Chabr (TOP 09): Výkup pozemků ve Veleslavíně

04.08.2022 6:27 | Tisková zpráva

Radní hl. m. Prahy v pondělí odsouhlasili majetkoprávní vypořádání mezi hlavním městem a Univerzitou Karlovou (UK), která vlastní pozemky kolem areálu Fakulty tělesné výchovy a sportu (FTVS) v Praze 6.

Chabr (TOP 09): Výkup pozemků ve Veleslavíně
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Na nich jsou umístěny ulice José Martího a částečně i Do Vozovny. Podle dohody Praha získá pozemky do svého vlastnictví za kupní cenu 15,8 milionu Kč a zároveň uhradí částku za dosavadní užívání pozemku.

„Jedná se o letitý spor mezi UK a hlavním městem, konkrétně o ulici José Martího, která je přilehlá k budově FTVS ve Vokovicích. Problém spočíval v tom, že pozemky zde sice patřily Univerzitě Karlově, ale byla na nich vybudovaná komunikace, která tvoří ulici José Martího, přilehlá parkovací stání a částečně i napojení do areálu FTVS. Dlouhodobě jsme se zabývali tím, jak to vyřešit, UK by nejraději získala komunikace do svého vlastnictví, což pro nás nepřicházelo v úvahu kvůli zachování průjezdnosti lokality, ale i veřejnému prostoru,“ říká radní pro oblast majetku Jan Chabr a dodává: „Proto začal probíhat soudní spor, který jsme ukončili smírem, a sice tak, že hlavní město vykoupí i pozemky, na nichž stojí předmětné parkoviště a komunikace, tudíž se nemusí místní občané bát, že by se ulice stala neprůjezdnou a nebylo kde zaparkovat, neboť by byla místa vyhrazena pouze studentům a zaměstnancům univerzity. Dohoda zároveň počítá s tím, že UK bude mít práva zřídit určitou část stavby týkající se například vjezdu do samotného areálu."

Univerzita Karlova historicky vlastní pozemky o výměře 7 105 m² ve Veleslavíně, které přímo navazují na areál Fakulty tělesné výchovy a sportu. Dlouhodobým problémem však zůstávalo, že se na nich nacházejí ulice José Martího a částečně také ulice Do Vozovny.

V roce 2017 nejprve UK požádala o úplatný převod stavby komunikace umístěné na pozemku. Jenže vzhledem k tomu, že se jedná o využívanou silnici, nemohlo hlavní město žádosti vyhovět, a naopak opakovaně projevilo zájem o odkoupení celého pozemku. To ale zase odmítla univerzita s tím, že s ním má vlastní záměry spojené s rozvojem svého areálu.

Spor nakonec skončil až u soudu, neboť Univerzita Karlova podala v roce 2020 žalobu, kterou se domáhala zaplacení za užívání části pozemku. Praha dlužnou částku za období mezi červnem 2017 a červnem 2020 v loňském roce uhradila, nicméně tím se problém z dlouhodobého hlediska nevyřešil.

Po dalších jednáních se ale nakonec obě strany dohodly, že Praha pozemky, na kterých stojí komunikace a parkoviště, vykoupí a zároveň zaplatí i příslušnou částku za užívání pozemku od poloviny roku 2020 až do dokončení majetkoprávního vypořádání. Pražští radní nyní tento výsledek jednání také odsouhlasili. Ještě ho musí potvrdit zastupitelstvo.

Podle znaleckého posudku byla cena pozemku vyčíslena na 15,8 milionu Kč. Dále hodnota obvyklého nájmu v období od poloviny roku 2020 do konce loňského roku byla zjištěna ve výši 1,2 milionu Kč a zákonné úroky z prodlení na dalších 73 194 Kč. Za užívání pozemku v období od začátku letošního roku až do provedení majetkoprávního vypořádání pak Praha bude platit univerzitě 2 125 Kč za den.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.