Rožmberk nad Vltavou: Město společně s podnikateli obnovuje tradici Hubertských slavností

20.10.2021 8:38 | Tisková zpráva

Na sobotu 30. října, kdy se budou Hubertské slavnosti konat, je připraven bohatý program, jehož součástí je myslivecký průvod, koncert trubačů, ukázka vábení jelenů a také troubená a zpívaná Hubertská mše v zdejším kostele. Zajímavým bodem celého odpoledne bude ukázka lovu orlů při lovu zvěře v honitbě.

Rožmberk nad Vltavou: Město společně s podnikateli obnovuje tradici Hubertských slavností
Foto: sumava.cz
Popisek: Rožmberk nad Vltavou

Bude se jednat o největší akci svého druhu v regionu Šumavy a Lipenska a druhou největší na jihu Čech. Organizátoři chtějí touto akcí odkázat na bohatou historii a tradici rodu Buqoyů, kterému patřilo panství Rožmberk i se zdejším hradem ze 13.století déle než 300 roků. "V Rožmberku nad Vltavou vznikla velmi iniciativní skupina členů Turistického spolku Lipenska. Společně si uvědomují, že město a jeho okolí je hotový turistický poklad. Já sám jsem okolí města poznal vlastně až letos. Hluboké lesy, romantické stezky pro pěší, perfektní terény pro výlety na kole. Vše usazené do krásné zdravé a lesnaté krajiny. Je to místo, kde je možné trávit týden dovolené a nebudete se nudit. A to vůbec nemluvím o historii, která ve spojení s hradem, Rožmberky a Buquoji nemá v jižních Čechách obdoby. Chystaná akce je perfektním kulturním svátkem, kterého se chopili skuteční srdcaři, milovníci místa a přírody. Proto se máme na co těšit.," Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

„Na tradici Huberstských slavností jsme se rozhodli, ve spolupráci s městem Rožmberk, památkáři a dalšími podnikateli, navázat. Naším cílem je zatraktivnění regionu a prodloužení turistické sezony, která se jinak odehrává pouze v letě a je velmi intenzivní. Dalším důvodem pořádání akce je i zpřístupnění myslivosti široké veřejnosti a její prezentace, jako kulturně - historické dědictví, které je neodmyslitelně spjato nejen s rožmberským dominiem, ale i s historickým vývojem celé střední Evropy,“ uvádí Roman Urbanec.

„V Rožmberku se bude hrát Hubertská mše B dur Petra Vacka a Josefa Selementa. Jedná se o mši troubenou a zpívanou. Účinkovat budou Jihočeští trubačí a lišovský chrámový sbor. Mši zakončí fanfárami i Schwarzenberská granátnická garda z nedalekého Krumlova. Před kostelem pak bude vytrubovat trubačský soubor našich přátel z Rakouska, a to Parforce Gruppe St.Georgen,“ uvedl Urbanec.

Anketa

Schvalujete, že Babišova vláda odpouští DPH na elektřinu?

76%
11%
hlasovalo: 15412 lidí

Samozřejmostí slavností budou bohaté zvěřinové hody, kde se budou podávat různé zvěřinové speciality, jako například divočák na rožni. „Zvěřinové hody jsou určeny všem, nejen fajnšmekrům z řad myslivců, ale zejména ostatním návštěvníkům, kteří s konzumací zvěřiny nemají žádné nebo malé zkušenosti. Chtěli bychom touto cestou lidi se zvěřinovými jídly seznámit, protože jsou chutná, nezávadná a mají vysokou dietetickou hodnotu. Bude možné ochutnat zvěřinu z divočáka, jelena, daňka či muflona. Jistě zaujme i divočák na rožni ve speciální úpravě,“ uvádí Roman Urbanec jehož Agrowald dává práci více než stovce lidí.

Díky širokému záběru, zaměřenému na lesníctví, zěmědělství a myslivost se jedná o firmu, která je výjimečná v rámci celých jižních Čech. Je typická chovem muflonů, jelenů a bizonů. Bizoní stádo čítá asi třicet kusů. Veřejnost si je může kdykoliv prohlédnout v dostupné oboře. Agrowald bizony chová na ploše přibližně 55 hektarů, kde spásají louky. Jde o jeden z mála chovů bizonů v Česku.

„Chovů (bizonů) v republice moc není. Pro nás nejbližší je v oblasti České Kanady. My máme povoleno, že zde můžeme chovat do 40 kusů bizonů," uvedl Urbanec. Podle něj mají zvířata na pastvinách, které se rozkládají mezi Rožmberkem nad Vltavou a Vyšším Brodem, ideální podmínky. „Převažují zde louky, navíc v remízkách jsou rozvaliny bývalé zaniklé vesnice, kde mají bizoni úkryt. Kromě toho je zde hodně rybníčků a potoků, což je výhodné v období sucha, protože zvířata tím pádem mají stále dostatek vody na pití," řekl Urbanec.

Agrowald provozuje i další rozsáhlé obory. Chová v nich například jelena evropského, muflona obecného nebo daňka skvrnitého. Urbanec uvedl, že spíš než bizona nejprve Agrowald preferoval jiné podobné zvíře. „Původní myšlenkou bylo zde vypustit zubra evropského, ale v minulosti tomu veterinárně myslivecká legislativa příliš nepřála, proto se nám to nepodařilo a sáhli jsme po příbuzném druhu, kterým je bizon americký,“ uvedl Urbanec.

V létě je základní potravou bizonů pastva. Občas dostanou i starší tvrdý chléb, který je pro ně lahůdkou. „V zimě je pak přikrmujeme senem. Velkou výhodou bizonů je, že se jedná o velice nenáročná zvířata. A pro turisty a návštěvníky regionu je to určitá rarita," řekl.

Agrowald se věnuje hlavně zemědělství, lesnictví a myslivosti. Obhospodařuje několik tisíc hektarů pozemků a lesů především v okolí Vyššího Brodu a Rožmberku nad Vltavou. Firma dále provozujei lesní velkoškolku a lesnické práce dělá i pro majitele ostatních lesů v okolí. Agrowald je v dnešní době také výjimečný tím, že v lesích, o které pečuje nemá problém s kůrovcem. Podle Romana Urbance má aktivní boj s kůrovcem význam. Společné úsilí, ve spolupráci s lesníky od Lesů ČR a města Rožmberk nad Vltavou v intenzivním vyhledávání napadených stromů, rychlé těžbě a zejména neprodlenému odvozu z lesa nese ovoce - kůrovec je zde téměř ohrožený druh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…