Policie šetří prodej akcií Řebíčkovy firmy Viamont

30.03.2010 11:19

Protikorupční policie prozkoumává transakce firmy Viamont, kterou spoluvlastnil bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS). Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Policie šetří prodej akcií Řebíčkovy firmy Viamont

Policie zkoumá, jakou měl Viamont v době prodeje hodnotu a zda prodej Řebíčkova podílu ve Viamontu nebyl fingovaný. Trestní oznámení podalo ministerstvo financí kvůli finančním operacím ve výši 900 milionů korun. Pracovníci ministerstva, stejně tak Řebíček se k případu odmítli vyjádřit.

"Řešíme to na základě trestního oznámení ministerstva, ale zatím rozhodnutí nepadlo," potvrdil mluvčí protikorupční služby Roman Skřepek a dodal, že v případu by mělo být jasněji asi za měsíc.

Řebíček prodal třetinový podíl ve stavební a dopravní firmě před svým vstupem do vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS) v roce 2006. V majetkovém přiznání později uvedl, že za něj dostal čtvrt miliardy korun.

Detektivové podle Aktuálně.cz mimo jiné zkoumají, zda prodej Řebíčkova podílu ve Viamontu nebyl fingovaný. Ověřit to ale zpětně nejde, firma měla donedávna utajenou akcionářskou strukturu. Teprve před časem společnost koupila firma Strabag.

Média v posledních letech opakovaně upozornila, že hodnota firmy Viamont prudce vzrostla poté, co Aleš Řebíček usedl do křesla ministra dopravy. Firma začala dostávat významné zakázky zejména od institucí, které spadaly pod Řebíčkův resort. Podle Aktuálně.cz například účast společnosti Viamont DSP na veřejných zakázkách stoupla v roce 2008 oproti dřívějšku šedesátkrát.

K tématu:
Řebíček je opět v podezření. Viamont dostal ,,kšeft'' od státu
Svoboda (KDU-ČSL): Rozhoduje se o charakteru naší demokracie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…