Bělobrádek (KDU-ČSL): Jen síla a vůle k obraně zabrání opakování srpna 1968

11.09.2014 12:40

Před 46 lety naši zemi obsadila cizí vojska. Myslím, že dnes, kdy žijeme ve svobodě a demokracii a kdy se díky členství v NATO a v EU nemusíme obávat okupace, bychom měli věnovat alespoň tichou vzpomínku všem, kteří to štěstí nemají.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Jen síla a vůle k obraně zabrání opakování srpna 1968
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Obětem diktátorských režimů, těm, kteří jsou vražděni kvůli svému původu, názorům, či víře. Spíše než na vlastní starou bolest mysleme na nešťastné lidi z dnešních válečných zón v Sýrii, Iráku, či na Ukrajině.

Naše historické zkušenosti nás učí, že svoboda, demokracie a bezpečí nejsou samozřejmé, že se o ně musí bojovat a že to, co se děje v zahraničí, se nás vždy týká. Žádný konflikt není tak vzdálený, aby nemohl dorazit k nám. Už proto musíme zachovat základní linii naší polistopadové zahraniční politiky, kterou je obrana lidských práv a bezpečí ve světě. Cizí vojáci k nám před 46 lety vpadli, aby nás zbavili svobody, naši vojáci v zahraničních misích naopak pomáhají jiným ke svobodě. Tak je to správně a naším hrdinům patří velký dík. Právě v tento den. Naopak my politici si musíme vzít ze srpna jasné ponaučení: je povinností prozíravého státníka včas se postarat o bezpečnost země a jejích občanů. Když jsou cizí tanky v ulicích, je už pozdě. Hrdinství neozbrojených civilistů s holýma rukama po zuby ozbrojenou armádu nezastaví. Naše členství v NATO, nejúspěšnější obranné alianci světa je takovou zárukou bezpečnosti. Je ovšem také závazkem.

Nemůžeme být černými pasažéry a čekat, že nás ubrání naši spojenci. Musíme se starat o společnou obranu. I dnes bohužel platí to, co před 46 lety. Svět není bezpečný. A sebelepší diplomacie nám mír a klidný život nezajistí. To dokáže pouze dostatečná síla a vůle k obraně, které předem odradí útočníka.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…