Laudát (KAN): Chaos může vynést na povrch k moci ještě něco horšího, než dnes

06.04.2020 9:41

Komentář na facebookovém profilu k posílení preferencí hnutí ANO.

Laudát (KAN): Chaos může vynést na povrch k moci ještě něco horšího, než dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Teď už bude stále více nastupovat realita: řada odpůrců Babiše po dnešních volebních preferencích propadla hysterii s nádechem beznaděje. Nemá smysl panikařit a utápět se v nějakém průzkumu. Lámání chleba teprve přijde. "Snažší" fázi čínské virusové krize máme za sebou. Hodiny pravdy jsou teprve před námi. Stačí se podívat na fakta - vláda se nám snaží namluvit, jak jsme světoví, div, že už krize neskončila předevčírem naprostým vítězstvím. Řada příkladů ze světa ukazuje, že COVID - 19 je zcela nevyzpytatelný a být ve vládě, nestahoval bych kalhoty, když je brod ještě daleko. I když bych rád věřil, že už jsme vyhráli. Nikdo rozumný si čínskou obdobu "bílé nemoci" nepřeje, nejenom proto, že tohle zlo nečiní žádných rozdílů a kosí miliardáře stejně, jako obyčejné lidi a zejména ty nejkřehčí. Nevíme dne ani hodiny, kdy na nás ta neviditelná potvora udeří.

Bude zajímavé sledovat výstupy z vlády, resp. krizového štábu. Babiš si, na rozdíl od Zemanů či Hamáčků uvědomuje, že zřejmě ne COVID, ale délka a rozsah vypnutí ekonomiky bude rozhodovat o jeho dalším politickém osudu. Zastavit ekonomický chod země je řádově méně náročné, než ho obnovit (navíc až v otrocké závislosti naší ekonomiky na situaci v jiných zemích). Myslím si, že náš podnikatelský sektor není v tak dobré kondici, jak se nám ještě před několika měsíci snažil Babiš, a skoro všichni ekonomové, namluvit. Dlouhodobé ústrky a šikana podnikatelského stavu, dlouhodobá destrukce celé střední třídy, její ostrakizace a urážení od nejvyšších ústavních činitelů, vykonaly svoje. Důsledky tohoto chování se teprve projeví.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Současný vládní establišment, který se dostal k moci koncem roku 2013, měl ideální podmínky pro řadu potřebných změn ve společnosti. Z velkých výzev nezrealizoval žádnou. Naopak, teď se nám začíná potkávat velká celosvětová ekonomická krize, opakovaně hrozící sucho a kůrovcová kalamita. Vláda s celým zbytnělým státním aparátem zatím není schopna zajistit ani okamžitě distribuovanou rychlou pomoc, ani předložit věrohodný plán na záchranu ekonomiky. Místo toho zbrkle surfuje od nápadu k nápadu a zatím se rodinám tenčí dostupná finanční zásoba, vláda se snaží přehrát problémy na majitele nemovitostí, ještě nepochopila, že na dotazníky a "standardní" šikanu žadatelů o pomoc teď nikdo nemá čas, ani náladu. A když si někdo pozve Švihlíkovou, či další mluvky na pomoc, tak to nic dobrého nevěští. S přibývajícím časem poroste nervozita lidí v karanténě, začnou se lidem hroutit plány na budoucnost, protože jim někdo občas bezmyšlenkovitě udělal čáru přes rozpočet....

Ale varuju všechny, aby se z téhle situace nikdo neradoval. Jednak zoufalí politici jsou schopní zoufalých činů, nebo chaos může vynést na povrch k moci ještě něco horšího, než dnes. Jedno z pravidel pro udržení svobody a demokracie zní: "Když nastane, co bylo nemyslitelné, zachovej klid". "Moderní tyranie je manipulace se strachem. Měj na paměti, že autoritáři podobných událostí využívají k utužení moci. Nenadálá pohroma, která vyžaduje zrušení brzd a protivah, rozpuštění opozičních stran, pozastavení svobody vyjadřování, práva na spravedlivý proces a tak dále, je starým trikem z hitlerovské učebnice. Nesedni na lep", napsal v roce 2017 Timothy Snyder.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.