Niedermayer: EP dokázal překlenout ideologické rozpory a učinil krok k lepší dohodě TTIP

09.07.2015 8:23

Včerejší hlasování znamená, že dohoda TTIP v EP uspěla a hlasy proti ní se neprosadily.

Niedermayer: EP dokázal překlenout ideologické rozpory a učinil krok k lepší dohodě TTIP
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

Většina EP odolala pokušení levice začít TTIP potápět a EP tak mohl vyslat jasný signál, že vyjednání ambiciózní a vyvážené dohody TTIP je ve strategickém zájmu EU.

ČR by jako otevřená a proexportně orientovaná ekonomika měla z uvolnění obchodu mezi EU a USA jednoznačný užitek a prospěch.

EP vyjádřil některé názory, které by měly vést k tomu, že dohoda TTIP bude lepší.  Starý mechanismus urovnávání sporů mezi investory a státem (ISDS) by měl být nahrazen novým systémem s veřejně jmenovanými a nezávislými soudci, veřejnými slyšeními a odvolacím mechanismem. To by mělo zajistit větší předvídatelnost, nezávislost a nestrannost rozhodování.

Do dohody TTIP by také měla být začleněna ochranná doložka, která by se uplatnila v případě nárůstu dovozu určitého výrobku, jenž by představoval riziko vážného poškození domácí produkce potravin.

Dnešním hlasováním EP dokázal překlenout ideologické rozpory a učinil tak významný krok směrem k lepší a kvalitnější dohodě TTIP, která bude mít co nejširší podporu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.