Laudát (TOP 09): Jako odstrašující příklad nezodpovědnosti bych označil chování Andreje Babiše

04.05.2016 15:42

Projev na 44. schůzi sněmovny 4. května 2016 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o důchodovém pojištění:

Laudát (TOP 09): Jako odstrašující příklad nezodpovědnosti bych označil chování Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Já bych vás seznámil s postojem klubu TOP 09. Za prvé chci konstatovat, že vláda řešení problému OKD nezvládá. To, s čím jste dnes přišli, znamená, že náklady na předčasný odchod horníků do důchodu proti stávající úpravě zaplatí, vlastně se s ním solidarizují, stávající penzisté, protože to půjde z tohoto rozpočtu. Marně jsme po dobu projednávání nejenom při příležitosti této novely zákona i dalších vyzývali vládu, aby pro dané záležitosti připravila systémové řešení. Bohužel se tak nestalo.

K samotnému regionu. My jsme s velkými rozpaky, nicméně s jistým pochopením, přihlíželi k tomu, že vláda ze státního rozpočtu uvolnila 600 miliónů na prodloužení životnosti OKD. V krajním případě jsme to chápali tak, že si získáváte čas, abyste problematiku mohli řešit systémově a odpovědně. Musím konstatovat, že tento čas jste promarnili a těch 600 miliónů bylo do jisté míry jenom prodloužením agonie ekonomicky neudržitelné firmy.

Velmi jsme kritizovali a zbytečně jste zdrželi, zejména pan ministr financí Babiš, rozjetí nových projektů, nových investic v Moravskoslezském kraji, s tím, že  jako odstrašující příklad nezodpovědnosti bych označil chování pana Andreje Babiše ve vztahu k problematice průmyslové zóny Barbora.

Za stávající situace je mi líto, a znovu to zopakuji, že skutečná tvář pana ministra financí je taková, že mu ani nestojí za to, aby u tohoto velmi závažného problému asistoval. Měli jsme pro něj připravené otázky, které se týkaly ryze státních financí, bohužel mu nestojí za to, aby tady byl, tudíž jsme ani otázky nepokládali.

Vzhledem k tomu, že se spolupodílíte svojí neschopností na řešení situace, tak jsme se rozhodli, že podpoříme vládní návrh. Musím jenom konstatovat, že se stává tradicí, že vláda přijde s nějakým návrhem a potom zevnitř koalice jsou tady načítány pozměňovací návrhy.

Obáváme se, že díky vaší neschopnosti by eskalovaly problémy se sociálním pozadím nebo se sociální situací v Moravskoslezském kraji, a proto chceme, aby vládní návrh byl schválen.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…