Most: Magistrát bez bariér. Úřad rozšiřuje služby pro handicapované občany

06.12.2018 17:31

Mostecký magistrát myslí na hendikepované a snaží se jim maximálně usnadnit komunikaci s úřadem. Proto jako novinku umožnil slabozrakým a nevidomým najít na internetu města popis několika tras z tramvajových a autobusových zastávek do budovy magistrátu. Jedná se o jednu ze služeb, které magistrát hendikepovaným občanům nabízí.

Most: Magistrát bez bariér. Úřad rozšiřuje služby pro handicapované občany
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Slabozrakým a nevidomým usnadní nyní cestu popis tras vedoucích z městské hromadné dopravy na magistrát a zpět. Popisy jsou na webových stránkách magistrátu v textové a zvukové podobě. Člověk se zrakovým postižením, který má počítač s hlasovou syntézou, může použít obě verze. Tištěná se mu rovnou překládá do hlasové verze. Druhým způsobem je použití hlasového souboru MP3. Podle něho si člověk může cestu předem nastudovat doma nebo si soubor stáhne do nějakého přehrávače a použije ho při cestě samotné.

Trasa je popsána po metrech včetně překážek a doporučení k orientaci. U vstupu do magistrátu je instalován digitální hlasový majáček, který na trasu navazuje a který po sepnutí podá člověku informace například o tom, na které straně dveří se nachází klika, kterým směrem se dveře otevírají a kde se nachází zvonek na obsluhu.

Digitální hlasový majáček je radio zařízení, které funguje pomocí dálkového ovladače vlastněného nevidomým, a je umístěn nad levými vchodovými dveřmi do budovy, kde je zvonek na strážníka, který pro nevidomého po zazvonění přijde a dovede jej ke kompetentní osobě v úřadě. V budově magistrátu jsou také cedulky s hmatovým piktogramem a popisem v Braillově písmu, které člověka informují o veřejně přístupných toaletách na úřadě.

Tichá linka

To ale není jediná služba, kterou magistrát hendikepovaným lidem nabízí. Neslyšící občané mohou využít počítač v informační recepci pro online tlumočení přes takzvanou Tichou linku. Tu provozuje společnost Tichý svět, která mosteckému úřadu také zapůjčila dva tablety s aplikací Tichá linka, díky níž mohou úředníci s neslyšícími snáze komunikovat. Lidé s omezenou pohyblivostí si mohou v informační recepci magistrátu zapůjčit invalidní vozík, v případě potřeby bude zajištěn i doprovod po úřadě.

Vedle toho úřad už řadu provozuje Pojízdný úřad. Ten je kromě lidí s hendikepem určen také osobám starším 70 let, obyvatelům domů pro seniory nebo například lidem v tíživé životní situaci. Jeho výhodou je, že úřad vycestuje za klientem domů a tam s ním vyřídí potřebné záležitosti, jedná se zejména o vyřízení občanského průkazu nebo služby pracoviště Czech POINT, mezi něž patří třeba výpis z katastru nemovitostí, ověřování listin a podpisů a další služby. Jejich seznam včetně možnosti objednání Pojízdného úřadu najdou občané na webových stránkách města Mostu.

Úředníci ale myslí i na rodiče s dětmi, proto na magistrátu najdete útulný a hračkami a dalšími potřebami vybavený dětský koutek, dětské místo na malování či prostor pro kojící matky. Rodiče s dvěma a více dětmi v kočárku, kteří nemohou využít výtah, si svou agendu mohou zase vyřídit v přízemí úřadu. Pracovnice informační recepce totiž na žádost rodičů kontaktuje příslušný odbor, jehož referent se bude klientům věnovat v náhradních prostorách.

Bližší informace ke všem uvedeným službám najdete na internetových stránkách města Mostu v sekci Magistrát bez bariér (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…