Primátor Macura: Nové stánky, výzdoba i kulturní program přilákaly ještě více návštěvníků než v minulých letech

28.12.2017 8:35

Letošní vánoční trhy se opravdu vydařily. Vánoční atmosféru vytvořila výzdoba, nové dřevěné stánky i pestrý program.

Primátor Macura: Nové stánky, výzdoba i kulturní program přilákaly ještě více návštěvníků než v minulých letech

Návštěvníci proudili na náměstí v dopoledních i večerních hodinách, zastavovali se u občerstvení, rodiny s dětmi hladily a krmily zvířata v betlému. Náměstí bylo zaplněné během odpoledních a večerních koncertů.

Město Ostrava letos přispělo na pořádání vánočních trhů na Masarykově náměstí rekordní částkou sedmi milionů korun.  „Přejeme si, aby oslava těchto nejkrásnějších svátků v roce, ve kterém město slaví 750 let od první písemné zmínky, byla opravdu důstojná a atraktivní. Věřím, že nové stánky, výzdoba i kulturní program přilákají ještě více návštěvníků než v minulých letech a že si všichni užijí pravou vánoční atmosféru,“ uvedl před zahájením vánočních trhů primátor Macura.

Za finance z města bylo pořízeno 36 nových dřevěných stánků s osvětlením, taverna s rozhlednou a zvoničkou, světelná brána, další světelné ozdoby a andělé. Náměstí po setmění zářilo a vánoční atmosféru podtrhovaly ozdoby na budovách vedle muzea i citlivě nasvícené Ostravské muzeum. Stánky fungovaly také na Jiráskově náměstí a v Solné ulici, které obě náměstí propojuje. Rozšířil se počet prodejců a nabídka občerstvení byla opravdu pestrá. Největší zájem byl o vánoční punč, svařené víno, trdelník a chlebové placky. Naproti stánkům s občerstvením byly umístěny kruhové stoly, které sloužily jako malé pulty, a byly doplněny odpadkovými koši. Malým návštěvníkům udělala radost projížďka vláčkem, ti odvážnější si vyzkoušeli jízdu na velbloudech. Atrakce doplnily kolotoč a ruské kolo a tradiční kluziště.

Každodenní program byl pestrý. Náměstí dokázaly zaplnit skupiny a zpěváci jako Ewa Farna, Bára Basiková, Václav Fajfr, Marek Ztracený, Tomáš Kočko, David Deyl, Markéta Konvičková, Sebastian, Tomáš Savka, Nebe, FiHa, Boris Band combination nebo Buty, s velkým zájmem se ale setkaly i dětské folklorní a pěvecké soubory, cimbálové a historické muziky.  

„V minulých letech jsem si sice zašel na ostravské vánoční trhy, ale vždycky jsem si ještě zajel na trhy do Opavy nebo Olomouce, kde byla daleko lepší atmosféra. Letos jsem byl na trzích a koncertech na Masarykově náměstí šestkrát a poprvé jsem nejel ani do Opavy, ani do Olomouce. Vánoční trhy se povedly a líbily se i mým známým,“ pochválil vánoční dění v centru Ostravy Petr S. z Poruby.  

Celkové náklady na pořádání vánočních trhů dosáhly 10,5 milionu korun. Město na ně přispělo částkou sedmi milionů korun, centrální obvod Moravská Ostrava a Přívoz 3,5 miliony Kč.

 

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.