Zlín: Dobojováno! Filmový festival se pustil do hodnocení

06.06.2011 10:00

ZLÍN FILM FESTIVAL 2011 - 51. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež zná své vítěze. Hlavní cenu Zlatý střevíček si ze Zlína letos odvezl: norský snímek Liverpoolský brankář (hraný film pro děti), dánský snímek Obejmi mě pevně (hraný film pro mládež) a český animovaný snímek Larghetto (animovaný film). Cenu Evropa - cenu ministra kultury ČR v soutěži evropských prvních filmů (debutů) získal francouzský film Láska jako jed.

Zlín: Dobojováno! Filmový festival se pustil do hodnocení

Umělecký šéf festivalu Petr Koliha hodnotil letošní mezinárodní soutěže i nesoutěžní sekce takto: "Prožívám velkou radost z toho, že v mezinárodních soutěžích letos o naše vavříny bojovaly výjimečně kvalitní snímky. Vítězům samozřejmě gratulujeme, ovšem jak říkám, letošní soutěž byla natolik kvalitní, že již jen účast v ní mohou tvůrci soutěžních filmů považovat za úspěch. Pro českou kinematografii je 51. ZFF významným, neboť v soutěži hraného filmu pro děti soutěžily hned dva české snímky. V předpremiéře jsme uvedli snímek V peřině režiséra F. A. Brabce, unikátní 3D hraný film. Druhým domácím zástupcem v kategorii hraných filmů pro děti byla pohádka Zdeňka Trošky Čertova nevěsta. Z hlediska české kinematografie považuji za významný rovněž fakt, že Česká republika měla želízka v ohni také v dalších soutěžních kategoriích. Do kategorie hraný film pro mládež byl zařazen snímek Piko - na Filmové škole Zlín ještě nedávno studujícího - Tomáše Řehořka. V kategorii evropských debutů se o Cenu Evropa - cenu ministra kultury ČR ucházel i snímek režiséra Václava Kadrnky 80 dopisů, jenž ze Zlína přímo pochází a rovněž studoval na Filmové škole Zlín. Pro naši nastupující filmařskou generaci i pro jmenovanou školu je to vynikající vizitka. Náš velký dík patří prestižním osobnostem v porotách! Tito uznávaní profesionálové z celého světa rozhodli o vítězích 51. ZFF, čímž nastavili vysokou laťku pro další ročníky ZFF."

Celkový počet 76 soutěžních filmů posuzovalo sedm porot, při závěrečném ceremoniálu bylo uděleno 15 cen.

Za nejdůležitější nesoutěžní sekci jsou pořadateli považovány Dny italské kinematografie. Umělecký ředitel k tomu uvedl: "Rozsah Dnů italské kinematografie i výběr filmů v této sekci naprosto uchvátil nejen fanoušky, ale i zahraniční účastníky, včetně těch italských! Sekce, v níž se každoročně prezentuje jedna z evropských kinematografií, se stává jednou z nejucelenějších a snad i nejhodnotnější sekcí pro návštěvníky ZLÍN FILM FESTIVALU všech věkových kategorií."

Na ZLÍN FILM FESTIVALU bylo v rámci 431 projekcí promítnuto 244 filmů. Projekce se uskutečnily na devíti místech ve Zlíně a v dalších čtyřech kinosálech v partnerských městech: Kroměříži, Otrokovicích, Vyškově a Mladé Boleslavi. Svými snímky se na 51. ZFF prezentovalo 44 zemí ze všech světadílů.

Doprovodný program sestával z bezmála 120 akcí, mezi nimž byly koncerty, talk show, výstavy, interaktivní akce pro děti i workshopy. Doprovodný program hodnotí Irena Skaunicová, vedoucí produkce ZLÍN FILM FESTIVALU: "Díky příznivému počasí a díky dobré organizaci jsme nezaznamenali žádný větší problém a naše akce se těšily mimořádně velké návštěvnosti. Mezi nejvyhledávanější patřily Den České televize, Kreslení na chodníku, open-air koncerty s následnou projekcí festivalového letního kina, koncert Čechomoru v rámci Dne s Mladou frontou DNES, či páteční Den s Českým rozhlasem."

Letošní 51. ZFF vejde do dějin jako první ročník konaný pod novou hlavičkou ZLÍN FILM FESTIVAL - Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, s novým logem a především v novém kulturním svatostánku. Kongresové centrum Zlín, teprve před několika měsíci otevřená budova, postavená podle návrhu architektky Evy Jiřičné, hosty i návštěvníky festivalu doslova nadchla. "Využití Kongresového centra Zlín naším festivalem se stalo klíčovým momentem, jímž jsme se přiblížili nejvýznamnějším světovým festivalům," říká umělecký šéf ZFF Petr Koliha a dodává: "Navštívil jsem řadu festivalů, proto se domnívám, že máme k dispozici jedno z nejnádhernějších festivalových center, co znám!"

Další zprávy ze Zlína čtěte ZDE

reklama

autor: Zlin.eu

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…