Ministr Bartoš: Dosažený kompromis je férovým řešením

19.02.2022 14:51 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke kompenzacím pro podnikatele

Ministr Bartoš: Dosažený kompromis je férovým řešením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Tisícům živnostníků a podnikatelů znovu na konci minulého roku zkomplikovala život protiepidemická opatření. Už po několikáté. Výrazně zasaženi byli lidi pracující v oblasti cestovního ruchu, provozovatelé restaurací a hospod, organizátoři různých akcí, festivalů a také celá řada různých jiných profesí. Opatření přitom nedopadla jenom na ně samotné, ale často také na celé jejich rodiny, kterých se finanční ztráty výrazně dotkly a promítly se do rodinných rozpočtů.

A co s tím na konci roku udělala předchozí vláda? Vůbec nic. Příkladem za všechny jsou provozovatelé adventních trhů, kterým minulá vláda nařídila v podstatě ze dne na den uzavřít vánoční trhy. Bez podpory, bez přípravy, bez nastavení kompenzací.

Jsem proto rád, že se nám ve spolupráci s ostatními stranami vládní koalice a ministerstvem průmyslu a ministerstvem financí podařilo pro zmíněné sektory připravit kompenzace a že budou spuštěné například výzvy v rámci programů COVID – Nepokryté náklady, COVID 2022 – Sektorová podpora či COVID – Adventní trhy.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí

Přestože by z našeho pohledu bylo vhodnější nastavení mírnějších kritérií, podle kterých by bylo možné žádat o podporu, či ji odstupňovat, je dosažený kompromis férovým řešením. Ostatně mírnější nastavení jsme prosazovali i v minulém volebním období z opozice. Přijde nám až příliš přísná hranice poklesu tržeb 50 %, a to i s ohledem na míru inflace.

Byli jsme však od MPO ujištěni, že se o věci jednalo např. s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR a s Hospodářskou komorou a ti finální podobu akceptovali jako přijatelnou i vzhledem k řadě dalších smysluplných opatření, které návrh obsahuje.

Podle mě je zásadní, zaměřit se teď hlavně společně na investice, pomoci s transformací, která je v řadě odvětví, cestovním ruchu, na který byl dopad krize enormní (spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj, které mi bylo svěřeno do správy), ale i dalších typech podnikání nezbytná. Velkou šancí budou programy a výzvy jednotlivých ministerstev a možnosti, které přinese Národní plán obnovy.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…