Hroch (Jihočeši): Bronzové předměty jsou staré až 3300 let

30.07.2021 9:20

Nálezce unikátního sekeromlatu a dalších 32 předmětů z doby bronzové získá od kraje odměnu 58 tisíc. Tedy 10 procent z jejich kulturně historické hodnoty.

Hroch (Jihočeši): Bronzové předměty jsou staré až 3300 let
Foto: archiv politika
Popisek: předseda hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch

Nálezce unikátního sekeromlatu a dalších 32 předmětů z doby bronzové na jihu Čech získá od kraje odměnu 58 tisíc korun.

Anketa

Vnímáte sudetské Němce jako své krajany?

3%
96%
hlasovalo: 19686 lidí

Tedy 10 procent z jejich kulturně historické hodnoty, která činí 580 tisíc. Rozhodnutí krajských radních ze čtvrtka 29. července potvrdil náměstek hejtmana pro kulturu Pavel Hroch.

Náhodný objev byl učiněn v katastru obce Všeteč na Českobudějovicku letos v dubnu. Jeho kulturně historická hodnota je vysoká i vzhledem ke skutečnosti, že nález byl ponechán in situ, tedy bez dalšího narušení, a mohl tak být prozkoumán a zdokumentován přímo v terénu. „Na základě zkoumání bylo stanoveno, že bronzové předměty jsou staré 3 200 až 3 300 let. To znamená, že spadají do střední doby bronzové. Soubor je výjimečný i svým typologickým složením, neboť obsahoval celé předměty. Konkrétně šperky v podobě jehlic a závěsků, nástroje v podobě dláta a sekery či zbraně v podobě kopí a sekeromlatu. Zejména nález zdobeného sekeromlatu s kotoučovým týlem nemá dosud v jižních Čechách obdoby,“ upřesnil Hroch.

Záchranný archeologický výzkum provedl archeolog Ondřej Chvojka z Jihočeského muzea, kde jsou zároveň celý nález a veškerá dokumentace uloženy. „Zřizovatelem muzea je Jihočeský kraj, tudíž je nález i jeho majetkem,“ uzavřel náměstek hejtmana pro kulturu.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…