Havlíček (ANO): Dopadlo to dle očekávání

19.02.2022 17:14 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vládnímu návrhu státního rozpočtu

Havlíček (ANO): Dopadlo to dle očekávání
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Místo slibovaných úspor 80 miliard představil kabinet především soubor účetních a marketingových triků. Úspora je to, že předpokládaný příjemce částku od státu neobdrží, což ale ve skutečnosti nenastane. V několika položkách jsem to dnes ukázal na projednávání rozpočtu ve Sněmovně.

Český telekomunikační úřad, údajná úspora 1,5 mld, ve skutečnosti jde pouze o odložení platby o několik měsíců.

Ondřej Malý, bývalý člen Rady ČTÚ:
Nejlegračnější je snížení rozpočtové kapitoly Českého telekomunikačního úřadu o jednu a půl miliardy. Úřad sám o sobě tak „drahý“ není, ale tuto částku dostává, aby ji vyplatil České poště jako úhradu nákladů za poskytování základních služeb. Stát jí musí ze zákona kompenzovat ztrátu z toho, že provozuje pobočky i tam, kde by to nedávalo komerčně smysl, a poskytuje služby jako dodání dopisu v určité kvalitě na celém území Česka. Ministerstvo využilo toho, že Evropská komise musí tuto miliardu a půl vysokou náhradu notifikovat, což se ještě nestalo, takže formální důvod k výplatě peněz ještě nenastal. Příslušné šetření celého schématu podpory na léta 2018 až 2022 se táhne už od června roku 2020. Vtipné ale je, že pokud současné řízení před komisí proběhne podobně jako minulá notifikace na předchozí období, můžeme čekat zřejmě kladné rozhodnutí komise kolem dubna. A pak nebude muset ministerstvo najít jenom 1,5 miliardy na úhradu nákladů za loňský rok, ale pošta bezpochyby pošle eráru fakturu ještě na další 4,5 miliardy za roky 2018, 2019 a 2020, které jí stát dluží. Z „úspory“ 1,5 miliardy se tak stane výdaj šest miliard.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí

Ministerstvo průmyslu a obchodu údajně úspoří 8 mld Kč na dotacích na soláry. Podpora ale musí být ze zákona vyplacena, jde pouze o to, z jakého zdroje, pokud je vláda nenajde v jiných příjmech, potom vše musí uhradit domácnosti a firmy.

Michal Kebort, mluvčí ERÚ:
Podpora pro obnovitelné zdroje je hrazena odběrateli elektřiny a ze státního rozpočtu. Pokud by prostředky ze státního rozpočtu nepokryly potřebnou část podpory a stát nenašel jiné zdroje financování, mohlo by to znamenat nutnost navýšit příspěvky na podporu pro podporované zdroje energie, které v ceně hradí odběratelé. Případné navýšení by se přitom dotklo zejména průmyslových podniků, které odebírají elektřinu z hladiny vysokého či velmi vysokého napětí.

Technologická agentura ČR má údajně údajně šetřit 411 mil Kč, ve skutečnosti bude výdaj vyplacen z půjčky ministerstev, konkrétně MPO, MO, MV, MZDR.

Ministerstvo dopravy kouzlí tak, že deklarovaná úspora není nakonec 9 miliard, ale pouze polovina, zbytek se uhradí ze zůstatků na účtech SFDI a MD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…