ANO: Zefektivnění hospodaření ministerstva obrany přineslo 3,4 miliardy korun

14.09.2014 13:31

Od nástupu nového vedení na konci února ušetřilo Ministerstvo obrany stovky milionů korun. Přesoutěžení několika dříve uzavřených smluv, například na výcvik pilotů nebo nákup elektřiny, přineslo úspory ve výši 165 milionů korun U nových smluv se v letošním roce podařilo oproti předpokládaným nákladům dosáhnout úspory zhruba 205 milionů. Resort také přehodnotil některé požadavky v oblasti IT, což představuje úsporu 57 milionů.

ANO: Zefektivnění hospodaření ministerstva obrany přineslo 3,4 miliardy korun
Foto: Daniela Černá
Popisek: Nechyběly ani modré balónky

„Celkový kladný finanční efekt dosud provedených kroků lze vyčíslit na 3,4 miliardy korun,“ říká ministr obrany Martin Stropnický. První náměstek ministra Jiří Borovec upřesňuje, že jde o kroky, které se v rozpočtu resortu projeví v průběhu následujících tří let. „Není to tak, že by se nám na účtu ze dne na den objevilo tři a půl miliardy. Jde o racionalizaci na výdajové a příjmové stránce, kterou už jsme udělali. Tato opatření se projeví už v letošním rozpočtu, z části pak i v dalších letech.“

Některé projekty se vedení Ministerstva obrany rozhodlo zastavit úplně. A to především takové, které byly z hlediska finančních nákladů problematické. Třeba výstavba produktovodu pro dopravu pohonných hmot za 430 milionů korun se ukázala jako zbytečná. Dosavadní způsob dopravy po železnici je pro armádu plně dostačující.

V oblasti nakládání s nepotřebným majetkem se podařilo dojednat smlouvy na odprodej letounů L-159 s předpokládaným výnosem téměř jedné miliardy korun. Úspěšně pokračuje také odprodej movitého i nemovitého majetku. V této oblasti Ministerstvo obrany získalo půl miliardy.

„Abychom obhájili více peněz pro armádu, musíme dokázat, že s nimi nakládáme hospodárně,“ uzavírá ministr Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině