Ministr Šmerda: Zda-li je Fejkův plat přiměřený práci, to nechť hodnotí management ČD

09.06.2011 18:14

Projev na 19. schůzi PS PČR, dne 9. 6. 2011

Ministr Šmerda: Zda-li je Fejkův plat přiměřený práci, to nechť hodnotí management ČD

Děkuji, já nejdříve řeknu několik fakt. Pan doktor Petr Fejk je ředitelem odboru ombudsmana kvality Českých drah, a to od 1. března letošního roku. Jeho činnost prochází napříč celou firmou a je primárně zaměřena na péči o zákazníky. Výhledově se počítá s tím, že tento ředitel by měl mít na starosti několik desítek zaměstnanců, kteří by měli pečovat o zákazníky Českých drah. Pokud uvedu několik fakt, tak vzhledem k tomu, že České dráhy denně vypraví téměř 7000 vlaků a ročně přepraví 160 mil. cestujících, tak svým způsobem já jako ministr chápu snahu managementu získávat více informací od svých zákazníků a chápu jejich snahu směřovat k větší kvalitě.

Samozřejmě, tu funkci zřizovat nebo nezřizovat je výsostné právo představenstva Českých drah jako akciové společnosti a ministr ani předseda vlády by neměl ani tu možnost nemá, jestli nějakou takovouto funkci zřídí nebo nezřídí. Plat ombudsmana stejně jako jiných zaměstnanců je plně v kompetenci Českých drah. Je mi to líto se dopustit drobné podpásovky, protože toho člověka si vážím, ale pokud je pan poslanec členem poslaneckého klubu ČSSD, tak co se týká personální politiky a stanovování platů, tak by se měl obrátit na personálního náměstka generálního ředitele Českých drah Pavla Švagra, který se na tom intenzívně podílí.

Co se týká vůbec řízení Českých drah, tak zákon o drahách stanoví to, že vlastnická práva vykonává tzv. řídicí výbor Českých drah, který je složen ze sedmi zástupců, kdy Ministerstvo dopravy má čtyři členy, jednoho člena má Ministerstvo financí, jednoho člena Ministerstvo pro místní rozvoj a jednoho člena Ministerstvo obrany. Tento řídicí výbor jako valná hromada volí dozorčí radu a dozorčí rada jmenuje a odvolává představenstvo. A představenstvo rozhoduje o organizační struktuře Českých drah včetně systému odměňování.

Přes tyto čtyři úrovně já jako ministr samozřejmě mohu svým doporučením nebo svou snahou získat informace, leccos ovlivnit. Já jsem taky na pokyn pana předsedy vlády učinil, to znamená, obrátil jsem se na svého prvního náměstka, který vykonával funkci předsedy dozorčí rady, aby mi připravil seznam všech vedoucích funkcionářů a úrovně jejich platů, ale v tuto chvíli, omlouvám se za to, není to motivováno tím, že bych chtěl něco utajit, já tuto informaci ještě ani přesnou nemám a zajímá mě v celém souhrnu i co se týká platů například personálního náměstka Českých drah. A pokud ten právní názor bude takový, že jsou to informace možné ke zveřejnění, protože se tady liší dva právní názory, ať už názor Nejvyššího správního soudu, který říká, že tuto informaci je možné zveřejnit, kdežto Úřad pro ochranu osobních údajů a je to v řádu několika dnů, vydal stanovisko přesně opačné. Až se zorientuji i jako právník v těchto názorech, tak pak nemám problém tyto věci dále komunikovat.

Poslední věc: musím říci, že naprosto popírám to, protože jsem i byl členem dozorčí rady Českých drah v tu chvíli, kdy se ta funkce zřizovala, že by to byla nějaká účelová trafika. Vzhledem k původnímu působení pana Fejka a jeho řekl bych výsledků v organizaci Zoologická zahrada Praha, tak přesně takový typ člověka vím, že České dráhy poptávaly. A pokud České dráhy mají uspět v rámci trhu, který se postupně liberalizuje, a vzhledem k tomu, že pouštíme další soukromé přepravce, kteří jsou zejména známi tím, že poskytují vysokou kvalitu těchto služeb, tak si myslím, že tato funkce v rámci Českých drah má místo. Zdali ten plat je přiměřený práci, to nechť hodnotí management a já se na to mohu pouze optat. Děkuji.

Více:
Neubauer (ČSSD): Ministře Šmerdo, je pravda, že nehodláte zasahovat do platů managementu ČD?

##PROFIL 3897##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…