Ministr Metnar: I díky výrazné pomoci studentů se nám jarní krizi podařilo překonat

30.07.2020 22:21

„Beru to tak, že tu se mnou stojí všichni,“ říká na adresu svých kolegů z ročníku poručík Jan Hruška, jehož prostřednictvím bylo ve čtvrtek ráno vyřazeno 117 letošních absolventů Univerzity obrany. Slavnostní ceremoniál se tentokrát kvůli epidemiologickým opatřením neodehrál před veřejností na brněnském Náměstí Svobody, ale v omezeném rozsahu na nástupní ploše Kasáren Šumavská.

Ministr Metnar: I díky výrazné pomoci studentů se nám jarní krizi podařilo překonat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Pandemie nového koronavinu výrazně neovlivnila jen průběh slavnostního vyřazení, ale také obsah vystoupení jednotlivých řečníků. Ministr obrany Lubomír Metnar v úvodním proslovu ocenil úlohu Univerzity obrany v boji s koronavirem. „I díky výrazné pomoci jejích studentů se nám jarní krizi podařilo překonat.“

Zároveň Metnar dodal, že ani v době, kdy bojujeme s pandemií, nesmíme zapomínat na obranu naší země a na plnění našich závazků v Severoatlantické alianci či v zahraničních operacích. „Abychom naše úkoly plnili na výtečnou, potřebujeme experty, jako jste vy,“ dodal ministr.

Jádrem čtvrtečního ceremoniálu bylo slavnostní pasování absolventů univerzitní mečem prostřednictvím jednoho z nich, poručíka inženýra Jana Hrušky z Fakulty vojenských technologií. „Zní to možná jako fráze, ale je to pro mě opravdu čest,“ říká extrovert s hlubokým hlasem, který bude ve svém novém působišti řídit letecký provoz. Ve svém zajímavém vystoupení všem přítomným i za své kolegy na závěr uvedl: „Ti, kdo před vámi dnes stojí, jsou pro službu své vlasti plně připraveni.“

Jednomu z nejlepších studentů ročníku položil meč na rameno naposledy ve svém funkčním období dosavadní rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl. A právě předání rektorské funkce bylo druhým stěžejním okamžikem ceremoniálu. Bojový prapor Univerzity obrany převzala z rukou šéfa rezortu nová rektorka-velitelka plukovnice Zuzana Kročová, která se funkce ujme první srpnový den.

Za své studijní výsledky pak byla oceněna více než desítka dalších studentů. Těsně po závěrečném slavnostním pochodu pozdravili své nové kolegy během přeletu nad kasárnami piloti dvou stíhaček. A pak se k modré obloze místo letounů vznesla téměř stovka čepic z rukou poručic a poručíků, kteří právě uzavřeli studentskou kapitolu svého života.

Ministr obrany poděkoval personálu VN Olomouc

Ministr Metnar poté navštívil Vojenskou nemocnici Olomouc, aby poděkoval tamnímu personálu za práci během proběhlé epidemie.

Vojenská nemocnice zřídila specializované oddělení s celkem 23 zaměstnanci, jejichž hlavní úkol spočíval v léčbě pacientů, kteří koronavirem onemocněli. Hospitalizováno zde bylo celkem 20 pacientů.

Kromě toho tato nemocnice provozovala bezmála tři měsíce odběrovou sanitu, která provedla přes tisícovku odběrů, zřídila odběrové místo v areálu před nemocnicí a vystavěla rovněž odběrové místo na hranici uzavřené zóny Nové Zámky u Litovle. Celkem VN Olomouc provedla 2859 odběrů, což činilo téměř 20 procent všech odběrů v Olomouckém kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…