Hejtman Půta: Dobrovolní hasiči se i letos dočkají podpory

05.06.2021 13:44

Liberecký kraj opět podpoří jednotky požární ochrany. Krajští radní na včerejším jednání rozhodli o poskytnutí dotace následovně. Peněz se dočká celkem 152 žadatelů, kterým kraj rozdělí přes 13 milionů korun.

Hejtman Půta: Dobrovolní hasiči se i letos dočkají podpory
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Mimoto obdrží z dalšího programu město Dubá a Harrachov 400.000 korun na podporu pracovních míst ve sboru dobrovolných hasičů. V souladu s programem vyhlášeným Ministerstvem vnitra – Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky dále kraj vyčlení ze svého rozpočtu zhruba 7,5 milionu korun 11 obcím jako příspěvek na nákup dopravního automobilu či výstavbu požární zbrojnice. Finanční dotace podpoří i pořádání dětských táborů a sportovních akcí hasičů nebo projekty v oblasti prevence kriminality.

„Chtěl bych poděkovat dobrovolným hasičům za jejich dlouhodobou práci, a to především za jejich nasazení během koronavirové pandemie. Za posledních deset let je kraj podpořil bezmála 169 miliony korun, ať už se jedná o dotace na vybavení, pořízení automobilů či výstavbu výjezdových stanic. Od roku 2017 funguje i program na podporu jednotek požární ochrany druhé stupně, které musí vyjíždět k zásahům do pěti minut. Už od roku 2016 pak přispíváme z vlastního rozpočtu na projekty z ministerského programu Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru, a to zejména na nákup dopravního automobilu či výstavbu požární zbrojnice,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Na území Libereckého kraje působí celkem 227 jednotek požární ochrany, a to 217 dobrovolných a 10 profesionálních. Vedle toho v regionu dále funguje jedna profesionální jednotka podniku Správa železnic (Hasičská záchranná služba Správy železnic) v Liberci a dále 6 podnikových jednotek dobrovolných hasičů.

Dobrovolní hasiči zasahovali v loňském roce u 5.059 případů, předloni vyjeli 4.482krát a v roce 2018 pomáhali při 4.370 zásazích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…