Jourová: Chyby ve výběrových řízeních a stížnosti neúspěšných uchazečů ohrožují čerpání dotací

28.02.2014 22:05

Ministryně Věra Jourová se snaží vylepšit čerpání dotací a zadávání veřejných zakázek

Jourová: Chyby ve výběrových řízeních a stížnosti neúspěšných uchazečů ohrožují čerpání dotací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Ministryně Věra Jourová jednala poslední únorové úterý se zástupci s předsedou Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petrem Rafajem a místopředsedkyní Evou Kubišovou. Tématem byly jak veřejné zakázky, tak strukturální fondy.

Trojice diskutovala o nutnosti úzké spolupráce v oblasti přípravy nového zákona o zadávání veřejných zakázek, o bilanci stížností a případů, které ÚOHS řeší u projektů financovaných z evropských fondů.Problémy ve veřejných zakázkách totiž ohrožují čerpání fondů.

„Chyby ve výběrových řízeních a stížnosti podané na ÚOHS ze strany neúspěšných uchazečů představují velké časové skluzy či sankce a tím i ohrožení čerpání. S panem předsedou Rafajem jsme se dohodli na součinnosti a vzájemné informovanosti o řešených případech. ÚOHS momentálně řeší sporné zakázky v objemu 22 mld. korun. Zhruba 7 mld. představují stížnosti uchazečů a šetření řízení před podpisem smlouvy na zakázku. Zároveň řeší podání v objemu 15 mld. korun, kdy už byla smlouva podepsána a následně vyvstalo podezření na nesprávnost zadání. V těchto případech má stanovisko ÚOHS pro poskytovatele dotací pouze informativní charakter, a proto by bylo vhodné tato podání omezit,“komentovala jednání ministryně Jourová.

Smyslem schůzky bylo podle jejích slov také informovat předsedu ÚOHS o maximální snaze MMR a dalších resortů maximálně čerpat fondy zbylé z let 2007 – 2013 a požádat ho o urychlení řešení případů, kde je čerpání kvůli veřejné zakázce ohroženo.

Problematika veřejných zakázek byla průřezovým tématem, ať již jde o kvalitu zadávacích řízení a dodržování pravidel ze strany příjemců nebo značné množství odvolání neúspěšných uchazečů k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Budu předkládat vládě návrh opatření, která budou směřovat také do vlastních řad ministerstva. Zpracovává se návrh zlepšení komunikace mezi MMR, Ministerstvem financí a ÚOHS. Připravují se opatření pro efektivní komunikaci mezi ÚHOSem a příslušnými gestory s návrhy možných způsobů řešení, včetně úpravy národní legislativy, která povedou ke snížení uvedených rizik. V neposlední řadě budou navrženy postupy pro posílení rozhodovacích procesů řídících orgánů,“ dodala Jourová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny