Blaha (ODS): Podnikání kavárenského typu bychom zřejmě upřednostnili

22.07.2020 22:13

V srpnu skončí nezisková kavárna Cafe 21.

Blaha (ODS): Podnikání kavárenského typu bychom zřejmě upřednostnili
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Po čtyřech letech fungování ukončí svůj provoz komunitní kavárna Cafe 21, sídlící v historické budově bývalé Jezuitské koleje na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Za koncem známé a oblíbené kavárny, která pomáhala hednikepovaným, stojí pandemie koronaviru.

Více než dvouměsíční uzavření provozu, zrušení mnoha akcí a snížení návštěvnosti po ukončení nouzového stavu se staly pro podnik likvidačními. „K 31. srpnu vyklízíme prostory,“ potvrdila provozní Cafe 21 Monika Podolská.

Cafe 21 provozoval od roku 2016 Region Slovácko za podpory města Uherské Hradiště. Od prvopočátku se jednalo o neziskový projekt, který si kladl za cíl zapojit do pracovního procesu osoby s hendikepem, vytvořit místo pro setkávání a prolínání komunit, stát se jedním z center uherskohradišťského kulturního dění a vytvořit přátelské a bezpečné zázemí pro rodiny s dětmi.  To vše sekavárně dařilo naplňovat. Více než desítka mentálně i zdravotně hendikepovaných zde během let našla své uplatnění. Kavárna podporovala komunitní aktivity a pořádala nejrůznější besedy, přednášky, výstavy a vernisáže, koncerty, divadelní představení, kurzy, workshopy nebo swapy. Stala se také organizátorem amatérského food festivalu Restaurant Day v Uherském Hradišti a byla dokonce oficiální kavárnou Letní filmové školy. Díky skupinovému financování a podpoře veřejnosti rovněž vytvořila v prostorách hravý dětský koutek, který se stal mezi maminkami velmi oblíbeným.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přísná opatření v boji proti šíření koronaviru COVID-19 způsobila v Česku problémy téměř všem odvětvím ekonomiky. Jedním z nejvíce zasažených se přitom stal nepochybně sektor gastronomie. Ze dne na den se zavřely kavárny, bistra a restaurace, zastavily se tržby a velká část gastro podniků se náhle ocitla ve vážném ohrožení. Jen stěží mohl být někdo na takovouto situaci připraven. Některé proto čekal pád, jiné to však nevzdaly a bojovaly dál.

„Věděli jsme, že důsledky koronavirové pandemie budou pro kavárnu obrovskou zkouškou. Cafe 21 nikdy nebylo byznysem. Jejím hlavním posláním bylo dát šanci hendikepovaným najít své místo ve světě. To bylo pro nás prioritou,“ vysvětlila Monika Podolská.

Město Uherské Hradiště vnímá ukončení provozu kavárny Cafe 21 jako ztrátu zajímavého místa pro relaxaci a odpočinek občanů, komunitní činnosti a pro uplatnění hendikepovaných. Proto chce, aby prostory, které zahrnovaly mj. i zahrádku na Kolejním nádvoří, byly využity účelně a v souladu s významem jejich umístění v komplexu bývalých jezuitských budov.

„Kavárenský prostor byl velmi pozitivním místem jak pro setkávání lidí, tak také pro konání komornějších akcí. Proto velmi zvážíme budoucnost těchto prostor a nabídky k pronájmu. Podnikání kavárenského typu bychom zřejmě upřednostnili, ale k jakému účelu budou prostory v poměrně velmi atraktivním místě skutečně sloužit, to vyžaduje skutečně velkou rozvahu a zodpovědné rozhodování,“ vyjádřil se starosta města Stanislav Blaha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.