Paroubek (LEV 21): Prezident Zeman si k demonstraci své síly vybral špatný zákon

05.11.2014 12:42

V šumu dnešních dnů téměř zaniklo vyjádření nové ministryně pro místní rozvoj K. Šlechtové, že pokud od prvního ledna následujícího roku nevstoupí v platnost služební zákon, může to ve svém důsledku pro Českou republiku znamenat zastavení čerpání peněz z evropských fondů. I tak by totiž mohla reagovat Evropské komise.

Paroubek (LEV 21): Prezident Zeman si k demonstraci své síly vybral špatný zákon
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Řekl bych, že pokud si prezident Zeman vybral pro konfrontaci s vládou prostřednictvím „třetí parlamentní komory“, tedy svého a Rychetského Ústavního soudu, služební zákon, nevybral si zrovna šťastně.

Předpokládám, že vládní mediální stratégové budou nyní velmi intenzivně pracovat na tom, aby byl M. Zeman prostřednictvím médií, zejména těch patřících do Babišova mediálního impéria, neustále bombardován tím, že svým jednáním poškozuje národní zájmy. A pokud by snad proti svým předpokladům u Ústavního soudu prohrál, zesměšní se.

Upřímně, prezidentovy výhrady ke služebnímu zákonu jsou zástupné a od počátku je vidět, že jsou pouze účelové. Prezident Zeman si prostě tento zákon vybral jako bojiště, na kterém chce ukázat svou sílu prostřednictvím Ústavního soudu zasahovat do legislativního procesu.

Svá tvrzení bude opírat o nepřípustnost údajných politických náměstků na ministerstvech. Přitom vláda, kterou vedl, ačkoli se veřejnosti nyní snaží namluvit opak, byla postavena na práci řady tzv. politických náměstků, tedy členů ČSSD, kteří byli současně experty v oboru, jemuž se na ministerstvu věnovali (např. dnešní ministr Mládek ad.) Nechápu, proč by každá z koaličních stran nemohla ve svých řadách najít experty na příslušnou pracovní oblast a zařadit je do státní služby jako vysoké státní úředníky. (I když je samozřejmě pravda, že hnutí ANO profíky inzeruje pouze na svých billboardech, ale ve svých řadách je zatím nemá.)

Takto to vcelku bez problémů fungovalo v předválečném Československu a takto to také funguje ve všech demokratických zemích světa. V USA jsou dokonce podle politického klíče měněny celé vládní administrativy.

Nemyslím si, že prezidentova argumentace je správná, a naopak bych řekl, že pokud bude prezident na svém názoru a postupu trvat, může tím skutečně poškodit zájmy České republiky.

Přátelsky bych M. Zemanovi poradil, aby si pro konfrontaci s vládou vybral nějaký jiný zákon.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace