Hejtman Suchánek: S povodněmi máme řadu zkušeností, od velkých až po bleskové

18.03.2023 22:09 | Tisková zpráva

Zástupci Povodí Moravy a obce Troubky se sešli v sídle Olomouckého kraje. Společně s hejtmanem Josefem Suchánkem řešili budoucnost protipovodňové ochrany této oblasti.

Hejtman Suchánek: S povodněmi máme řadu zkušeností, od velkých až po bleskové
Foto: STAN
Popisek: Josef Suchánek

Dotace na její vybudování bude stát nově přidělovat firmám, které mají správu toků v působnosti. Stavbu hrází nebo záchytných nádrží to výrazně urychlí.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

„Olomoucký kraj má s povodněmi řadu zkušeností – od těch velkých v roce 1997, které tragicky zasáhly například do života Troubek, až po bleskové povodně na Jesenicku nebo v Šumvaldu. Společné jednání načrtlo, jak v ochraně před velkou vodou dál postupovat, aby byla rychlá a efektivní,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Protipovodňová ochrana spočívá například v budování hrází, čištění koryt řek, stavbě záchytných nádrží nebo realizaci opatření, která vodu v případě povodní rozlijí do území, kde nenapáchá velké škody. Příprava podobných projektů byla v minulosti velmi těžkopádná – to by se teď díky změnám v dotační politice státu mělo změnit.

„Kvůli postupující klimatické změně mohou být sucha i povodně častější či ničivější. Preventivně můžeme působit pomocí realizací přírodě blízkých opatření v krajině, ale zcela předejít těmto negativním jevům nedokážeme. Proto jsou nutná i taková opatření, která přímo ochrání lidské životy a majetky. V Troubkách se jednoznačně ukázalo, že je taková ochrana potřeba a jsem rád, že tedy konečně spějeme k řešení,“ doplnil Martin Šmída, radní pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …