Oborná (ANO): EET pomáhá s vedením účetnictví i kontrole zaměstnanců

25.11.2022 22:03

Projev na 46. schůzi Poslanecké sněmovny 25. listopadu 2022 k vládnímu návrhu zrušení evidence tržeb

Oborná (ANO): EET pomáhá s vedením účetnictví i kontrole zaměstnanců
Foto: ANO
Popisek: Monika Oborná

Hezký den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře.

Dovolte, abych se i já velmi, velmi stručně vyjádřila ke zrušení EET. Samozřejmě chápu, jsme ve třetím čtení. Rozumím, že asi váš názor nezměníme. Nicméně co nechápu, že odmítáte ponechat EET alespoň na dobrovolné bázi.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17932 lidí

Já jako členka hospodářského výboru bych zde chtěla, aby zde zazněl hlas Hospodářské komory, protože to považuji za velmi důležité. Někteří kolegové už to zde zmiňovali. Vlastně paradoxně tím svým rozhodnutím jdete proti zástupcům podnikatelů, protože právě jeden z významných hlasů pro podporu dobrovolné evidence zní z Hospodářské komory. Stát by mohl díky dobrovolné evidenci tržeb cíleně oceňovat transparentně fungující podnikatele namísto plošného demotivujícího projevování nedůvěry ke všem podnikatelům en bloc, říká tiskový mluvčí Hospodářské komory.

V obecné rovině Hospodářská komora myšlenku EET podpořila, neboť v ní vidí stejně jako ostatní kritici rušení evidence opatření, jak omezit nekalou konkurenci, respektive narovnat podnikatelské prostředí. Cituji - podnikatelé, kteří zatajují tržby a tedy neplatí daně ani zdravotní a sociální pojištění, jsou nepochybně zvýhodněni vůči těm, kdo jsou řádnými plátci. To jsou konkrétní věty, které zní z Hospodářské komory, která zastupuje právě podnikatele. Na to upozorňuje také Miroslav Lukeš z Fintech asociace: Celou řadu zákazníků těšilo, že podnik, kam přišli, jedná podle pravidel a stejně jako oni platí daně.

Řada podnikatelských svazů chce zachovat EET právě proto, že chtějí ukázat, že nejsou příživníci, kteří státu neplatí daně, a že jejich sektor je poctivý, doplňuje Miroslav Lukeš. Zároveň odmítá zdůvodnění Ministerstva financí, že stát přichází ročně kvůli provozu systému o 0,5 miliardy korun a podnikatelé kvůli nutné údržbě systému o dalších 1,5 miliardy. Tohle je jasný názor a vzkaz právě od lidí, kteří zastupují podnikatele. A já opravdu nechápu, že tato vláda přichází s návrhem na úplné zrušení EET a nezanechá alespoň dobrovolnou evidenci tržeb.

Chtěla bych zde také připomenout, že EET podpořila celá řada podnikatelských svazů i samotných podnikatelů, kteří - opakuji - žádají alespoň jeho zachování v dobrovolné formě. EET podnikatelům pomáhá s vedením účetnictví a v neposlední řadě také i při kontrole zaměstnanců. EET se osvědčilo jako projekt úspěšný, jako projekt, který vedl k narovnání podnikatelského prostředí. A já jsem přesvědčená, že bychom měli tyto názory lidí z praxe vyslyšet a ještě jednou, prosím, zvážit alespoň podporu dobrovolného zachování elektronické evidence tržeb.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…