozumným chováním svého psa zabije," dodává Svatopluk Mika.

 Za půl hodiny teplota v autě dosáhla téměř 50°C, ve stínu na zadní sedačce, na slunci na přední sedačce pak k 70°C!

Související:

České Budějovice: Černé skládky zohyzďují město

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…