Kraj Vysočina: Vláda by měla rozhodnout o pátém bloku v Dukovanech

26.05.2014 12:52

V pátek 23. května uspořádal senátní výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu seminář s názvem Ekonomické a sociální důsledky způsobené uzavřením velkého zdroje energie.

Kraj Vysočina: Vláda by měla rozhodnout o pátém bloku v Dukovanech
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Zúčastnili se ho starostové z regionu, hejtman Jiří Běhounek, předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš, člen představenstva ČEZu Pavel Cyrani a další. Jednoznačným závěrem bylo potvrzení, že region je připraven na další rozvoj elektrárny a také výzva vládě České republiky, aby učinila rozhodnutí o stavbě.

Po jasném politickém rozhodnutí volají samosprávy

Předseda Energoregionu 2020 Vladimír Měrka a starosta Rouchovan Vladimír Černý zastupující obce v dvacetikilometrovém pásmu v okolí elektrárny jednoznačně potvrdili pozitivní vztah občanů k jaderné energetice v regionu, připomněli středoškolský obor Energetik v Třebíči, zdůraznili dobré vztahy s Jadernou elektrárnou Dukovany a s důrazným apelem se obrátili na vládu České republiky, aby jasně řekla, že jaderné zařízení v regionu zůstane. V Senátu vystoupil také starosta Třebíče Pavel Heřman, který potvrdil pocit nejistoty, který se nad Třebíčí vznáší a vyzval všechny přítomné, aby se zasadili o podporu Dukovan. Předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš vznesl výzvu: Vážení senátoři, poslanci a vládo ČR, vytvořte podmínky a svým rozhodnutím zajistěte, aby se v Dukovanech začalo stavět, tak, aby zde byl na další roky zajištěn provoz a v regionu mohli lidé dále pracovat a slušně žít. Přestaňte jen mluvit a slibovat, učiňte strategická rozhodnutí, stavte!“

Ministerstvo průmyslu připraví strategii jak dál v jádru

Ve státní energetické koncepci je počítáno s navýšením jaderných zdrojů v letech 2030 – 2040. Expertní skupina na ministerstvu průmyslu připraví do konce roku strategii, ve které bude popsáno další směřování české jaderné energetiky.  „Předpokládáme, že spotřeba elektřiny v České republice bude mírně stoupat. V současné době se také ukazuje, že je velmi  důležité mít stabilní zdroj výroby elektřiny. Toto splňuje právě jaderná energetika. Na ministerstvu musíme do konce roku navrhnout kroky, které povedou k naplnění státní energetické koncepce,“ sdělil ve svém vystoupení Pavel Gebauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj Vysočina

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…