Metnar (ANO): Víte, že dlouhodobě kritizuji škrty v obraně

10.03.2022 16:39

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k státnímu rozpočtu

Metnar (ANO): Víte, že dlouhodobě kritizuji škrty v obraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády,

budu mluvit bez ohledu na svou politickou příslušnost, neboť předem chci zdůraznit, že sbírat politické body v současné bezpečnostní krizi, která stírá rozdíly mezi koalicí a opozicí, bych považoval za nevhodné. Chci zdůraznit, že nejen u nás, ale v celé Evropské unii byly obranné rozpočty dlouhodobě obětovány a je nutné je stabilizovat a navyšovat. Pro jednu každou zemi to tak znamená posilovat vlastní strategické autonomie a obranyschopnosti.

V tomto ohledu jsme zde ve Sněmovně na pomyslné jedné lodi. Jak ze židle ministerské, tak i z lavice poslanecké, dlouhodobě vidím, že v otázkách zvyšování financí na obranyschopnost země panovala víceméně shoda, a to napříč politickým spektrem. Prosím, využijme toho a navyšme armádní rozpočet. Občané to od nás očekávají a je to pro naše občany.

Z tohoto východiska bych teď rád přešel k samotnému rozpočtu Ministerstva obrany na rok 2022 a svými dvěma pozměňovacími návrhy chci vrátit zpátky do rozpočtu částku 4,4 miliardy.

V mém prvním pozměňovacím návrhu, jak jsem říkal, navrhuji navrácení částky 4,4 miliardy, respektive kompletní navrácení částky 5,4 miliardy, ponížené o již vládou navrženou 1 miliardu, do rozpočtu Ministerstva obrany. Už dnes se shodneme na tom, že tyto prostředky budou směřovat na operační potřeby armády. Konkrétně se bude jednat o nákup munice, zbraní, obrněná kolová vozidla, chemická vozidla a další přepravní prostředky, výstrojní součástky, součástky, které armáda a vojáci potřebují. Urychleme plnění rámcových smluv a pokračujme v nových akvizicích. Zůstaňme tak u rostoucí trajektorie výdajů na obranu a udržme jejich postupný růst, kontinuitu a stabilitu, která je pro resort obrany zásadní. V mém prvním pozměňovacím návrhu je samozřejmě zahrnuta i naší vládou schválená neuskutečněná valorizace platů vojáků ve výši 1 400 korun.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Co se týče druhého pozměňovacího návrhu, v případě, že nepřijmete první pozměňovací návrh, připravil jsem i druhý pozměňovací návrh ve výši 520 milionů korun, který odráží již zmíněnou neuskutečněnou valorizaci platů vojáků ve výši 1 400 korun. Tento pozměňovací návrh je zejména signálem pro vojáky, že jsou pro nás majákem jistoty a plně si uvědomujeme skokově rostoucí životní náklady, zejména ceny energií, pohonných hmot a další.

Víte, že dlouhodobě kritizuji škrty v obraně. Pokračovat v těchto škrtech a úsporách by bylo neprozřetelné a velmi rizikové. Snížení rozpočtu z dosaženého 1,4 % vůči HDP na 1,3 % HDP je špatný signál vůči našim partnerům. Navyšme společně rozpočet Ministerstva obrany České republiky a buďme silným a spolehlivým partnerem.

Tímto děkuji všem, kteří se rozhodnou podpořit můj pozměňovací návrh. Děkuji vám.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …