Jelínková (KDU-ČSL): Kéž zvládneme výzvy, před kterými dnešní rodiny stojí

14.05.2022 13:16 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k prioritám sociální politiky strany

Jelínková (KDU-ČSL): Kéž zvládneme výzvy, před kterými dnešní rodiny stojí
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Jsem velmi ráda, že nejdůležitější programová priorita KDU-ČSL – rodina, podpora rodičovství a zodpovědná, citlivá sociální politika – je v programovém prohlášení vlády zastoupena velmi významně. Už z opozičních lavic se nám podařilo prosadit zvýšení daňových slev na děti, společné zdanění manželů nebo navýšení důchodu pro maminky (500 Kč za vychované dítě). Teď máme jedinečnou šanci pokračovat. Klíčový je úvod programového prohlášení: „Rodina a její stabilita je důležitou hodnotou a pro vládu významnou prioritou.“ Zavázali jsme se, že podpoříme flexibilnější pracovní úvazky rodičům a nabídneme jim větší možnosti, jak slaďovat rodinný a profesní život, aby se mohli více věnovat svým nejbližším. Jde jak o čas trávený s dětmi, tak o čas péče o naše blízké.

Programové prohlášení definuje nástroje, které zajistí, aby práce a náklady spjaté s výchovou dětí a péčí o blízké osoby neznamenaly propad životní úrovně. Nabídneme rodinám větší škálu podpor, aby rozdělení péče v rodině bylo flexibilnější. Rodičovský příspěvek budou moci čerpat i prarodiče. Plánujeme rozšířit nabídku služeb pro děti, zachovat dětské skupiny a podpořit služby péče o nejmenší děti. Zajistíme dostatečné kapacity pro školní kroužky a mimoškolní aktivity.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Nezapomeneme na specifické potřeby rodin samoživitelů, rodin s více dětmi i rodin s handicapovanými osobami. Zpřehledníme síť poradenských zařízení pro rodinu v krizi. Zaměříme se i na primární prevenci, tj. na posilování partnerských a manželských kompetencí. Vláda se také zavázala, že při změnách legislativy budou napříč agendami a ministerstvy zohledněny potřeby rodiny.

Rodina ve všech svých etapách i mezigenerační solidaritě má v této vládě velkou podporu! Dobrou zprávou pro KDU-ČSL je to, že máme ministra práce a sociálních věcí, svoje předsedy výborů pro sociální politiku v Poslanecké sněmovně a Senátu i předsedkyni sněmovní Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti.

KDU-ČSL může po těchto volbách ovlivňovat sociální a rodinnou politiku jako nikdy v historii! Kéž zvládneme výzvy, před kterými dnešní rodiny stojí. Využijme velký potenciál během vládnutí, ale také už při nadcházejících senátních a komunálních volbách!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.