Kuchaři z plzeňských škol se učili vařit francouzské menu

11.11.2018 15:06

V rámci probíhajícího festivalu francouzské kultury a kuchyně Bonjour Plzeň připravila 10. školní jídelna Plzeň společně s Alliance Française ve středu 7. listopadu odpolední kurz vaření s francouzskými kuchaři.

Kuchaři z plzeňských škol se učili vařit francouzské menu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Ten byl určen kuchařům a kuchařkám nejen z plzeňských školních jídelen. Francouzského odpoledne ve školní jídelně na náměstí Míru se zúčastnila také náměstkyně pro oblast školství a sociální věci Eva Herinková společně s vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně Dagmar Škubalovou.

Francouzští kuchaři ukázali kuchařkám a kuchařům z 2. a 12. základní školy, 10. a 11. školní jídelny, 70. mateřské školy, základní školy z Černic, Základní školy Dobřany a Základní školy Nezvěstice, jak připravit francouzskou cibulačku s gratinovaným toastem, krůtí  blanquette (ragú z bílého masa) a rýží pilaff a tradiční francouzský citrónový koláč.

„Jsem velmi ráda, že v 10. školní jídelně na náměstí Míru vzniklo za finanční podpory města Plzně nové vzdělávací středisko pro kuchaře a kuchařky z našich školních jídelen. Nově tak nemusí za vzděláváním dojíždět, ale kuchařští mistři nejen z České republiky, ale i ze zahraničí zde mohou předávat své znalosti, zkušenosti a um našim kuchařům,“ připomněla vznik centra náměstkyně Eva Herinková a dodala: „Díky tomuto kurzu mohou děti v Plzni ochutnat mezinárodní kuchyni a přiblížit si země, o kterých se učí v zeměpisu.“

10. školní jídelna, vybavená 11 pracovišti – 10 pro kurzisty a kuchařského lektora, získala v roce 2015 certifikát Jídelna snů od mezinárodního společenství Slow Food. „Ten nás zavazuje nejen připravovat pokrmy zdravě a chutně z čerstvých, místních a sezonních surovin, ale také podporovat kulturu stolování a vést malé strávníky ke správným stravovacím a společenským návykům,“ vysvětlila ředitelka 10. školní jídelny Olga Süssová.

„Jsem moc ráda, že můžeme nabídnout všem prostor pro výměnu zkušeností, které posunou stravování u nás zase někam výše. V rámci našich připravovaných programů dostanou příležitost jak lektoři kurzů, tak kuchaři z jiných regionů i kuchaři z komerční sféry. Spolupráci přislíbili i velké kuchařské hvězdy české gastronomie. Naše jídelna bude nabízet kurzy vaření jak pro pracovníky školních jídelen, tak i v rámci svojí doplňkové činnosti široké veřejnosti,“ doplnila Olga Süssová.

Děti z 10. základní školy ve své jídelně letos ochutnaly dvě speciální menu. Před letními prázdninami pro ně jídelna připravila ochutnávku Z hlubin oceánu, v říjnu u příležitosti sto let od vzniku samostatného Československa ochutnali malí strávníci, co se jedlo před sto lety, a v adventním čase pro ně kuchaři připraví zdravé vánoční mlsání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…