Okamura (SPD): Nechceme dovolit, aby se zhoršovala zdravotní péče pro české občany

08.04.2022 12:18

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 8. dubna 2022.

Okamura (SPD): Nechceme dovolit, aby se zhoršovala zdravotní péče pro české občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové, tak já bych chtěl uvést stanoviska za klub SPD. Hnutí SPD podporuje zákon o střetu zájmů a podporujeme také zrušení EET. Daně se platit mají, proto my jsme tady prosazovali a nakonec se to podařilo - paušální daň pro živnostníky. My máme tu ambici, aby se zvýšila hranice pro živnostníky pro vstup do paušální daně na dva miliony korun, to byl náš původní návrh. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Teď je to do milionu. Takže chceme zlevnit podnikání živnostníkům, podpořit živnostníky, odbyrokratizovat to, uleví se i státní správě. Takže co se týče těch dvou zákonů, které by měly být dneska na programu, tak naše stanoviska jsou jasná. Znovu říkám: Daně se platit mají a my jako alternativu jsme prosazovali, prosadili a podporujeme paušální daň pro živnostníky. Mnoho živnostníků už to využívá a to je dobře a chceme ji ještě rozšířit.

Takže v této věci bych chtěl taky reagovat, tady už máme takového "experta", předsedu poslaneckého klubu STAN Josefa Cogana. Vy už jste včera získal, pane místopředsedo, prostřednictvím paní předsedající, takovou přezdívku, jsem slyšel od mnoha poslanců - generátor náhodných slov. (Smích a potlesk vlevo.) Na základě vašeho včerejšího vystoupení. A já bych vás chtěl požádat, abyste si nechal ty svoje řekl bych, chtěl jsem říct špinavý sliny, ale aby to zase nevyznělo špatně vůči SPD: Nechte si to! Protože my ty vaše náznaky, že tady SPD bude něco ohledně zákona o střetu zájmů - nechte si ty lži! Naše stanovisko je od počátku jasné a nechte toho podsouvání nějakých lživých stanovisek ohledně SPD! My žádného mluvčího zdarma nepotřebujeme, ani bychom vás nezaměstnali. Vy byste o to určitě ani neměl zájem, protože vaše kvality, co se týče mluvčího, by ani tomu neodpovídaly. To znamená, že tady motáte všechno dokola úplně zleva, zprava.

To znamená, naše stanovisko je jasné: My tady nic zdržovat nechceme a chceme, aby zákony co nejrychleji proběhly. Naopak, my bychom chtěli, aby tady konečně už došel čas na zákony SPD, které vy tady blokujete jako vládní koalice. Je to přesně tak. Vládní koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů tady zablokovala a odmítla zařadit na program náš zákon na zvýšení příspěvku na péči pro invalidní spoluobčany. Ano, to je vaše politika. Nechcete podporovat invalidní spoluobčany. My jsme to tady chtěli zařadit opakovaně, vy jste tady hlasovali proti tomu. Proto my bychom rádi, aby se to tady rychle projednalo, aby se dostalo na ty zákony SPD, které vy vytrvale odmítáte.

Dále tady vládní pětikoalice odmítla zařadit zákon SPD tak, aby byl projednán - na minimální důstojný důchod. Protože důchodci jsou ve velkých problémech teď finančně a my navrhujeme po vzoru mnoha západních zemí, aby byl uzákoněn minimální důstojný důchod na hranici minimální mzdy. Nebo to může být hranice chudoby. Ono to bývá jak kde, ale ta částka je plus minus stejná kolem 16 tisíc korun měsíčně. Za splnění zákonných podmínek, samozřejmě. To znamená buď odpracované roky, nebo invalidita. To znamená, nepřizpůsobiví nedostanou pochopitelně nic. A od té částky až zásluhově. To znamená, my chceme pomoci důchodcům, my chceme, aby především ti důchodci s průměrným, anebo nízkopříjmovým důchodem, abychom jim pomohli. A vy to tady blokujete! Vy to tady blokujete. Takže někdo tady něco obstruuje nebo "blokuje", tak je to pětikoalice. Dobré zákony pro lidi.

Dále tady SPD mimo jiné my jsme navrhli 21 zákonů, ale třeba zákon "můj dům, můj hrad", který by zvýšil bezpečnost a právo na sebeobranu, institut tak zvané nutné sebeobrany pro občany, kteří jsou doma přepadeni. Taky jste nám to tady odmítli zařadit na pořad schůze. A my jsme na straně slušných občanů, chceme, aby se cítili bezpečně.

Říkám to tady proto, abychom si to řekli vyváženě tady, co a jak. A nás se vaše půtky vaší pětikoalice s hnutím ANO vůbec netýkají. My jsme byli opoziční stranou i v minulém volebním období. Tak tady laskavě nesměšujte do jednoho slova opozice. Jsou tady dvě opoziční strany.

A zákon o referendu. To také už jste se vyjádřili, zrovna vy konkrétně jste vyjádřil, pane místopředsedo Josefe Cogane z hnutí STAN, že vy žádný zákon o referendu nechcete. (Předsedající: Prostřednictvím.) Ano, já už jsem to jednou říkal, tak to budu opakovat pokaždé, máte pravdu. Přestože jsme podle mých informací poslední ze dvou zemí v Evropě, která nemá zákon o referendu. My tady prosazujeme demokracii, vy chcete vládu elit.

To znamená, my bychom rádi, aby se na tyto zákony dostalo a v neposlední řadě připomenut, že jste nám tady minulý týden zamítli náš zákon, nebo předminulý týden, náš zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. A opět by to byl dobrý zákon, který by přinesl úsporu do státní úspory mezi půlmiliardou a miliardou korun, kterou bychom mohli právě přesunout ty peníze například na řešení zdražování. To znamená, když tady budete mluvit o tom, že někdo chce něco obstruovat a něco, tak my za a) tady neobstruujeme, ani střet zájmů a EET - my naopak chceme, aby to prošlo. Druhou věcí je, že ten, kdo tady hází klacky pod nohy občanům co se týče dobrých zákonů, tak je to právě vaše vládní pětikoalice. Kdyby vy jste alespoň navrhli nějakou alternativu k těmto zákonům, k důchodům. Zvýšení příspěvku na péči pro invalidy. Jenže vy sami nic nenavrhnete a zamítáte návrhy jiných.

V neposlední řadě ale my jeden zákon obstruovat budeme, z těch, co v nejbližší době budete předkládat. To je pravda, ano budeme. A to, že chcete brát 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám a omezit tak zdravotní péči, dostupnou zdravotní péči pro občany České republiky. To je úplně skandální, musím říct! I v současné situaci. A tenhle zákon, že vládní pětikoalice premiéra Petra chce omezit a zhoršit dostupnost zdravotní péče pro české občany a vzít pojišťovnám 14 miliard korun, ten zákon už jste dali do Sněmovny a máte to v rozpočtu, tak ten my určitě obstruovat budeme!

To už vám říkám předem, protože nechceme dovolit, aby se zhoršovala zdravotní péče pro české občany kvůli vaší vládě, vládě Petra Fialy, ve které je i hnutí STAN.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

A v neposlední řadě ještě k těm interpelacím, to opravdu není ze strany vládní pětikoalice fér. Protože my jsme byli opoziční strana i minulé volební období, takže jsme zažívali podobné pocity z hlediska tedy těch interpelací v této konkrétní věci, jako zažívala současná vládní koalice. Taky se nám nelíbilo, že tady premiér byl málo. To je jasné. Taky jsme to kritizovali a chtěli jsme se premiéra ptát. Ale zároveň, protože jsme byli opoziční strana i minulé volební období, tak je pravdou, že to, že jste zrušili ty včerejší odpolední interpelace, prostě nebylo fér. A není to správné, protože uznejte, že my nemáme šanci už se premiéra ptát více než měsíc. A vám se to taky nelíbilo, když jste byli v opozici, tak teď neměřte dvojím metrem. Zase třeba v té opozici příště budete a zase si budete, musím říct v tomto případě, oprávněně stěžovat. To je pravda.

Ale my jako SPD, opravdu jsem vás chtěl důrazně požádat: nerušte ty interpelace. My nemáme s hnutím ANO nic společného v tom smyslu, že oni byli ve vládě minulé volební období, my ne. A opravdu vás důrazně žádám, abyste v souladu s ústavou a se zákonem o jednacím řádu Sněmovny ty interpelace dělali, protože je to jediný prostor, kdy se můžeme zeptat ministrů a taky jediný prostor, kdy se v přímém přenosu můžeme zeptat premiéra. A premiéra už jsme se nemohli zeptat měsíc, protože už tu nebyl ani předminule, ani minule tady nebyl, to znamená včera. To znamená, že se nemáme šanci zeptat premiéra v přímém přenosu nebo premiéra přímo před veřejností na palčivé otázky, ať je to zdražování, ať je to teď ta uprchlická vlna a mnoho dalších problémů. A mně z toho vyplývá pouze jedna věc, že se nám premiér bojí odpovídat v přímém přenosu, protože tady byl, ve středu tu byl, včera tady byl, klidně tady mohl být, ale prostě se nám premiér bojí odpovědět v přímém přenosu, přímo se názorově konfrontovat se zástupci opozice. Je to tak. Já se toho nebojím, já se s panem premiérem kdykoliv postavím i do přímého přenosu, ale premiér s tím má evidentně problém. A to je prostě špatně, není to demokratické.

A závěrem bych chtěl ještě říci, že připomínám slova místopředsedy ODS a ministra financí Zbyňka Stanjury, který tady přece říkal, je to tři týdny zpátky, můžete se ptát pana premiéra na interpelacích. Přece to řekl a proběhlo to i médii, všichni jsme to slyšeli. Takže, když se na těch interpelacích chceme ptát, tak už se měsíc nemůžeme zeptat, protože na té předminulé tady pan premiér nebyl a tu včerejší jste vaší vládní stoosmičkou zrušili. Takže to je můj krátký komentář k tomuhletomu. A chtěl bych vás opravdu požádat, protože někdy v té opozici zase budete třeba vy, ono to tak bývá na střídačku, jak u koho, ty interpelace nám, prosím vás, umožněte, protože máme právo se demokraticky vašich ministrů, i premiéra ptát. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice