Niedermayer (TOP 09): Už zase na špici...

29.11.2021 7:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k rychlému šíření epidemie koronaviru

Niedermayer (TOP 09): Už zase na špici...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

... v pandemických datech napříč světem. K tomuto děsivému výsledku jsme se dopracovali stejně, jako v předchozích epizodách, kombinací nedostatečných návrhů "odborníků" státu a zbabělostí (či hrubou nekompetencí) politiků v přijímání rozhodnutí. Dle dnešních dat to bude stát ne stovky, ale tisíce životů.

Protože krátkodobý vývoj pandemie je matematika s poměrně málo proměnnými, dovolím si říct, co by se mělo udělat. A to hned, ne za týden:

  • Podstatně omezit kontakty. Na ladění očkovaný/neočkovaný je již pozdě, tu dobu jsme o týdny či měsíce prošvihli. Argument, že tuto vlnu již nezastavíme, samozřejmě platí, ale čím dříve kontakty omezíme, tím více lidí zachráníme a začneme se vracet k normálu
  • Rozjet velká očkovací centra. Doufám, že nás neomezuje počet vakcín (od vlády o tom slyšet není), proto můžeme očkovat rychleji než na jaře. Zájemci, kteří chtějí 3. dávku a nově očkovaných jistě bude dost. Brzdit očkování nízkou kapacitou by byla drahá chyba
  • Více a lépe testovat a to zejména PCR testy. Pobuřuje mne, že ačkoliv jinde jsou samosběrné PCR testy zcela běžné, u nás je to zřejmě nemožné. Jak je tomu u mnoha dalších věcí.

Pokud platí matematická logika pandemie, a nevím, proč by pro další týdny neměla platit, jsme v hrozné situaci. Na jemné dolaďování a nekonečné diskuse podle mne není čas. Rozhodnutí, která se totiž jeví v pondělí jako nemožná, jsou v pátek samozřejmá a někdy nedostatečná. A mírné přestřelení má nejen nižší náklad než opatření příliš slabá, ale též se snadněji koriguje.

PS: Už vzdávám diskusi s antivaxery. Jejich urputná snaha "překopávat" čísla, nebo vůbec popřít, že existují, mne už unavuje. Stejně tak jako odovolávání se na snadno vyvratitelná "moudra" otitulovaných menšinových odborníků. V 21. století totiž již svět nefunguje dle titulů a síly hlasu, ale dle dobře zpracovaných dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů