Jurka (ODS): Atletické disciplíny mají zelenou. Rekonstrukce hřiště se blíží

09.04.2021 19:09

Myšlenka rekonstrukce sokolského hřiště pro potřeby sousední Základní školy Tyršova i široké veřejnosti je poměrně stará. Nyní je zase výrazně blíž k tomu, aby nejen školáci zápolili na dvousetmetrovém běžeckém oválu nebo si uvnitř něj užívali míčových her.

Jurka (ODS): Atletické disciplíny mají zelenou. Rekonstrukce hřiště se blíží
Foto: ODS
Popisek: ODS

Celkově areál v průběhu dvou let dozná z technického, funkčního i estetického pohledu zásadních změn. Na žáky a sportovce čekají kvalitní povrchy, víceúčelové hřiště, moderní zázemí i rozšířené parkoviště.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Studie byla hotová v listopadu loňského roku. Radní města na začátku toho letošního schválili investiční záměr rekonstrukce a uložili úkol zpracovat projektovou dokumentaci stavby. Ta bude k dispozici v dubnu. „Naplnění úmyslu rekonstrukce dlouhé roky záviselo na řešení vlastnických vztahů k pozemkům areálu. Tuto otázku se nám podařilo uzavřít v loňském roce, ve kterém jsme zároveň zahájili přípravné práce. Došlo k odkoupení pozemků od tělocvičného spolku. Organizace si za získané peníze opraví sokolovnu. Právě se sokoly a zástupci základní školy jsme se shodli na podobě sokolského hřiště, které bude navazovat na relaxačně vzdělávací plochy školy,“ shrnula místostarostka Vyškova Karin Šulcová.

Mezi stěžejní požadavky patřilo vybudování atletického oválu o třech běžeckých drahách v délce 200 metrů. „Chybět nebude minimálně 60 metrů dlouhá rovinka s doskočištěm pro skok daleký, uvnitř běžeckého oválu pak multifunkční hřiště pro malou kopanou, florbal, házenou a jiné sporty. Vyroste také plocha pro skok vysoký a další aktivity,“ vyjmenovala místostarostka Šulcová.

Překvapením má pak být ledová plocha. „Rekonstrukce prostoru zároveň počítá s možností instalace zimního venkovního kluziště, kdy na umělé povrchy je v zimě možné položit chladicí rošt,“ prozradil novinku starosta města Karel Jurka s tím, že technologie chladicího zařízení bude řešená samostatně po prověření ekonomických možností.

Vznikne nicméně nadstandardní sportovní zázemí. Vedení radnice doufá v získání mimorozpočtových peněz, konkrétně z Národní sportovní agentury, tedy správního úřadu ve věcech podpory zejména sportu. Agentura vyhlásila na období 2020 až 2024 program vhodný pro vyškovský záměr na konci loňského roku. Hned první den možnosti příjmu žádostí se ovšem na příslušném portálu objevila zpráva, že přidělování peněz bylo vyčerpáno a další žádosti přijímá pouze do zásobníku. „Předpokládáme nicméně, že v programu budou postupně alokovány další peníze podle možností státního rozpočtu,“ věří starosta Jurka.

Připomněl, že město v lokalitě rovněž počítá s tribunou pro diváky, zázemím pro sportující a se zkapacitněním stávající plochy parkoviště u Sokolského domu. Počet parkovacích míst má být víc než dvojnásobný.

Areál pravděpodobně vyrostl v předválečném období. Prostorově a dispozičně nedojde k zásadním změnám. Povrch hřiště je škvárový a velmi zanedbaný, střední část tvoří mlatový povrch. „V mizerném stavu jsou také chodníky. Zmizí ohradní zeď u parkoviště kina, stejně jako stávající plot i nevyužívaná betonová konstrukce u cyklostezky,“ doplnil starosta Vyškova.

Oplocení vyroste nové, stejně tak se počítá s novou výsadbou zeleně či moderním osvětlením plochy. Vstup zůstane stejný, zachovaný bude i ten provozní za Sokolským domem. Předpokládané celkové náklady jsou ve výši 31 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…