Kavij (KSČM): Peníze pro seniory nebo na válečná tažení?

28.07.2017 4:33

Penzijní reforma. Citlivé a věčné téma, které v nepravidelných časových intervalech rezonuje společností hezkou řádku let a jehož konečné řešení je v nedohlednu.

Kavij (KSČM): Peníze pro seniory nebo na válečná tažení?
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

V rámci předvolební kampaně politických stran zazní spousta slibů s cílem získání hlasů této nejpočetnější voličské věkové skupiny, které se ovšem dnem 21. října stanou opět planými sliby.

Hroutí se skutečně Bismarckův třetinový solidární systém nebo je současný zákon o důchodovém pojištění pořád funkční? Částečnou odpovědí by mohlo být srovnání výdajů na důchody v % HDP jednotlivých států Evropské z roku 2014 vypadající následovně:

Řecko - 17,5; Itálie - 16,5; Francie - 15,3; Rakousko - 15,0; Portugalsko - 14,9; Nizozemí - 13,5; Finsko - 12,8; Belgie - 12,2; Německo - 12,2; Španělsko - 11,9; Slovinsko - 11,6; Lucembursko - 9,8; Česká republika - 9,8; Malta - 9,5; Kypr - 9,4; Slovensko - 8,5; Litva - 8,2; Estonsko - 7,9; Lotyšsko - 7,8; Irsko - 7,2. Průměr EU je 13,8 %.

Od mocenského převratu v roce 1989 je „důchodový fond“, který zdědily „postkomunistické „ vlády ve výši 670 miliard dávno „rozkraden“ a výše starobních penzí z původní výše 62% se snížila na současných asi 40% k průměrné mzdě.

Nezvítězila pravda a láska, ale zlodějna a gauneriáda. Žádná z polistopadových vlád nedokázala uhlídat miliardové úniky díky děravým zákonům a špatnému výběru daní. Navíc téměř všechny podniky, které přinášely státu zisk byly v podstatě  za „hubičku darovány “ do soukromého vlastnictví většinou cizincům a tím i každoročně plynoucí zisk do zahraničí ve výši kolem 300 miliard Kč.

Nenechme se strašit poplašnými zprávami ministra financí Pilného, že peníze na důchody nejsou. Ani úsměvnými nápady Matěje Stropnického spočívající v odprodeji seniorských bytů státu, znamenající finanční si přilepšení na stáří.

Peníze k zabezpečení penzí pro seniory ve státním rozpočtu jsou.  Obávám se ale, že pro vládu  která vznikne po podzimních volbách bude větší prioritou  navyšování  armádního rozpočtu směřující k dalšímu společnému válečnému tažení pod křídly NATO  na Rusko, nežli zabezpečení důstojného stáří našich občanů, alespoň částečně srovnatelné se sousedním Německem.

Převzato z profilu.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…