Okamura (SPD): Paní Pekarová Adamová si plete své sny s fakty

14.01.2022 21:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k propadaci přijetí eura předsedkyní TOP 09 Pekarovou Adamovou a jeho nevýhodám

Okamura (SPD): Paní Pekarová Adamová si plete své sny s fakty
Foto: Repro PSP
Popisek: Tomio Okamura

Češi, Maďaři a Poláci, kteří nemají euro, bohatnou rychleji než Slováci a jiné národy, které euro mají. Potvrzuje se to, co říkáme již dlouho – že přijetí eura je pro nás nevýhodné. Přitom strany nové vládní koalice demobloku (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti, STAN) přijetí dříve či později podporují. Čistý průměrný disponibilní příjem, které představuje příjmy jednotlivce očištěné o daně a další odvody, stoupl v Česku za posledních deset let o 29,8 procenta. To je výrazně nad průměrem zemí eurozóny, kde vzrostl o 16,1 procenta, vyplývá z analýzy společnosti Cyrrus, kterou citovala ČTK. Hnutí SPD nechce euro přijmout NIKDY!

"Mnohem více než Češi si však přilepšili obyvatelé Polska, kterým za poslední dekádu vzrostl čistý disponibilní příjem o téměř 60 procent," řekla analytička Cyrrusu Anna Píchová. Podobně rychlé tempo zaznamenali také Maďaři. Naopak na Slovensku byl růst čistého disponibilního příjmu dokonce pod průměrem eurozóny a dosáhl jen 10,3 procenta, což odpovídá tempu růstu o jedno procento ročně.

Přijetí eura má několik zásadních nevýhod. Eurozóna není optimální měnová zóna, jednotlivé ekonomiky jsou příliš odlišné na to, aby mohla fungovat jedna měna. Co vyhovuje Němcům, nevyhovuje Řekům. Pro Řeky je například euro příliš silnou měnou. Dříve prostě při svých problémech devalvovali. Teď se musí zadlužovat a vše se u nich velmi zdražuje. Jsou v pasti.

Úrokové sazby a měnový kurs jsou významné nástroje, jak reagovat na ekonomické výkyvy. V přijetí eura by také naše národní banka ztratila významné pravomoci v dohledu nad bankami. Podstatné též je, že přijetím eura bychom museli ručit za krachující státy eurozóny. Odmítám platit dluhy za Řeky, Španěly, Italy a dnes i Francouze!

Proto se musíme jasně postavit proti přijetí eura a nesmíme ho přijmout NIKDY! Jinak ztrátou vlastní měny ztratíme jeden z posledních významných nástrojů, jak rozhodovat o své ekonomice a o své zemi…

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.